CSI / Rusia

Banca centrală din Rusia pregăteşte soluţii pentru reducerea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril

Anunţul indică o creştere a neliniştilor Moscovei, pe fondul scăderii rublei, a efectelor sancţiunilor occidentului, dar şi al scăderii preţului petrolului, relatează cursdeguvernare.ro.

Preţul petrolului Brent a scăzut joi la 93 de dolari, după ce Arabia Saudită a redus preţul pe barilul de petrol vândut în Asia, în dorinţa de a acapara mai mult din piaţă. 

Sancţiunile occidentului au împins economia rusă spre stagnare: FMI a înjumătăţit prognoza de creşere pentru 2015 la 0,5%, în timp ce Banca Mondială estimează că economia rusă va creşte anul viitor doar cu 0,3%.

În aceste condiţii, banca centrală lucrează la “un scenariu de stres”, care are în calcul o scădere a prețului petrolului la 60 de dolari pe baril. Această variantă se adaugă celor existente deja, în care Banca Centraă a analizat efectele asupra economiei la un preţ de peste 100 de dolari pe baril, pentru următorii 3 ani.

Însă acesta a scăzut în ultima lună, iar miercuri a atins un nivel de 94 de dolari pe baril. Anterior, analişti occidentali şi ruşi estimau că dacă preţul petrolului ar scădea sub 80 de dolari, Rusia ar intra în recesiune.

Cel mai pesimist scenariu al băncii centrale ruse imaginează un preţ al petrolului de 86,5 dolari pe baril până în 2017. La un preţ de 100 de dolari, prognozele de creştere a economiei sunt modeste.

Ministrul rus al Finanţelor a spus că scenariul băncii naţionale nu va influenţa proiecţiile ministerului asupra planificării bugetului, care este făcut pentru un preţ al barilului de ţiţei de 80 de dolari.

“Prognoza guvernului diferă de cea a băncii centrale. (…) Cred că un preţ al barilului de 60 de dolari este improbabil”, a spus ministrul, care a avertizat totuşi că unul dintre cele mai mari riscuri pentru economia rusă este scăderea preţului petrolului.

Timothy Ash, strateg Standard Bank din Londra, crede că economia rusă ar avea mari probleme la un preţ de 60 de dolari barilul de petrol. Asta înseamnă “recesiune profundă, mari deficite fiscale şi de cont curent, ieşiri masive de capital şi o mare presiune asupra băncilor”.

Analiştii spun că proiecţiile oficialilor ruşi iau prea puţin în calcul riscul unei scăderi semnificative a preţului ţiţeiului.

Dacă preţul barilului ar scădea la 60 de dolari, deficitul bugetar ar fi de 4,5% din PIB, o povară pentru o Rusia cu un acces limitat la pieţele de capital occidentale. La proiecţia de 100 de dolari pe baril, atunci în perioada 2015-2017 este estimat la 0,5 – 0,6% din PIB.

Analiştii cred că banca naţională a Rusiei va avea în vedere măsuri non-standard pentru apărarea monedei. 

Ce înseamnă preţul petrolului pentru Rusia? Exporturile de hidrocarburi reprezintă 68% din totalul veniturilor din export ale Rusiei.
Rusia este cel mai mare producător de petrol dn lume, cu 10.730.000 de barili pe zi, adică 12,65% din producţia mondială, şi al doilea exportator, cu 5.010.000 barili pe zi.

Veniturile din exporturile de petrol brut, produse petroliere şi gaze naturale au reprezentat, în 2013, 68% din totalul veniturilor din exporturi, arata US Energy Information Administration.

În 2013, 21% din exporturi au fost de produse petroliere, majoritatea spre Europa şi o parte spre America de Nord. Valoarea acestora s-a ridicat la 109 miliarde de dolari. 174 de miliarde de dolari au fost obţinute din exportul de petrol brut, tot Europei, Turciei şi doar o parte în Asia, reprezentând 33% din exporturile ruse.

Arabia Saudită determină o scădere mai mare a preţului ţiţeiului. Preţul petrolului Brent a continuat să scadă şi a ajuns joi la 93 de dolari, potrivit The Telegraph, cea mai mică cotaţie din iunie 2012 încoace.

Sursa: cursdeguvernare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *