Bălăbănești, satul european de pe malul Nistrului
Localitatea este amplasată într-o zonă pitorească, unde de jur împrejur sunt câmpuri înverzite și păduri, iar la doar câteva sute de metri curge râul Nistru. Cu apă la robinete, canalizare și gaz în fiecare gospodărie, satul este mai degrabă asemănător localităților rurale europene și nu celor din R. Moldova. Aici se observă și un fenomen frumos, după ce-și finalizează studiile sau se căsătoresc, tinerii revin în satul natal. Oamenii laudă primarul și spun că sunt mulțumiți de condițiile în care trăiesc. Unii chiar se amuză și declară că au adus Europa pe malul Nistrului.
Bălăbănești este comună, deoarece împarte primăria cu satele Mălăiești și Mălăieștii Noi. Am ajuns în sat într-o dimineață fierbinte de august. Aici, pe lângă casele frumoase și curțile îngrijite, am întâlnit și mulți oameni foarte deschiși și amabili, dispuși să stea de vorbă și să ne povestească cum o mai duc.
În Bălăbănești oamenii ies la muncă dis-de-dimineață
Potrivit datelor, în Bălăbănești trăiesc puțin peste două mii de oameni, iar în comună numărul acestora este de aproape patru mii. Localnicii spun că primarul Ion Nistrean reușește să atragă tinerii în sat atât pentru că le pune la dispoziție teren să-și construiască case, cât și pentru că le oferă condiții ca la oraș. Oamenii zic că de-a lungul mandatului edilului a fost realizat un program de iluminare stradală, s-au reparat cele două grădinițe din comună, s-a deschis o firmă de taxi, oamenii au acces la apă potabilă direct de la robinet și s-a reușit atragerea unor fonduri pentru a crea în sat sistemul de canalizare.
Sat canalizat, asigurat cu apă și gaz
Localnicii spun că le place să locuiască în Bălăbănești, deoarece au condiții decente. Spre exemplu, Veronica este vânzătoare la un magazin din centrul satului. Femeia s-a arătat mulțumită că are un loc de muncă. „Satul nostru are canalizație, toți care doresc au apă la robinete și gaz la plită. Sunt condiții bune, iar localnicii nu prea pleacă din sat, ba chiar mulți străini își cumpără case aici”, subliniază mulțumită vânzătoarea.
Veronica, vânzătoare la magazinul mixt din sat, în timp ce-și face meseria
La rândul său primarul Ion Nistrean este fericit că oamenii îi apreciază munca și explică cum a reușit să facă în sat sistem de canalizare. Potrivit edilului, anii trecuți reprezentanții primăriei au obținut un grant de un milion și jumătate de lei de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și alte trei milioane de lei din Fondul Ecologic de Stat. „În prezent, sistemul de canalizare cuprinde circa 65 la sută din teritoriul comunei. Avem un mare noroc că stația de epurare de la Vadul lui Vodă este pe teritoriul administrat de primăria noastră și astfel ne-a fost mai ușor să punem sistemul în funcțiune”, recunoaște primarul. Potrivit lui, primele locații asigurate cu sistem de canalizare au fost cele două grădinițe din comună, gimnaziul, liceul și centrul de sănătate.
Cruce recent amenajată la marginea satului Bălăbănești
Nistrean a mai comunicat că în prezent doar 56 de familii au canalizare, iar posibilitatea să se conecteze o mai au alte 200 de gospodării. Edilul informează că acum oamenii plătesc în jur de 40 de lei pentru acest serviciu, dar dacă se vor conecta mai multe familii, plata se va micșora considerabil. Cât ține de apa de la robinete, primarul dă asigurări că la aceasta este conectat tot satul, iar în privința gazului zice că nu mai sunt probleme de mai mulți ani.
Lucrări în sat
Localitate fără deșeuri, dar cu iluminat stradal
Un alt aspect pe care l-am remarcat și care transformă satul Bălăbănești într-o comună exemplu, este faptul că de câțiva ani, de două ori pe lună, în comună este colectat gunoiul. Reprezentanți de la primărie subliniază că în această sferă sunt antrenate șapte persoane și două unități tehnice. Ei spun că aceștia trec pe la poarta fiecărei familii și strâng gunoiul. De aceasta s-au arătat foarte mulțumiți și localnicii. Ei susțin că lucrul dat le ușurează munca și previne posibilitatea ca cineva să arunce gunoiul în locuri neautorizate.
Sătenii sunt mulțumiți că au lumină pe toate străzile centrale din satele comunei. Dacă acum câțiva ani, pentru mulți, acest lucru părea imposibil, acum ei îl privesc ca pe o normalitate. Conform datelor de la primărie pentru iluminatul stradal s-a cheltuit peste jumătate de milion de lei, bani alocați de Agenția pentru Dezvoltare Regională, dar și de administrația locală.
Unicul magazin de tip sovietic din localitate
„Văcarul merge acasă cu taxiul”
Nu multe sate din R. Moldova se pot lăuda cu faptul că au o companie de taxi în regiune, însă Bălăbănești este localitatea unde acest lucru există deja de doi ani. Potrivit primarului totul a început de la o solicitare a unui tânăr de a pune la dispoziția sătenilor câteva mașini.
„Credeam că este o glumă. Mă gândeam că oamenii nu vor avea nevoie de taxi, dar într-un final am decis să accept propunerea. Spre uimirea mea, în scurt timp toată lumea a început să circule cu taxiul, iar uneori chiar și cele patru mașini nu ajung”, spune uimit Ion Nistrean.
Acesta a ținut să specifice că o călătorie cu taxiul, până într-un sat vecin, costă doar 15 lei, iar oamenii sunt dispuși să ofere acești bani. Mai mult, localnicii sunt amuzați de faptul că și bărbatul care paște vitele în Bălăbănești merge acasă cu taxiul. Acest lucru demonstrează că serviciul respectiv este pentru buzunarul oricui. Primarul a remarcat că taxiul este acum o parte din viața consătenilor săi, iar dacă acest mijloc de transport va fi interzis, oamenii vor fi extrem de nemulțumiți.
Anul viitor copiii vor avea grădiniță nouă
Mai mult, în satul Bălăbănești tinerele familii sunt încurajate să nască cât mai mulți copii. Astfel, potrivit datelor, doar anul trecut în localitate s-au născut 40 de bebeluși, în timp ce în alți ani cifra cu greu ajungea la 20. Mai mult, în acest an, registrul arată că în doar cele șapte luni ale anului curent s-au născut 25 de copii. Chiar dacă în comună sunt două grădinițe, numărul mare de copii le dau mari bătăi de cap autorităților și prin urmare acestea au început renovarea clădirii unei instituții preșcolare care a activat în perioada sovietică.
Eugenia Pavalache, directorul grădiniței din satul Bălăbănești, spune că în prezent instituția pe care o conduce poate adăposti doar 85 de copii, dar solicitări sunt mult mai multe. „Îi acceptăm prioritar pe cei care urmează să meargă la școală, cei mici încă mai rămân acasă cu părinții. Sperăm că anul viitor va fi dată în exploatare noua grădiniță și acolo vom putea accepta toți doritorii”, subliniază Pavalache.
Clădirea grădiniței care în prezent este în reparație
La rândul său, primarul din localitate recunoaște că în prezent lucrările de reparație a grădiniței sunt o prioritate a primăriei. „Anul trecut guvernul a alocat 300 de mii de lei pentru aceasta, în acest an am primit aceeași sumă, iar după rectificările din bugetul de stat ne-am mai ales cu încă 200 de mii de lei”, menționează Ion Nistrean. Potrivit calculelor, pentru repararea grădiniței autoritățile au aproape un milion și jumătate de lei. Cu acești bani ei speră ca instituția preșcolară să fie dată în exploatare la începutul anului 2015.
Educatorii de la grădiniță pregătesc materiale noi pentru copii
Și în satele dezvoltate sunt oameni care o duc greu
Pe Elizaveta Cotoman am întâlnit-o în centrul satului în timp ce s-a așezat pe niște trepte să-și odihnească picioarele. Femeia este pensionară și primește 700 de lei lunar. Ea spune că acești bani nu-i ajung și este nevoită să meargă adesea prin pădurile din apropiere ca să strângă pojarniță, urzică sau măceș pe care ulterior le comercializează la piața agricolă din sectorul Ciocana al capitalei. Femeia spune că la sat viața este grea. „Am patru copii care s-au împrăștiat prin toată Moldova. Mai vin în vizită, mă mai ajută, dar oricum trebuie să-mi port singură de grijă”, subliniază femeia care mai bine de 40 de ani a fost bibliotecară în localitate.
Elizaveta Cotoman, pensionara spune că strânge pojarniță și măceș ca să aibă din ce trăi
Pe timp de vară mulți oameni câștigă bani din vânzarea fructelor și a legumelor. Cu aceasta se ocupă și Mihai. Bărbatul este din localitate și muncește la un proprietar de pământ, iar în timpul liber vine în centrul satului să comercializeze produse proaspete. „Am fost mulți ani peste hotare, atât în Europa, cât și în Rusia, dar acum vreau să stau acasă. Dacă voi găsi metode să câștig bani aici, atunci voi rămâne, dacă nu, voi fi nevoit să merg în lumea mare pentru ca să-mi pot hrăni familia”, a mărturisit bărbatul.
Conform recensământului populației din 2004, în satul Bălăbănești 98 la sută dintre locuitori s-au declarat moldoveni/români. Alte două procente sunt ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari și polonezi.
Satul Bălăbănești în cifre:
Populația – circa 2200 de locuitori
Distanța până în orașul Criuleni – 15 km, iar până în capitală – 31 km
Prețul călătoriei cu microbuzul Bălăbănești-Chișinău – 12 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!