Bucuria-Sind – un sanatoriu unic în Republica Moldova
Orice medic se convinge de adevărul acestei reguli, atunci când o instituţie medicală este vizitată de oameni, datorită recomandării prietenilor sau membrilor de familie care, în urma tratamentului, au plecat acasă sănătoşi. La Sanatoriul Bucuria-Sind din Vadul lui Vodă numărul pacienţilor a crescut simţitor în ultimii ani. Acest fapt nu este întâmplător, pentru că instituţia parcurge o perioadă de modernizare şi extindere a serviciilor sale. Deja acum, Sanatoriul Bucurisa-Sind se poate recomanda drept pionier în Moldova în folosirea ozonoterapie şi terapiei cu CO2 în tratarea dereglărilor de metabolism şi afecțiunilor cardiovasculare.
Sanatoriul Bucuria-Sind are o istorie de peste patruzeci de ani. A fost fondat în anii 70 ai secolului trecut. Experții de atunci au luat probe de aer din mai multe zone ale Uniunii Sovietice și au constatat că la Vadul lui Vodă aerul este unul dintre cele mai curate. În fruntea clasamentului se plasa doar zona Caucazului de Nord. În locul unei tabere de vară pentru copii a fost construit un sanatoriu menit să trateze în special bolile cardiovasculare. Importanța instituției era de nivel unional și se considera un mare prestigiu să ai ocazia să te odihnești la Sanatoriul Bucuria. După declararea independenței Republicii Moldova, cele mai bune sanatorii din țară au trecut în proprietatea sindicatelor. Datorită susținerii financiare constante din ultimii ani, acestea sunt modernizate continuu astfel încât să răspundă cerințelor pacienților de astăzi.
Metode de tratare unice în Republica Moldova
Sanatoriul este amplasat într-o pădurice de conifere a Parcului Nistrean din orășelul balnear Vadul lui Vodă, situat la doar 20 km de Chișinău. Imediata apropiere de râul Nistru, lipsa întreprinderilor industriale, precum și prezența unor izvoare cu ape minerale contribuie la tratamentul efectiv al pacienților cu afecțiuni ale sistemului cardiovascular, gastro-intestinal, aparatului respirator și dereglărilor de metabolism. Oricine calcă pragul sanatoriului trebuie să știe din start că liniștea și relaxarea îi vor fi garantate. Ei vor beneficia de masaje, proceduri cu acupunctură, aromaterapie, aeroionomuzicoterapie și băi tonifiante. Sanatoriul dispune de asemenea de sală de forță și fitness, unde vizitatorii își vor aminti că cel puțin 20 de minute de sport în fiecare zi previn apariția multor boli. Totuși, ceea ce evidențiază Sanatoriul Bucuria-Sind de celelalte instituții de profil este utilizarea unor metode unice de tratament care și-au demonstrat deja eficacitatea, devenind o adevărată carte de vizită. Anul trecut au fost introduse băile cu CO2, o procedură benefică pentru tratamentul diabetului zaharat, maladiilor vasculare, sindromului metabolic și dereglărilor de circulație. „E o procedură care a arătat rezultate foarte bune. Pacienții, când pleacă acasă, transmit altora informația și, prin urmare frecventarea sanatoriului a crescut simțitor. Cel mai apropiat loc unde se mai fac băi cu CO2 este orașul balnear din Karlovy Vary din Cehia”, susține directorul sanatoriului Sergiu Costin.
Ozonoterapia face minuni
Bucuria-Sind este primul sanatoriu în care s-a implementat ozonoterapia. Deși a trecut abia un an de când este utilizată această procedură, administrația sanatoriului se pregătește deja să lărgească secția de ozonoterapie datorită numărului mare de pacienți. „Ozonoterapia nu provoacă reacții adverse, ca terapia medicamentoasă. Este eficace în prevenirea diabetului zaharat și tratarea complicațiilor care pot să apară, pentru că ozonul reduce glucoza în sânge și țesuturi și mărește randamentul energetic. Pot să spun că nu există metodă mai bună pentru tratarea piciorului diabetic și a hepatitelor virale”, susține medicul Sergiu Pârgari. „Acum un an și jumătate am depistat că am diabet zaharat, după ce am avut mai multe stresuri. Am venit la sanatoriu palid și cu dispoziție proastă. După proceduri de ozonoterapie mă simt foarte bine”, completează Dumitru, un pacient din Hâncești.
Este imposibil să fie menționate toate metodele de tratament utilizate de medicii sanatoriului pentru tratarea unei game largi de boli. Pacienții trebuie să fie însă siguri că vor avea parte de atenție maximă și un tratament complex. Pe lângă asta, toți rezidenții sanatoriului sunt cazați în camere confortabile pentru o persoană, două persoane și familii.
Sunt două modalități de a ajunge la sanatoriu: prin obținerea unui bilet de la Casa Națională de Asigurări Sociale sau pe cont propriu. Membrii de sindicat achită 20% din costul tratamentului. Pensionarii beneficiază de tratament gratuit. O zi de tratament costă 295 lei.