Editorial

Bătrâncea, Filat și Alianța sângeroasă

Bătrâncea, între armata rusă de ocupație și o hartă istorică

După ce s-au coborât la cel mai jos nivel posibil al „dezbaterii” politice, deputații din partidul promoscovit au ieșit în fața unui grup de protestatari, care au venit înarmați cu steaguri tricolore și harta URSS. Un „contraargument” al promoscoviților era ca dezbaterea dintre proruși și proromâni să aibă loc la Iași. Gruparea de tineri, fiind naivă, n-a înțeles spre ce bat moscoviții. Așa cum noi, românii, credem în dreptul nostru ca națiune, să ne decidem existența fără implicații din afară, ei, moscoviții, supranumiți „moldoveni”, visează să recupereze Moldova românească de la București. În timp ce acuză mișcarea proromânească că încalcă legea, n-au nicio emoție să emită pretenții teritoriale asupra unui teritoriu din UE și NATO, locuit de români. Această „teorie” n-ar fi o glumă, dacă aceiași moscoviți românofobi n-ar trece sub tăcere că Tighina, fosta cetate a lui Ștefan cel Mare, este ocupată de o armată străină. Prorușii, plătiți de la Moscova, nu sunt deranjați de armata rusească care ocupă o parte din statul R. Moldova și au ucis mii de moldoveni, în schimb aruncă aluzii stupide că „vor dezbateri la Iași”. Ar fi util pentru RM, pe care ei pretind că o apără, să încerce să facă dezbateri la Tighina, în prezența lui Rogozin și Șoigu, să ceară ca armata moscovită de ocupație să plece de pe teritoriul suveran al acestui stat. Un act cu adevărat curajos din partea apărătorilor RM ar fi ca, în timpul dezbaterilor cu moscoviții, să rupă harta URSS pentru a le arăta tuturor, încă odată, că existența RM a fost posibilă doar prin destrămarea imperiului criminal.

Testamentul lui Filat

Ex-premierul Filat rămâne arestat, deși a renunțat la greva foamei, au existat mai multe declarații că acesta ar intenționa să-și scrie testamentul. Au trecut două luni de la punerea sub sechestru a întregii sale averi. Filat, având studii juridice, ar fi trebuit să-și dea seama că, având întreaga avere pusă sub sechestru, nu are ce lăsa moștenire. Doar după stabilirea de către instanța de judecată a prejudiciului și recuperarea, lui Vlad Filat ar putea ști câtă „avere” îi rămâne pentru a lăsa moștenire. Probabil, știind toate aceste lucruri, dar cunoscând lipsa de pregătire a mass-mediei, Filat a mizat pe cartea „victimizării”. Dacă ar fi știut că are șanse reale să fie declarat nevinovat, ar fi abordat o altă strategie. Fără a ști detalii din dosar, putem presupune că situația nu este tocmai roz…

Alianța veselă și poporul trist

Negocierile au făcut un pas înainte și doi înapoi. În loc ca liderii de partide să discute zi de zi despre o strategie pentru a salva economia RM (scădere de 3.7% a PIB-ului în trimestrul trei față de aceeași perioadă din 2014), ei continuă discuții sterile despre cine are mai multe mandate și cine are dreptul să nominalizeze persoana propusă de președintele Timofti. Rămânerea la putere este o problemă de supraviețuire, toți înțeleg că dacă la putere vine altcineva, riscul, ca ei să ajungă vecini cu Filat, este mare. Așa cum Filat se juca de-a politica, una spunând și alta făcând, actuala putere merge pe un drum și mai periculos. Folosind instituțiile statului doar când ele sunt necesare pentru a lovi în adversarii politici, întregul sistem de servicii publice s-a atrofiat până la un nivel fără precedent. Spitalele și școlile se închid, iar Primăria împrumută bani pentru a plăti salarii, se reduc ori s-au oprit toate investițiile în infrastructură, statul este fără un guvern normal de aproape un an și jumătate, atunci când s-a început campania electorală pentru alegerile din noiembrie. Toate aceste probleme grave nu deranjează bătălia pentru putere de la Chișinău. Liderii politici visează frumos seară de seară. Visul cel mare, că vor ajunge la putere și se vor putea veseli fără griji, le fură mințile și nu observă cum RM devine un deșert fără cetățeni, fără locuri de muncă, fără perspective și fără drepturi. Avem, în schimb, un număr nelimitat de „lideri” doritori să fie premieri. Într-o democrație, cetățenii plătitori de taxe numesc conducerea în stat. RM, fiind o imitație de uniune sovietică totalitară, liderii care o conduc încearcă să facă exact opusul. Ei vor să preia puterea în ciuda opoziției populare și să ne convingă ulterior cum „va curge miere” pe străzile din țară. Încă nu este târziu pentru putere să se trezească și să renunțe la visurile „vesele”. Fără un guvern euro-tehnocrat, care va conduce în interesul cetățenilor, schimbarea dorită de oameni va avea loc chiar dacă va fi nevoie să curgă pe străzi sânge.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *