Actualitate

Biroul Informațional al TIMPULUI – Ce fel de indemnizații poate avea o mamă la nașterea unui copil și care va fi mărimea lor

Ce fel de indemnizații poate avea o mamă la nașterea unui copil și care va fi mărimea lor

Potrivit legislației Republicii Moldova, familiile ce urmează să aibă un copil, beneficiază de mai multe feluri de indemnizații.
Indemnizația unică la maternitate este o plată ce i se cuvine unei mame pentru concediul de maternitate și constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat pentru ultimele 12 luni. Dacă soția nu a avut un venit asigurat și s-a aflat la întreținerea soțului care este asigurat, mărimea indemnizației se calculează reieșind din salariul soțului. Dacă femeia asigurată nu a avut venit în ultimele 12 luni (sau soțul), atunci ea nu poate primi indemnizația.

Indemnizația pentru nașterea copilului constituie pentru primul copil 3100 de lei, iar pentru fiecare următorul – câte 3400 de lei.
Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, indemnizația lunară constituie 400 de lei până la vârsta de 1,5 a copilului. Pentru persoanele asigurate, indemnizația va constitui 30% din venitul mediu lunar din ultimele 12 luni lucrate înainte de concediul de maternitate. Minimul sumei va fi de 400 de lei.

De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, ca persoană asigurată mai poate beneficia, la cerere, opţional: tatăl, bunicul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediul pentru îngrijirea copilului.

În cazul în care beneficiarul se angajează, îşi reia activitatea sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului stabilită se suspendă.

Dacă mama sau tatăl (beneficiari de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului nu se suspendă.

În cazul în care mama sau tatăl (beneficiar de indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5 ani) se angajează cu program parţial de muncă, indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului nu se suspendă.

Cum găsim telefonul furat sau pierdut

În primul rând, depui o plângere la poliție în care trebuie să indici circumstanțele incidentului și codul IMEI al telefonului. Codul îl găsești pe cutia în care a venit telefonul. Respectiv, la poliție prezinți toate documentele legate de telefon, în măsura în care le deții.

Conform legii, poliţia are dreptul de a localiza un telefon mobil declarat furat, însă numai după primirea acordului din partea procurorului şi a judecătorului care se ocupă de acest caz. Tot conform legii, judecătorul se pronunţă cu privire la această solicitare în maximum 48 de ore, astfel că pot trece chiar şi două zile până la începerea urmăririi telefonului.

După primirea celor două aprobări, poliţia poate localiza telefonul pe baza codului IMEI furnizat cu ajutorul operatorului de telefonie, lucru care sporeşte semnificativ şansele ca telefonul să fie găsit.

Potrivit unui site specializat în gadgeturi, „în cazul telefoanelor Android, cea mai simplă metodă de a vizualiza locația dispozitivului și informațiile de pe acesta este utilizarea sistemului Android Device Manager. Este necesară înregistrarea prealabilă pe site-ul dedicat, apoi din cadrul meniului oferit, dispozitivul poate fi șters sau blocat, poate fi urmărit pe hărțile Google Maps – în caz de furt – și se poate da comanda să sune la volum maxim pentru 5 minute, pentru a putea fi localizat mai repede, în cazul în care a fost rătăcit”. Și toate acestea pot fi făcute, dacă telefonul este conectat la internet.

În cazul iPhone-ului furat sau pierdut, utilizatorii iOS au la dispoziție funcția Lost Mode, care permite utilizatorului să blocheze dispozitivul cu o parolă, în cazul în care acesta este dispărut, pentru a proteja datele de pe telefon. O altă variantă utilă este aplicația Find My iPhone, care necesită o conexiune la Internet prin Wi-Fi sau date mobile.

Conform aceluiași site, există și aplicații prin care utilizatorii își pot accesa telefonul remote, precum TeamViewer: Remote Control, Splashtop 2 Remote Desktop sau Jump Desktop, care au un sistem ce se instalează pe desktop și telefon și permite controlul unuia prin intermediul celuilalt. Toate cele trei aplicații menționate sunt disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS.

Este important de știut și faptul că în momentul în care telefonul este închis sau nu are cartelă SIM, acesta nu va putea fi localizat. Totuși, dată fiind nevoia de a naviga pe Internet, cu siguranță telefonul va fi conectat în cele din urmă la o rețea Wi-Fi, moment în care va putea fi blocat de către sistemul activat de utilizator.

Ce acte trebuie să prezint la admiterea într-o universitate din țară

Pentru ciclul licență și masterat, candidatul trebuie să prezinte următoarele documente: actul de studii cu anexa respectivă, copia buletinului de identitate, copia certificatului de naștere, certificatul medical-tip în funcție de domeniul solicitat, 4 fotografii 3×4 cm, diplomele de gradul I-III de la concursurile republicane sau internaționale, dar și diplomele obținute la concursurile organizate de Ministerul Educației sau de ministerele de resort.

Copiii orfani sau rămași fără îngrijirea părinților trebuie să prezinte adeverința eliberată de organul teritorial de tutelă și curatelă. Persoanele invalide au nevoie de certificatele medicale corespunzătoare care atestă gradul de invaliditate al candidatului. Ori dacă un candidat are părinți invalizi, la fel trebuie să predea certificatele de invaliditate ale lor.

Este necesar certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova sau în războiul din Afganistan ori la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate; adeverinţa care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; copia certificatului de naştere al unuia din părinţi, pentru cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români).

Candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii trebuie să aibă în lista cu documente certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor. Romii aduc confirmarea apartenenței la familiile de această etnie.

Cum să-ți pregătești mașina înainte de călătorie

Conform studiilor efectuate în 2015 de către Stena Line, în jur de 40% dintre europeni plănuiesc o călătorie cu maşina în vacanţa de vară, în special francezii (66%), polonezii (60%) şi germanii (58%)! Principalul motiv pentru a porni într-o călătorie cu maşina pentru toţi aceşti aventurieri este faptul că autoturismul le oferă mai multă libertate şi flexibilitate.

Dar înainte de a porni la drum, europenii vor să ştie unde merg şi să se asigure că vehiculul îi poate duce acolo în siguranţă! Prin urmare, controlul autovehiculului înainte de plecare este într-adevăr esenţială. 

Verificarea anvelopelor

Siguranţa pe drum începe cu montarea anvelopelor adecvate, adaptate sezonului. Utilizarea în continuare a anvelopelor de iarnă pe perioada verii poate creşte distanţa de oprire cu până la 30%. La fel de importantă este presiunea corectă a anvelopelor: anvelopele umflate insuficient nu doar că vor compromite abilitatea de frânare şi manevră în siguranţă, dar consumă şi mai mult combustibil şi se uzează mai repede. Presiunea ar trebui verificată când anvelopele sunt reci, deoarece aerul cald se dilată şi poate genera valori inexacte. Informaţii privind valorile recomandate pot fi găsite în manualul de operare, în interiorul stâlpilor de uşă sau sub capacul rezervorului.

De asemenea, dacă vehiculul este încărcat la maximum, va trebui crescută presiunea în anvelope. Adâncimea minimă a profilului este de 1,6 mm. Cel mai uşor mod de a determina adâncimea este utilizând un aparat special de măsurare a benzii de rulare, sau indicatorul de uzură a benzii de rulare incorporat de pe anvelope. Dacă marcajele profilului poziţionate transversal pe direcţia de rulare sunt la nivelul anvelopei, aceasta trebuie schimbată.

De asemenea, se recomandă verificarea oricăror crăpături, tăieturi sau alte stricăciuni minore ale anvelopelor. Volumul mare transportat în excursii, combinat cu căldura şi presiunea de umflare scăzută pot cauza explozia anvelopelor şi, astfel, pierderea controlului direcţiei. O atenţie specială ar trebui acordată anvelopelor de la caravană, rulotă sau remorcă, în special dacă nu au fost utilizate o perioadă îndelungată de timp.

O privire sub capotă

Înainte de plecare, se recomandă şi o privire sub capotă, pentru a verifica nivelul uleiului, lichidului de răcire şi al lichidului de parbriz. Cu motorul rece, nivelul uleiului şi al lichidului de răcire ar trebui să se situeze între marcajele minime şi maxime. În vacanţa de vară, ar trebui adăugat la lichidul de parbriz un aditiv special de curăţare care îndepărtează şi insectele de pe parbriz. Pentru o vedere clară se recomandă şi verificarea ştergătoarelor: dacă lasă urme pe parbriz sau nu mai fac contact corect cu parbrizul, ar trebui înlocuite.

Sistemele de iluminat

Semnalizatoarele, stopurile de frânare şi proiectoarele funcţionează? Acestea ar trebui verificate, rugând pe cineva să meargă în jurul autovehiculului în timp ce porniţi farurile unul câte unul. Acest lucru este cu precădere important când călătoriţi în ţări unde este obligatorie deplasarea cu semnalizatoarele aprinse pe timp de zi, cum ar fi Italia, Suedia şi Elveţia. Dacă sistemul de iluminare al autovehiculului este defect, există riscul unor amenzi.

Bine echipaţi pentru orice situaţie

Echipamentul standard de siguranţă pentru orice autovehicul include un triunghi de semnalizare, o trusă de prim ajutor şi veste reflectorizante. Înainte de plecare, este recomandată verificarea datei de expirare a trusei de prim ajutor şi numărul vestelor reflectorizante. În multe ţări trebuie să aveţi veste reflectorizante pentru toţi pasagerii sau alte obiecte obligatorii.

Aceste mici verificări standard permit pregătirea uşoară şi simplă a autovehiculul pentru călătorie, reducând stresul inutil şi prevenind avarierea autovehiculului. Verificarea autovehiculului trebuie efectuată din timp, în cazul în care avem nevoie de a procura piesele de rezervă necesare sau anvelope noi.

sursa: dailybusiness.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *