Politică

Ca să obții bani din buget, trebuie să aderi la partidul „care trebuie”

Una dintre localitățile, afectate atunci de interesele politice, era comuna Camenca, Glodeni. Pentru reparația unei porțiuni de drum, primăriei i-au fost promise 100 mii de lei, din bugetul de stat. După ce agentul economic a efectuat lucrările de reconstrucție, primarul, Arcadie Camerzan, a aflat cu stupoare că localitatea nu va mai primi nici un bănuț pentru că bugetul a suferit rectificări. Acesta spunea atunci că s-a ajuns la această situație pentru că el este membru al Partidului Liberal (PL).

„Sunt sigur că primăria nu va primi nici un ban”

La mai bine de un an de la acest incident, lucrurile se pare că au rămas neschimbate. Primarul a ales să rămână în același partid, iar drept „recompensă” fondurile „i-au ocolit” localitatea și în 2014. „Cu doi ani în urmă, PL a fost scos de la guvernare și de atunci n-am mai văzut nici un bănuț. Încercăm să ne descurcăm cu economiile din alți ani și finanțele pe care le strângem de pe urma taxelor. Anul trecut am avut 200 de mii de lei și cu 160 de mii am reparat drumurile, în rest, bani nu ne mai ajung pentru nimic”, se arată nemulțumit Camerzan.

Înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, în comuna Camenca au fost reprezentanții mai multor partide, inclusiv cei din PLDM. Primarul localității i-a întrebat de ce locuitorii ar trebui să-i voteze, atâta timp cât banii din bugetul de stat se împart pe criterii politice. Membrii formațiunii, printre care și Chiril Lucinschi, s-au eschivat să răspundă, însă ar fi sugerat că dacă primarul ar fi fost din partidul „care trebuie”, satul nu s-ar fi confruntat cu probleme de acest fel.

Deocamdată, în Monitorul Oficial nu au fost publicate listele unde sunt menționate localitățile care vor primi bani din buget în 2015. Primarul din Camenca însă, este aproape sigur că localitatea sa nu se va alege cu nimic. „M-am obișnuit să mă descurc fără resurse financiare și o să găsesc soluții. Anul trecut am convins Consiliul Raional Glodeni să aloce 200 de mii de lei pentru iluminatul stradal din sat. Au acceptat să ne ofere banii pentru că avem trei consilieri liberali acolo și fără ei consiliul nu putea vota nimic. Dacă n-am fi avut această pârghie, sunt sigur că n-am fi obținut nici acești bani”, recunoaște Arcadie Camerzan. 

Potrivit administrației locale, în Camenca locuiesc puțin peste 1000 de persoane.

A cedat presiunilor

Situația este total diferită în cazul satului Visoca, Soroca, despre care am scris în toamna anului 2013. Atunci Grigore Pleșca, primarul localității, care era candidat independent, spunea că asupra lui s-au făcut presiuni ca să adere la PLDM. După ce acesta a refuzat „oferta”, satul a rămas fără 140 de mii de lei, din cei 280 de mii alocați din bugetul de stat. Banii au fost redirecționați către Primăria din Bulboci, din același raion, unde primarul era membru PLR.

Acum Grigore Pleșca spune că în luna decembrie 2013 a aderat și el la PLR, iar această mișcare l-a ajutat să obțină bani pentru reconstrucția grădiniței și pentru reparația drumurilor. „Cum am devenit membru de partid am câștigat un proiect de 2 milioane de lei și altul de 800 de mii. Atunci când eram independent acest lucru era imposibil. Pentru anul 2015 aș mai dori să construim o piață agricolă în sat, dar acum când PLR nu este la guvernare nici nu știu la ce să mă mai aștept”, se arată îngrijorat primarul.

În ultimul timp, se vorbeşte că există câteva proiecte de legi care prevăd ajustarea cadrului legislativ privind administraţia publică locală şi descentralizarea administrativă. Acest lucru îl pune în gardă pe Grigore Pleșca. El consideră că dacă nu va avea suport politic, atunci primăria pe care o conduce ar putea fi comasată cu altele din zonă, iar acest lucru nu este pe placul locuitorilor.

„Pe oameni nu-i interesează cu ce partid ești… ei vor schimbări”

La sfârșitul anului 2013 a trebuit să țină piept presiunilor politice și Dumitru Iațuc, primarul din Balatina, Glodeni. Acesta tot era membru PL și spunea că a fost presat, de reprezentanții PLR, să adere la partidul lor, iar în caz contrar satul n-ar fi primit cei 150 de mii de lei, care au fost alocați din bugetul de stat pentru reconstrucția grădiniței. Totuși, banii au ajuns la destinație, însă la începutul anului 2014, Primăriei din Balatina nu i-a fost alocat nici un ban. Primarul consideră că acest lucru s-a întâmplat pentru că PL nu mai era la guvernare.

„Pe oameni nu-i interesează că ești cu albaștrii, cu verzii sau roșii, ei vor schimbări. Din această cauză, în iulie 2014 am aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM). Nu am făcut-o pentru mine, ci pentru locuitorii satului”, spune Iațuc. Drept rezultat, primăria a câștigat un proiect de 380 de mii de lei pentru reparația acoperișului grădiniței. Primarul susține că a fost nevoit să plece pentru că nu mai era de acord cu poziția PL-ului de a rămâne în opoziție.

Dumitru Iațuc confirmă că va candida la funcția de primar și în vara acestui an, dar deja ca membru al PDM.  Datele arată că în satul Balatina locuiesc 5500 de persoane, printre care 4000 cu drept de vot.

Potrivit articolului 39 din Legea privind sistemul bugetar şi procesul bugetar, dacă Bugetul de Stat nu este adoptat până la 31 decembrie, finanţarea cheltuielilor pentru anul curent se efectuează lunar în mărime de a douăsprezecea parte din suma cheltuielilor prevăzute pentru anul precedent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *