Comentariu

Bucătarul lui Putin și pușcăriașii ruși: de ce a apărut de fapt videoclipul

Videoclipul în care “bucătarul lui Putin” Prigojin recrutează prizonieri ruși pentru războiul din Ucraina circulă de două zile pe internetul ucrainean. Dar merită oare subiectul o asemenea atenție? Pentru că, de fapt, aceasta este o operațiune specială clasică (deși, ca întotdeauna, stângace în interpretarea Federației Ruse) de informare și psihologică, pe care noi înșine contribuim la dispersarea ei.

În primul rând.

PRIMUL: Ar fi putut apărea întâmplător un astfel de videoclip? Categoric nu. Atât natura videoclipului, cât și calitatea acestuia indică faptul că a fost filmat în mod deschis. Au încercat doar să o prezinte ca pe o înregistrare ascunsă.

Și niciun canal de telegram rusesc nu l-ar fi publicat fără permisiune. Iar aici avem în mod clar publicații coordonate – și încă una masivă.

A DOUA. Cu câteva zile înainte, subiectul a început să fie “încins”. Aceiași”Komsomolka” a oferit un material amplu cu citate din Prigojin însuși. Tonul materialului este “negăm puțin că recrutăm condamnați pentru război, dar de fapt îi recrutăm și avem grijă de ei”.

În al treilea rând, care este scopul unui astfel de videoclip? Evident, inamicul are dificultăți cu personalul – nu este profitabil să anunțe mobilizarea, dar este necesar să înlocuiască victimele “ofensivei negative”. Prin urmare, acestea au consolidat direcția de recrutare a deținuților.

Există multe închisori în Rusia. Poate Prigojin să meargă la fiecare? Nu, nu poate. De aceea au înregistrat un videoclip presupus accidental și viral. Care este acum urmărit în toate închisorile din Rusia.

A PATRA. Conținutul videoclipului este plin de slogane și de teze convenabile Kremlinului, cu mesaje clare pentru publicul rus. Răspunde la întrebările cheie ale potențialilor recruți + oferă pomparea ideologică.

CINCI. Fiți atenți la modul în care Prigojin spune că “wagnerienii” se presupune că nu au voie să consume droguri, să jefuiască și să violeze. Aceasta este o altă încercare stângace de a spăla toate atrocitățile pe care rușii le comit în Ucraina. Mai ales după ce camerele de tortură ale inamicului au fost găsite în teritoriile deocupate din regiunea Harkov, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei înregistrează crimele rușilor. Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Maliuk, a declarat deja că a trimis în regiune mai multe grupuri de investigatori experimentați, care lucrează în orașele și satele eliberate.

Potrivit localnicilor, în Izium avem de fapt o repetare a genocidului din Bucea la o scară și mai mare… Așadar, Rusia încearcă doar să estompeze accentele.

A ȘASEA. Ultimele înfrângeri ale inamicului îi fac pe ruși să intre în stupoare. Prin urmare, masele trebuie să primească o altă imagine. Un băț înspăimântător, pe care un rus nefumător îl va putea flutura într-o cameră de chat. De data aceasta este vorba despre “40 de condamnați care taie mărarul cu cuțitul”. O imagine destul de ușor de înțeles pentru o națiune care a crescut cu seriale ieftine de la Pușcăria TV.

În opinia rușilor, această mulțime de prizonieri ar trebui să-i sperie și pe ucraineni. Poate că, în teorie, poate afecta doar o parte a publicului, de exemplu, pensionarii. Dar după ce au trăit oamenii noștri în aceste luni de război, nu le pasă pentru cine să pregătească saci negri – pentru SOBR Samara, pentru buriați sau pentru prizonierii ruși. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *