Artă

Bijuteriile handmade câștigă popularitate

Ideea de a confecționa accesorii i-a apărut spontan, din necesitatea de a avea o ocupație care să-i aducă multă satisfacție. „După absolvirea Colegiului Pedagogic am lucrat câteva luni educatoare la grădiniţă, însă am înţeles că, în pofida dragostei mele față de copii, profesia de pedagog nu poate să îmi aducă plăcere în viitor”, explică Ludmila. Totuși, pedagogul din Ludmila iese la iveală de fiecare dată când organizează câte un master-class de confecționare a bijuteriilor.

În decursul a trei ani de inspirație și creativitate, Ludmila a atras de partea ei nenumărate cliente și a confecționat sute, poate chiar mii, de bijuterii, precum cercei, brățări, pandantive, cercuri decorative pentru păr și altele. „Mulţi mă întreabă de unde am atâta inspiraţie şi timp. Pot spune că inspiraţia şi dorinţa de a confecţiona accesorii o primesc de la clientele mele, dar și de la toţi cei care mereu mă apreciază şi mă susţin”, explică Ludmila. Efortul depus de eroina noastră este mai mare decât pare, fiindcă, pe lângă munca de meșteșugar, ea este și mama unei fetițe de doi ani și mai este și în așteptarea celui de-al doilea copil. „Uneori nu dorm nopţile doar ca să reuşesc să fac o comandă, pentru că ziua stau cu copilul mai mult”, povestește tânăra mămică de 25 de ani, fiind ajutată de soț de fiecare dată.

Totuși, cu un an în urmă, datorită popularității pe care a câștigat-o de-a lungul timpului, Ludmila Apostol nu mai reușea să îndeplinească toate comenzile și a cerut ajutorul surorii sale, Natalia. „Am observat că îi reușește foarte bine şi, cel mai important, că îi place şi ei să confecţioneze accesorii handmade (accesorii făcute manual). De atunci am format o echipă puternică”, spune Ludmila, fericită că a găsit ieșirea din situație. 

Preţurile bijuteriilor realizate de surori variază între 50 şi 600 de lei. Ele sunt făcute din lut polimeric și stofă, iar procesul de confecționare a unui accesoriu durează o oră, iar uneori și până la 2-3 zile. Totuși, Ludmila nu poate spune că această afacere aduce un mare venit. „Pot zice doar că deja de trei ani îmi permit să nu iau de la soţ bani pentru rujuri sau vreo haină care îmi place. La început e mai greu să începi o astfel de afacere, dar cred că cu orice afacere e la fel. A fost de nenumărate ori când am vrut să las totul baltă, dar mereu am fost susţinută de soţ. El mereu s-a străduit să îmi explice că orice început e greu şi doar cu răbdare şi insistenţă pot să-mi împlinesc visul”, povestește Ludmila.
Deși, deocamdată, confecționarea manuală a bijuteriilor nu este considerată un meșteșugărit, iar pentru o asemenea îndeletnicire trebuie să ai inspirație, talent și mâini dibace, aceste accesorii devin o parte a tendințelor și chiar sunt mai populare decât cele din metale prețioase. Iar avantajul lor nu este doar prețul mai mic, dar și unicitatea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *