Carte

Biblioteca „Transilvania” a împlinit două decenii de activitate

Ele au demarat miercuri, cu o festivitate de omagiere, la care au participat mai multe personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului. Cu mesaje de salut s-au adresat asistenţei Parascovia Onciu, directoarea instituţiei, Ana-Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, Doina Popa, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România, dr. conf. Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii judeţene „O. Goga” din Cluj, scriitorul Ion Hadârcă ş.a. În faţa celor prezenţi a fost susţinut un recital muzical de către Amalia Codorean şi Orchestra „Cununa transilvană” a Centrului Judeţean Cluj pentru promovarea şi valorificarea culturii tradiţionale. Un omagiu aparte a fost cel venit din partea elevilor de la Licetul Teoretic „Gaudeamus” în frunte cu profesoara Alexandra Tănase, care a adus în dar instituţiei broşura „Biblioteca sufletului meu”, pregătită de ei. „Este biblioteca cartierului meu şi e cea mai centrală. Aici a citit feciorul meu, Silviu şi nepoţii mei Matei şi Simona”, ne-a spus Alexandra Tănase.
Elevii Alexei Pupoăzan, Alexandra Costache, Ana Gabor ş.a. au recitat din creaţia proprie.

Solicitat de TIMPUL, scriitorul şi deputatul Ion Hadârcă ne-a spus că biblioteca este sora geamănă a independenţei Republicii Moldova. „Aici este sufletul lui Traian Brad, un strateg spiritual al culturii române. Ne bucurăm că au venit prietenii clujeni, poetul şi profesorul Ioan Pop, scriitorul şi profesorul Ilie Rad, directoarea bibliotecii clujene Sorina Stanca ş.a., care au venit cu o donaţie de 400 de titluri de carte”, a menţionat Ion Hadârcă. La rândul său, Ilie Rad, profesor la Facultatea de Jurnalism din Cluj ne-a spus că este a patra oară la Chişinău. „Am adus în dar mai multe cărţi. De astă dată vizita mea are şi o conotaţie specială: în aprilie 2012 vom organiza la Chişinău cel de-al V-lea congres al presei din România”, a declarat el.

În cadrul salonului de toamnă, ediţia a XIII-a au fost lansate cărţile „În faţa mării şi „Şapte decenii de literatură” de Ioan Pop, „Teodor Corbea. Psaltirea în versuri” şi „Un umanist român: Teodor Corbea”de Alin Mihai Gherman,
„Întâlnirile mele cu Iorgu Iordan” şi „Documente în jurnalism” de Ilie Rad, „Exodul. Clone 2” de Mihai Stan, „Miracolul scenei în arta populară” de Iulian Filip, „Cinegetica. Dicţionar explicativ” de Tudor Colac, „Un om al faptelor: Vasile Şoimaru. Biobibliografie” ş.a.
Apoi, a urmat şedinţa cenaclului „Traian Brad”, moderată de publicistul Vlad Pohilă. În cadrul ei a fost comemorat ctitorul bibliotecii, Traian Brad. Cu amintiri au venit fraţii Vasile şi Romul Brad, nepoata Anca Docolin, prietenii Lidia Kulikovski, Ion Hadârcă, Anatol Petrencu ş.a.

Azi, la aceeaşi instituţie, a avut loc Salonul de lectură „Ceaiul de la ora patru” cu genericul „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, diriguit de către profesoara Alexandra Tănase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *