Editorial

Campania fără campanie

Peste două săptămâni moldovenii vor ieşi la votare pentru a-şi alege parlamentul. Cât de libere sunt aceste alegeri? Este o întrebare la care nu există un răspuns simplu, deoarece în Moldova, nuanțele contează mai mult decât fondul problemei. Oriunde în lume unde au loc alegeri, în aer plutește o atmosferă inconfundabilă a confruntărilor politice. Societăţile aflate în campanie sunt într-o fierbere vizibilă cu ochiul liber. Altfel arată lucrurile la noi. Aparent există publicitatea stradală, la posturile de radio mai sună câte o reclamă electorală, parcă sunt și un fel dezbateri, dar lipsește inconfundabilul spirit de campanie electorală.

Partidele cu vocaţie majoritară, PLDM, PDM și PCRM au încheiat un armistițiu care a modificat esenţa actualei campanii. Aceste trei formaţiuni care anterior s-au atacat virulent, au renunţat la orice fel de confruntare politică, ceea ce a făcut ca actuala campanie să fie „fără sare”. Cele trei partide au renunţat la promovarea anumitor proiecte electorale de viitor, concentrându-se pe promovarea sloganelor electorale – PLDM: Înainte spre un viitor european, PD: Creştem Moldova, PCRM: Doar PCRM, Doar Voronin. În consecinţă, societatea a fost lipsită de dezbaterea pe teme și probleme între liderii celor mai importante forțe politice, care realmente dispută puterea pentru următorii patru ani. În fața electoratului se „duelează” bufoni fără şanse şi pondere electorală, iar dezbaterile televizate sunt un fel de parodii.

În consecință, cei mai vizibili „politicieni” în campanie sunt marionetele Moscovei, care în realitate nu au niciun fel de program de ţară pentru Republica Moldova. Transfugii comunişti I. Dodon, V. Ţurcan etc., proaspătul politician, businessmanul rus R. Usatîi mizează exclusiv pe votul prorusesc sau „anti-alianță” și lansează mesaje simple care încearcă să discrediteze guvernarea, UE sau relația cu România și NATO. Este neclar cum va reacționa societatea la acest nou tip de campanie electorală. Un lucru însă este cert, adevăratele bătălii se vor da în culise, după alegeri, când cei care vor trece pragul electoral vor trebui să formeze un guvern.

Pentru PLDM, PDM şi PCRM acest scrutin este un test de supravieţuire. PCRM, fie va reuşi să demonstreze că mai rămâne a fi un partid cu vocaţie majoritară fie procesul de dezagregare a acestui partid îl va distruge definitiv după alegeri. În ceea ce priveşte PLDM şi PD, pentru prima dată de la accederea la puterea și numirea unui președinte, alegătorii vor putea valida sau nu performanțele acestor partide. Sondajele indică asupra perspectivelor modeste, spre deosebire de partidele de stânga sau cele proruseşti. Aceste alegeri vor fi un adevărat test și pentru Partidul Liberal. PL a controlat la un moment dat atât parlamentul, cât și președinția. Ca urmare a „reformatării”, PL a rămas fără jumătate din deputații pe care îi avea și s-a trezit în opoziție. La fel ca şi celelalte partide politice (PLDM, PD, PCRM), PL a ratat ocazia să-și reseteze conducerea, împrospătând-o cu feţe noi. Dacă ar fi făcut-o, PL ar fi fost unicul partid capabil să capteze voturile electoratului anticomunist dezamăgit de actuala guvernare. Moldova este sufocată mediatic de presa din F. Rusă, iar fără un pluralism de opinii este greu să putem discuta despre alegeri libere. Guvernarea viitoare ar trebui să preia exemplul statelor baltice și să reacționeze adecvat în fața războiului informațional dus de mediile Kremlinului altfel și la următoarele alegeri vom discuta despre pericolul rusesc. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *