Opinii și Editoriale

Campanie de susținere a teoriei staliniste a „moldovenismului” în presa de la București? G. Damian: Chiar am ajuns să ne punem problema că-i deranjăm pe ucraineni sau pe rusofilii de la Chișinău când spunem că nu există limba moldovenească?

Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe român, a avut miercuri, o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre problemele din Legea privind minorităţile (comunităţile) naţionale din Ucraina, discuție în care s-a cerut Ucrainei să nu mai facă referire la „limba moldovenească”, informează News.ro.

Cei doi au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe.

România cere Ucrainei să admită că nu există „limba moldovenească”

Potrivit MAE, „în urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe”. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, aspectele procedurale şi de fond din Legea sus-menţionată care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost de altfel prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba.

Aurescu a amintit „dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, şi a solicitat întreprinderea de paşi concreţi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părţii române”.

„Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, a spus MAE.

Hotnews întreabă KGB-ul

Pe 10 ianuarie, Hotnews publică un articol care analizează așa-zisa „Problema delicată a moldovenilor care nu se lasă „convertiți”” din Ucraina, bineînțeles.

Autorul articolului insistă pe ideea că România ar fi făcut „presiuni”(!) asupra „moldovenilor” din Ucraina să se declare români, iar în acest sens discută cu „reprezentanții” acestora.

Cei de la Hotnews îl citează fără nicio remușcare pe Anatol Fetescu, președintele Asociaţiei naţional-culturală a moldovenilor „Luceafărul”, dar omit faptul că acesta este dovedit colaborator al Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU), deși informația este disponibilă pe internet, la un click distanță.

În 2018, autoritățile ucrainene eliberau un document care atestau colaborarea lui Fetescu cu SBU, între 1989 și 2011. Până în 1991, SBU-ul ucrainean era KGB-ul de pe teritoriul Ucrainei. Detalii nesemnificative în opinia autorului de la Hotnews, Gabriel Bejan.

Nici Fetescu, nici ceilalți „reprezentanți ai comunității moldovenești” din Ucraina, nu au vreo problemă cu noua lege a minorităților din Ucraina, care „este foarte bună așa cum este ea”

Articolul uită să menționeze, însă, esențialul: că așa-zisa identitate și limbă „moldovenească” n-au nicio legătură cu Moldova de dinainte de 1859, ci au fost create și impuse de regimul stalinist din URSS, în 1924. Subiectul este evitat cu grație, pentru că altfel nu ar mai funcționa narațiunea privind „presiunile” românești asupra „moldovenilor”, care nu sunt documentate.

Goșu acuză România că face jocul Rusiei

La două zile, unul dintre experții consultați de Hotnews, Armand Goșu, scrie și el, un articol pe această temă, în Revista 22.

Acesta insistă că România ar avea un soi de politică agresivă față de Ucraina, constantă în ultimii 30 de ani. Scopul acestei politici, ar fi, în mintea lui Goșu, „ciudata satisfacție că minoritatea românească din Ucraina poate număra aproximativ 400 de mii de oameni”.

Asta, deși Constituția prevede obligativitatea statului român de a se îngriji de etnicii săi, oriunde s-ar afla. Art. 7: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.”

Bineînțeles, articolul nu se putea încheia decât prin aserțiunea că prin manifestarea interesului pentru minoritatea română din Ucraina, „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei”.

Istoricul George Damian, unul dintre cercetătorii situației românilor din afara granițelor, a comentat în termeni duri aceste articole.

„Băi fraților, a început în presa de la București campania de recunoaștere a identității și limbii moldovenești! Ne-am tâmpit de tot?!? Dă-o-n vâjoiu mă-sii de treabă, îi înțeleg pe scopiții și decerebrații din fosta URSS, le-a intrat frica-n piele de la deportări, foamete și de trei ori pe zi bătaie, doar o dată paie. Dar chiar am ajuns să ne punem problema că-i deranjăm pe ucraineni sau pe rusofilii de la Chișinău când spunem că nu există limba moldovenească?!?”, s-a întrebat Damian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Da, s-a developat și Armand Goșu ale cu-i interese le apără ! Plimbă-te, nene, prin regiunea Cernăuți sau prin Bugeac să vezi cât de departe e situația de acolo de standartele Uniunii Europene despre minorități. Te socoteam o persoană responsabilă și independentă.

  2. Baiiiiiii una e sa te declari ce vrei si alta limba ce-o vorbesti,limba recunoscuta!Un e sa zici ca esti austriac ,dar nu vorbesti austriaca ci germana ,ca aia e recunoscuta ,una e sa spui ca esti australian dar vorbesti ebgleza etc etc etc !Ati inteles gogomanilor???Spuneti-va cum vreti ,moldoveni ,basarabeni dar vorbiti limba romana ,ca asta e limba recunoscuta ,nu inventiile sovieticilor!

  3. JOHN..mai cearta-i..poate se degripeaza!..doamne ce greu se desprind de sovietism..ceaura otravita i-a vrajit..de cetateni ai unei puteri mondiale!..
    Asta e principala..plus altele..multe!

  4. Romanii s-au saturat de duplicitatea si oportunismul moldovenilor din R Moldova,ref.unire.Nu–i mai vor si daca veti consulta sontaje de opinie semioficiale,imi veti da dreptate.Multi romani considera ca R Moldova ar fi un bolovan agatat de glezna Romaniei in caz de unire,care nu merita efortul.Ar fi interesanta o dezbatere de amploare pe acesta tema!

  5. Domnu ARMAND GOȘU și ceilalti ca el – nițte oportuniști verosi în ultimă instanță – ne fac pe noi ardelenii să dorim vorbirea limbii noastre ardelenești ! ADICĂ ?? Adică să palatalizăm aproape toate consoanele ( ca ungurii ! ) să ne vorbim vocabularul în proportie de cel putin 50% unguresc = marhă.căput,obloc, căbat,corhaz,colboz, cherestul, ciuci, A GÎNDI si tot ce vine din el . oraș, varmeghie,cinaș,tău, tătcat,maioș,lepeggheu,tămădău,tîrnaț ,gomboț.ugorci,zamă,sămădău.birău , a fești ( a vopsi)nfeștele (culori )ochoș,perinci,a tămădi,silvoiță.slană.podrum,descă,ferfedeauă,țipele, tină ,cipcă.,șargă etc etc etc etc etc ….. CE VREA DE FAPT DE LA NOI, ARDELENII ? sĂ NE FACA REPUBLICA POPULARĂ DEMOCRATĂ ARDELENEASCĂ ?? nU STIE CE A ZIS IULIU MANIU LA ARAD IN NOIEMBRIE 1918 ? ”DESPĂRE TOTALĂ ”!!! cHIAR AȘA cum zic , Dacă nu era el cel care sa zică aceste cuvinte chiar ca azi am fi ajuns să vorbim o altă limbă….romînească !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *