Cultură

Biserica Ortodoxă Română respinge cerința Kievului de a recunoaște Biserica autocefală ucraineană: „Autoritățile de la Kiev încalcă legislația proprie”

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis un răspuns tranșant la solicitarea ambasadorului Ucrainei la București, Igor Prokopciuk, care ceruse recunoașterea deplină a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Patriarhia Română. BOR subliniază că această recunoaștere este imposibilă în contextul tratamentului discriminatoriu aplicat credincioșilor români din Ucraina.

Ambasadorul ucrainean susținuse că recunoașterea noii structuri ecleziale ar contribui la întărirea relațiilor bilaterale. Însă Patriarhia Română a atras atenția asupra faptului că statul ucrainean nu respectă drepturile religioase și identitare ale românilor ortodocși din regiunea Cernăuți și alte zone locuite de comunități românești.

„Urmare consultărilor cu clericii și mirenii ortodocșii români din Ucraina, majoritatea acestora resping cu fermitate, chiar cu spaimă, o eventuală trecere a lor în jurisdicția Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Ortodocșii români din Ucraina consideră că recunoașterea de către Biserica Ortodoxă Română a acestei Biserici ar duce automat la un asediu mai puternic din partea autorităților ucrainene pentru a-i forța să treacă sub jurisdicția mitropolitului Epifanie.

Pe de altă parte, Statul ucrainean nu respectă propriile sale legi, refuzând recunoașterea Asociației Religioase (Administrația) Biserica Ortodoxă Română din Ucraina care îndeplinește toate criteriile legale prevăzute de legislația ucraineană în vigoare. Mai mult, promisiunile autorităților ucrainene de a garanta oficierea slujbelor în limba română par lipsite de credibilitate, mai ales în contextul în  care aceleași autorități se laudă cu oficierea primei slujbe în limba ucraineană într-o biserică din Cernăuți preluată abuziv, pe  frontispiciul căreia este scris în limba română, cu caractere chirilice: „Unul în trei ipostasuri – Dumnezeu”. Această situație ridică serioase semne de întrebare cu privire la sinceritatea și buna credință a demersurilor lor”, se arată în comunicatul BOR, oferit pentru Stiripesurse.ro.

Patriarhia acuză autoritățile de la Kiev de promisiuni neonorate și de presiuni asupra românilor ortodocși din Ucraina pentru a-i determina să treacă în subordinea mitropolitului Epifanie, capul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Situația este considerată cu atât mai gravă în condițiile în care, în România, funcționează un Vicariat Ortodox Ucrainean încă din 1990, iar slujbele în limba ucraineană sunt garantate.

Sfântul Sinod al BOR reiterează poziția exprimată în 2019, conform căreia recunoașterea unei noi structuri bisericești în Ucraina trebuie să fie rezultatul unui dialog pan-ortodox, iar unitatea credincioșilor din această țară nu a fost încă restabilită.

BOR solicită garanții scrise privind respectarea drepturilor românilor ortodocși din Ucraina, inclusiv posibilitatea organizării unui Vicariat propriu și trimiterea de cărți de cult în limba română.

„Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice.

În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română.

În România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990, se mai arată în răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *