Ultima oră

(BĂTAIE DE JOC) Ilan Shor a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile în cazul jafului secolului

(UPDATE 12.55) Ilan Shor a fost reţinut pentru 30 de zile. Controversatul om de afaceri are statut de învinuit în dosarul jafului de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală a CNA, învinuitul a fost plasat sub arest la domiciliu pentru 30 de zile. 

Șeful direcţiei urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a menționat restricțiile care îi sînt impuse învinuitului. “Ilan Shor nu are voie să părăsească domiciliul, îi este restricționată convorbirile cu anumite persoane și este obligat să răspundă la toate apelurile din partea procurorilor”, a precizat Zumbreanu.

Acesta a declarat că procurorii anticorupție vor ataca decizia instanței de judecată la Curtea de Apel, pentru ca Shor să execute sentința la închisoare.

Procurorul pe acest caz, Adriana Bețișor, a afirmat că reținerea de astăzi nu are nici o tangență cu publicarea raportului Kroll.

“Ilan Shor a fost reținut ca urmare a acțiunilor frauduloase comise la BEM din noiembrie 2014. Acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu”, a declarat Bețișor.

(Știre inițială) Șeful Procuraturii Anticorupție a confirmat că la această oră procurorii se află într-o ședință operativă, fără să ofere însă și alte detalii. La rândul său, Natalia Cheptene, purtătoarea de cuvânt a lui Shor, n-a confirmat, dar nici n-a infirmat informația privind reținerea acestuia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, citată de unimedia.info, Ilan Shor are statut de invinuit și urmează sa fie pus sub arest. De asemenea, urmează sa fie invitate și alte persoane la CNA.

Reamintim că, omul de afaceri Ilan Shor, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, a oferito reacție video publicației „Komsomolskaia pravda” în legătură cu raportul Kroll și spune că banca a fost furată până a fi privatizată. Acesta mai spune că studiază raportul și colaborează cu ancheta și este interesat să afle adevărul despre cine a furat banii de la BEM.

Anterior CNA a efectuat o cercetare privind jaful de la BEM, iar Ilan Shor a fost audiat opt ore, businessmanul Ilan Shor a părăsit sediul Centrului foarte iritat, refuzând orice comentariu.

La finalul audierilor, Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Urmărire Penală CNA, a anunțat că anchetatorii au pus sechestru pe bunurile tuturor persoanelor bănuite în dosarul Băncii de Economii și al Băncii Sociale. În același timp, el a declarat că Ilan Shor rămâne bănuit în dosarul Băncii de Economii și Băncii Sociale.

Centrul Naţional Anticorupţie a desfăşurat atunci mai multe percheziţii în cazul jafului de la Banca de Economii şi Banca Socială. Oamenii legii au percheziționat oficiile consiliului de administraţie al BEM și sediile unor companii care au beneficiat de creditele oferite de aceste bănci.
Percheziții similare au avut loc și la începutul lunii februarie. Atunci Ilan Shor a fost audiat pentru prima dată. El are statut de bănuit în dosarele deschise de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, în cazul Băncii de Economii și Băncii Sociale.

Pe blogul săuAndrian Candu scrie zilele trecute, la miezul nopții: „Am decis să public raportul Kroll şi îmi asum responsabilitatea pentru această acţiune". În total, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

În raportul Kroll nu este menționat numele lui Vladimir Filat în schimb apar nume celebre precum Petru Lucinschi, Viorel Melnic (șeful vămilor din RM 2008-2009) sau Marina Tauber (apropiată de T. Balițchi și medaliată de ÎPS Vladimir).

Toată schema se pare că a fost pusă la punct începând cu 2012, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll. "Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate (trad. n.)" este una din concluziile raportului Kroll..

Nu este clar și de ce s-a decis ca principalele tranzacții să fie realizate tocmai în perioada 24-26 noiembrie 2014.

Raportul Kroll mai menționează și o presupusă tentativă de a șterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul mașinii unei companii de pază ce face parte din același grup de firme Shor care a fost găsită incendiată la Ialoveni. Investigatorii susțin că în mașină, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau să ajungă în arhive.

”Raportul Kroll nu e document de investigație, ci de sinteză. Este o sinteză a informației obținute de la autoritățile de resort. Deci, BNM, CNA, Guvernul, Parlamentul etc. știau de toate iregularitățile și chiar ilegalitățile comise, scrie pe o reţea de socializare Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup””.

Raportul Kroll răspunde la întrebarea – UNDE AU DISPĂRUT BANII (JAFUL SECOLULUI)

”Între 2012 și 31 octombrie 2014, expunerea companiilor considerate parte a Grupului Shora crescut dramatic de la 1,1 miliarde de lei la 8 miliarde de lei" notează Kroll în raportul lor despre jaful secolului.

La început, aceasta părea a fi activitate legitimă de creditare, iar, în timp, a devenit caracterizată de tranzacții complexe în cadrul căror fondurile de împrumut treceau de la o bancă la alta, de la o entitate la alta, prin intermediul unor entități străine ce foloseau conturi bancare letone. Structura tranzacțiilor în ansamblu a fost proiectată în încercarea de masca intenționat adevărata natură a activității de împrumut și a maximiza creditul disponibil. Profilul general al acestor contractanți de împrumuturi nu era tipic pentru tranzacțiile comerciale normale și nivelul de conectare dintre aceste entități demonstrează efortul de a ascunde expunerea reală a băncilor.

Este necesară o investigație legală completă pentru stabili beneficiarii datoriilor Grupului Shor de 8 miliarde până la data de 31 octombrie 2014. Este totuși clar că Ilan Shor și indivizii cu care este asociat sunt puternic implicați în schemă.

Raportul Kroll nu face referire la Vladimir Filat în schimb apare numele lui Petru Lucinschi

În raportul Kroll nu este menționat numele lui Vladimir Filat în schimb apar nume celebre precum Petru Lucinschi, Viorel Melnic (șeful vămilor din RM 2008-2009) sau Marina Tauber (apropiată de T. Balițchi și medaliată de ÎPS Vladimir). Raportul Kroll concluzionează că nu este clar dacă Shor a acționat singur sau mai sunt și alte părți implicate în această delapidare de proporții.

sursa: timpul.md/deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *