Economie

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Care sunt sfinții zilei de azi. Zi de post

13 ianuarie, zi de post

Conform calendarului ortodox, cei doi sfinți mucenici sărbătoriți la 13 ianuarie au trăit pe vremea împăratului Liciniu (307-324).

Sfântul Ermil era diacon. El a avut curajul de a-i mărturisi împăratului numele lui Hristos, motiv pentru care a fost supus la chinuri grele. Mai întâi, el a fost bătut cu toiege de arămă peste față. Deși trupul lui a fost distrus din cauza loviturilor, nu s-a dat bătut. El îndemna pe prietenul său Stratonic să nu se spăimânteze și să-și țină firea, căci atunci când Ermil era bătut cu toiege, Stratonic plângea de mila lui.

Călăii și-au dat atunci seama că cei doi erau de aceeași credință și aveau aceleași gânduri. Deci, fiind întrebat de împărat, a mărturisit și el că este creștin. Atunci, bătându-l și pe el, l-au aruncat împreună cu Ermil în apa Istrului, adică în Dunăre, unde amândoi au primit un fericit sfârșit.

Tot în această zi se face pomenirea cuviosului Iacob cel din Nisibe, în Mesopotamia. El a iubit credința și a fost mereu de parte Domnului. Astfel, el a ales să se retragă în munți pentru a se ruga în liniște, îndurând pustiul, soarele arzător, gerurile grele și înghețul. Se hrănea cu ierburi sălbatice, apa- cu măsură, iar haina reprezenta doar un biet acoperământ.

În acest mod, el reușea să dobândească și mai multă credință în Dumnezeu. De aici îi venea și puterea de a vedea ce se întâmplă în viitor și a primit de la Duhul Sfânt Darul de a face minuni.

Ziua de 13 ianuarie este zi de post. În fiecare miercuri, credincioșii țin post. În ziua aceasta a fost trădat Mântuitorul de către Apostolul Iuda pentru doisprezece arginţi, din această zi începând pregătirea Mântuitorului pentru Patima Sa cea de bunăvoie. Postind, creștinii arată că nu îl vor trăda pe Iisus, așa cum a făcut Iuda.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *