Actualitate

Bine ați venit în Prahova, fraților!

Primul obiectiv vizitat a fost Palatul Culturii, clădire monument construită în stil neoclasic francez, înaugurată în anul 1933, ca Palat al Justiției, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Imensa "sală a pașilor pierduți", acum folosită ca spațiu expozițional, i-a impresionat pe oaspeți, care au fost invitați în Sala Marii Uniri, unde Mircea Cosma – președintele SMV Ploiești, le-a predat, o lecție de istorie adevărată a românilor. Din cuvântul său am reținut un moment cu dublă semnificație – națională și familială: acum exact 97 de ani, adică la 3 august 1919, Armata Română cucerea Budapesta, în aceeași zi, Banatul intra în componența României, iar județul nou creat, Timiș-Torontal, îl avea ca prefect pe Aurel Cosma.
Însoțit de dna Ludmila Sfîrloagă, grupul a fost condus prin Palat, la Muzeul Omului, unic în România. Aici,oaspeții basarabeni au vizitat două săli: Originea și evolutia vieții pe Terra (antropogeneză) și Anatomia și fiziologia omului. De reținut faptul că exponatele au fost prezentate interactiv și pe întelesul tutoror.
Înainte de a părăsi Ploieștiul, tânăra basarabeancă Adriana Stanciu i-a solicitat o înfrățire, prin Tricolor, românului-maramureșean Mircea Cosma, acesta acceptând însă doar titlul de…bunic.
În continuarea vizitei, cele două autocare cu basarabeni au plecat la Slănic-Prahova, vizată fiind Salina din localitate, devenită important obiectiv turistic, aflat la o adâncime de 208m, pe o suprafață de 53000mp. Sălile trapezoidale, cu o înălțime cuprinsă între 55 și 70m, au o temperatură constantă de 12 grade și permit practicarea, în locuri special amenajate, a unor jocuri sportive: fotbal, volei, tenis de masă etc. În Sala Genezei, oaspeții au fost "intâmpinați" de… Decebal și Traian, Mihai Viteazul și Eminescu – impresionante statui și busturi realizate din sare. O Sală unde te poți reculege ca într-o catedrală!

De la Slănic, basarabenii au plecat spre Bușteni, unde se află, deja, un alt grup de basarabeni.
"Doamne, ce frumoasă e Patria-mamă! Sper ca, începând din 2018, să venim aici ca la noi, acasă, în România reîntregită. Doamne, ajută! ", ne-a mărturisit o tânără din Soroca.
 
Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *