Caisele sunt printre cele mai apreciate fructe de masă!
Alegeţi caisele cărnoase, nu foarte tari, de un galben portocaliu. Pot fi consumate ca atare – unii preferând caisele coapte, zemoase şi moi, alţii, pe cele date în pârg şi puţin acrişoare – sau în diferite reţete ca tarte, prăjituri, budinci, gemuri, compoturi, marmalade, siropuri, nectar, caisată, chiar şi mâncăruri pentru se asociază bine cu carnea de pasăre sau porc. Fripte la grătar, pe frigăruie, sunt o delicioasă garnitură la friptura de pui. Dulceaţa poate fi preparată atât din caise verzi, cât şi din fructele ajunse la maturitate.
Îngheţată de caise
Ingrediente: 250 ml frişcă, 1 l lapte, 220 g zahăr, 300 g caise, 7 gălbenuşuri.
Preparare: Se amestecă foarte bine zahărul cu gălbenuşurile, se pune laptele şi apoi se pune compozitia pe foc, amestecându-se până se îngroaşă. Se lasă la răcit, se pun caisele curăţate şi pasate, după care se bagă la congelator. Când este aproape gata îngheţata, se adaugă un pahar cu frişcă şi se amestecă. După ce mai stă 10 minute în frigider, se poate servi.
Tartă cu caise
Ingrediente: 200 g unt, 250 g zahăr, 230 g făină, 4 ouă, 2 pachete de zahăr vanilat, 20 ml ulei, sare, 2 kg caise, 2 linguriţe esenţă vanilie.
Preparare: Ouăle se freacă spumă cu 200 g zahăr şi cu untul. Se adaugă esenţa de vanilie, un vârf de cuţit de sare, apoi 200 g făină. Se pune într-o tavă tapetată cu ulei şi restul de făină. Deasupra se aşază caisele desfăcute în jumătăţi, cu partea interioară în sus. În fiecare jumătate de caisă se presară puţin din restul de zahăr. Tarta se pune în cuptorul preâncălzit, la foc potrivit. După ce s-a răcorit, se presară cu zahăr vanilat.
Sursa: GatindCuMira
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!