Bine ați venit în Prahova, fraților!
Primul obiectiv vizitat a fost Palatul Culturii, clădire monument construită în stil neoclasic francez, înaugurată în anul 1933, ca Palat al Justiției, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Imensa "sală a pașilor pierduți", acum folosită ca spațiu expozițional, i-a impresionat pe oaspeți, care au fost invitați în Sala Marii Uniri, unde Mircea Cosma – președintele SMV Ploiești, le-a predat, o lecție de istorie adevărată a românilor. Din cuvântul său am reținut un moment cu dublă semnificație – națională și familială: acum exact 97 de ani, adică la 3 august 1919, Armata Română cucerea Budapesta, în aceeași zi, Banatul intra în componența României, iar județul nou creat, Timiș-Torontal, îl avea ca prefect pe Aurel Cosma.
Însoțit de dna Ludmila Sfîrloagă, grupul a fost condus prin Palat, la Muzeul Omului, unic în România. Aici,oaspeții basarabeni au vizitat două săli: Originea și evolutia vieții pe Terra (antropogeneză) și Anatomia și fiziologia omului. De reținut faptul că exponatele au fost prezentate interactiv și pe întelesul tutoror.
Înainte de a părăsi Ploieștiul, tânăra basarabeancă Adriana Stanciu i-a solicitat o înfrățire, prin Tricolor, românului-maramureșean Mircea Cosma, acesta acceptând însă doar titlul de…bunic.
În continuarea vizitei, cele două autocare cu basarabeni au plecat la Slănic-Prahova, vizată fiind Salina din localitate, devenită important obiectiv turistic, aflat la o adâncime de 208m, pe o suprafață de 53000mp. Sălile trapezoidale, cu o înălțime cuprinsă între 55 și 70m, au o temperatură constantă de 12 grade și permit practicarea, în locuri special amenajate, a unor jocuri sportive: fotbal, volei, tenis de masă etc. În Sala Genezei, oaspeții au fost "intâmpinați" de… Decebal și Traian, Mihai Viteazul și Eminescu – impresionante statui și busturi realizate din sare. O Sală unde te poți reculege ca într-o catedrală!
De la Slănic, basarabenii au plecat spre Bușteni, unde se află, deja, un alt grup de basarabeni.
"Doamne, ce frumoasă e Patria-mamă! Sper ca, începând din 2018, să venim aici ca la noi, acasă, în România reîntregită. Doamne, ajută! ", ne-a mărturisit o tânără din Soroca.
Ioan POPESCU
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!