Economie

Business cu separatiștii. Autorizația pentru uzina din Rîbnița este prețul plătit de Chișinău pentru a primi energie „mai ieftină” de la Cuciurgan

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, cofirmă faptul că autorizația temporară pentru uzina de la Rîbnița a fost oferită în schimbul unui preț mai bun pentru curentul de la Cuciurgan. „Aveam nevoie de un preț mai mic pentru curent. Celălalt negociator avea nevoie de deblocare activității întreprinderii”, a explicat ministra Cantaragiu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Acesta a fost și obiectul negocierilor, noi aveam nevoie de un preț mai mic pentru curentul electric, să oferim această oportunitate cetățenilor noștri să beneficieze de curent electric la un preț adecvat, pe care poate să-și permită să-l plătească la momentul actual, în mod special pentru că scumpirile la energie sunt foarte mari în ultimele luni. Pe de altă parte celălalt negociator avea nevoie de deblocare activității întreprinderii”, a spus ministra.

Întrebată cum apreciază această decizie, Cantaragiu spune că în calitate de ecologistă orice activitate care ar putea polua mediul nu îi convine, însă în calitate de ministră înțelege că a fost o măsură necesară.

„Ca și ecologist orice activitate economică care aduce prejudicii de mediu și este neconformă parametrilor de mediu – nu este bine. Dar în același timp înțeleg circumstanțele situației și de ce sunt necesare anumite acțiuni.

Exact cum nu mi-a plăcut deloc că noi am ars păcură în toamnă, care generează emisii foarte mari. Acceptăm soluția temporară pentru o situație extremă și căutăm soluții”, afirmă Iuliana Cantaragiu.

Anterior, referitor la acest subiecte prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că „Sunt subiecte conexe, dar nu neapărat direct legate”.

„Discuțiile cu regiunea transnistreană vizează mai multe subiecte. Noi ne preocupăm de cetățenii noștri de pe ambele maluri și am discutat și situația de securitate și furnizarea anumitor bunuri, de exemplu medicamente, pe partea stângă, care ar fi posibilitățile. În același timp uzina metalurgică din Rîbnița este o uzină importantă pentru bugetul regiunii și o întrerupere îndelungată a funcționării, mai ales în condițiile de război, ar putea duce și la o problemă umanitară pe malul stâng. De aceea pe de o parte noi trebuie să avem o politică echilibrată, pe de altă parte noi trebuie să respecte legea. Și pe 13 aprilie ministerul Mediului, prin Agenția Mediului și Inspectoratul de Mediu au refuzat autorizarea pentru uzina metalurgică și au explicat care ar fi cerințele conform legii care trebuie să fie îndeplinite pentru ca această uzină să poată funcționa. În condițiile în care durează să fie îndeplinite a fost această înțelegere să oferim o autorizație temporară, atât timp cât se lucrează la îndeplinirea tuturor condițiilor legale”, a explicat Gavrilița.

Comisiei Situații Excepționale a decis la data de 29 aprilie, să fie oferită o autorizație temporară de mediu pentru uzina de la Rîbnița.

O altă măsură prevăzută de decizia CSE este ca ernergia electrică pentru luna următoare să fi procurată de Energocom de la Cuciurgan, în baza unei înțelegeri directe, în afara licitației organizate de Guvern. „Participanții la licitație au oferit un preț prea scump”, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Tăt normal uăi. Pîi da cum vreți voi sa miargî afacerile pobediste și să rămână separatismul viabil dpdv economic? Trebuie să îi ajute cineva nu? Iar dacă acel cineva e chiar “statul” impotent maldaivănesc cu atât mai bine. Pentru pobediști și separatiști desigur.
    În rest maldaivanii cu cerșitul prin Europa, asta știu, asta fac…
    Sâlă uăi viermilor pobediști! Sunteți cele mai urâte furuncule pe trupul românismului. Aveți “demnitatea” unei curve moscălești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *