Bani pentru o agricultură a viitorului
Horticultura devine o ocupație cât se poate de atractivă în Republica Moldova! Statul îi susține pe cei care doresc să dezvolte sau să inițieze o afacere în acest domeniu. Astfel, până la 75 la sută din suma totală a investițiilor poate fi compensată din fondurile de subvenții deschise în acest scop. Cea mai mare parte a finanțării este destinată dezvoltării de către grupurile de producători ai infrastructurii postrecoltare și postprocesare. În acest scop, a fost lansată o linie de granturi cu un buget total de 7 milioane de dolari, în cadrul proiectului „Agricultură competitivă în Moldova” (МАС-Р). Agricultorii mai pot accesa granturi în valoare totală de 3 milioane de dolari dintr-o altă componentă МАС-Р, și anume cea care are drept ax director sporirea productivității prin managementul durabil al solului. Prezentarea acestor două componente ale proiectului a avut loc la începutul lunii aprilie, în incinta Ministerului Agriculturii și în prezența oficialilor subdiviziunilor responsabile de implementarea acestui proiect de anvergură, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova.
În ultima perioadă, în pofida faptului că volumul subvențiilor din bugetul de stat era în continuă creștere și diversificare, numărul proiectelor ce vizează dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare se păstra la o cotă minimă.
Analizele efectuate au demonstrat că acest fenomen este determinat în mare măsură de necesitatea unor resurse considerabile, și asta în situația în care puțini agricultori dispun de posibilități financiare pentru a investi în avans sume mari, în special pentru achiziționarea frigiderelor și liniilor de sortare-ambalare, și doar atunci când infrastructura este dată în exploatare să beneficieze de subvenții.
Programul de granturi MAC-P vine să acopere această breșă, deoarece are toate pârghiile pentru a genera o schimbare cardinală a situației. Astfel, beneficiarii vor putea obține granturi în mărime de 50 la sută din suma totală a investiției, cu un plafon de 350 de mii de dolari, pentru procurarea a 25 de categorii de utilaj (linii de spălare, sortare,tăiere, ambalare, marcare, răcire a fructelor și legumelor etc.).
Banii vor fi acordați agricultorilor care se vor asocia în grupuri din cel puțin 5 membri (persoane fizice sau juridice).
Potrivit directorului Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Petru Maleru, prin susținerea grupurilor de producători, va fi facilitat, garantat și diversificat accesul pe piețe noi de desfacere. Și asta, deoarece grupurile de producători pot asigura cantități mai mari de produse decât cei care activează pe cont propriu. „Anul curent, subvenții importante îi așteaptă pe grupurile de producători, iar în cazul în care vor depune toate actele necesare, agricultorii pot obține subvenții pentru toate investițiile lor în infrastructura postrecoltare (ambalare, marcare, păstrare) de până la 75%, prin finanțare combinată dintre surse de grant și subvenții de stat, o premieră absolută pentru țara noastră”, a subliniat Maleru.
Totodată, oficialul menționează că finanțarea se oferă după modelul european, ceea ce înseamnă că producătorii primesc banii nu la finalul proiectului, ci la începutul lui. „Acordarea plăților în avans este justificată de necesitatea pregătirii unor măsuri administrative care să asigure efectuarea plăților către toți solicitanții, până la accesarea fondurilor europene, dar și pentru a veni în sprijinul fermierilor în vederea acoperirii cheltuielilor necesare pentru înființarea grupurilor de producători și dezvoltării infrastructurii postrecolare”, a mai menționat directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.
Prezent la lansarea programului, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că statul acordă o atenție sporită extinderii pieței de desfacere a mărfurilor, de aceea Moldova trebuie să corespundă tuturor standardelor internaționale.
„Mai devreme sau mai târziu, comerțurile în piețe vor înceta, și trebuie întreprinse măsuri pentru ca mărfurile noastre să fie solicitate în lanțurile de supermarketuri. Din cauza imposibilității de a asigura rețeaua de comerț cu produse calitative, ambalate, producătorii agricoli de la noi o vând ca materie primă, ratând mulți bani. Un producător nu este capabil să asigure livrarea permanentă a mărfii, dar dacă va fi un grup de producători, totul se poate schimba”, a specificat Bumacov.
Realizarea programului MAC-P de sporire a competitivității produselor agricole moldovenești a început în 2013, prin organizarea mai multor seminare de instruire a agricultorilor, la care au participat peste 700 de potențiali beneficiari. Astfel, au fost identificate 15 grupuri, iar la momentul actual se lucrează intens cu 10 grupuri de producători, care și-au anunțat intenția de a se înscrie în program și vor fi înregistrate oficial. Ministerul Agriculturii prognozează că un număr de circa 50 de grupuri vor fi finanțate în cadrul programului de granturi până în anul 2017.
„Grupul nostru este reprezentat de șase producători, din trei sate din raionul Căușeni. Anul trecut am aflat de la reprezentanții AIPA despre linia de granturi. Unii afirmă că agricultorii se asociază foarte greu. Nu este chiar așa, deoarece programul MAC-P este o șansă pentru noi să îmbunătățim calitatea producției, să abordăm noi piețe de desfacere. Într-un cuvânt, am obținut prima șansă reală de a ne îmbunătăți viața. La început, din grupul nostru făceau parte 8 producători, dar după ce am studiat mai detaliat toate condițiile AIPA, am rămas 6, dar cei mai experimentați și responsabili. Membrii grupului nostru dețin zeci de hectare de livezi de mere și plantații de viță-de-vie. Grație grantului din partea MAC-P, iar noi contăm pe cota maximă a acestuia – 350 de mii de dolari, grupul nostru va construi câteva camere frigorifice și o secție de ambalare a producției. Fără aceste componente, e imposibil să visezi la piețele europene”, povestește Larisa Spravnic, contabilul GȚ „Gheorghe Spravnic”.
Nu este de neglijat nici obiectivul nr. 2 al Programului de granturi. 3 milioane de dolari sunt destinate producătorilor preocupați de sporirea productivității printr-un management durabil al solului. Astfel, aceștia vor putea obține suport financiar nerambursabil postinvestițional. Prin acest Program de granturi, statul își propune să motiveze agricultorii să aplice practici agricole prietenoase mediului, precum ar fi: conservarea solului, rotaţia culturilor, crearea fâşiilor de filtrare, crearea de bariere vegetative antieoliene, protecţia cursurilor mici de apă etc.
Plafonul maxim al granturilor nerambursabile de care vor putea beneficia agricultorii va fi de 20 mii dolari SUA, dar nu vor depăși 50% din investiția efectuată. Eligibili pentru program vor fi producătorii agricoli care, începând cu noiembrie 2013, au investit în utilaje agricole şi echipamente performante, precum ar fi: mașini pentru fărâmițarea resturilor vegetale, bazine pentru captarea apei de ploaie, combinatoare cu subsoliere, scarificatoare, mașini de introducere a îngrășămintelor, prășitoare mecanice etc.
Ambele Programe de Granturi vor fi implementate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). Solicitările de participare pot fi depuse la Agenție de pe 10 aprilie până pe 30 mai 2014. Dosarele potențialilor solicitanți vor fi recepționate de două ori pe an. Toată informația privind condițiile de participare este publicată pe pagina web – www.aipa.md
Proiectul „Agricultură competitivă în Moldova” a fost lansat în anul 2012, fiind finanțat de Banca Mondială. Proiectul are un buget total de 27 milioane de dolari și urmează să se încheie în iunie 2017. Sloganul proiectului „Soluții inteligente pentru performanță” reflectă obiectivul acestuia, și anume de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață. Pentru a asigura competitivitatea produselor moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea externă, sunt planificate un șir de măsuri, pe trei segmente:
• Acordarea suportului necesar Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ajustarea standardelor sanitare și fito-sanitare a Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene;
• Crearea grupurilor de producători în sectorul horticol; oferirea granturilor pentru procurarea tehnologiilor postrecoltă; Creșterea productivității prin gestionarea durabilă a terenurilor agricole, restabilirea perdelelor forestiere și oferirea granturilor pentru implementarea practicilor agricole prietenoase mediului.
Linia fierbinte
022 213 333
Pentru informaţii suplimentare,
accesați:
www.aipa.md
www.capmu.md