Social

(CAMPANIE SOCIALĂ) Donează cosița pentru o cauză nobilă

 „Donez cosița” este un proiect inițiat de echipa RunPink Moldova cu scopul colectării și realizării de peruci pentru femeile din țara noastră, care și-au pierdut părul în urma tratamentelor de chimioterapie și radioterapie. Gabriela Ojog, una dintre inițiatoarele campaniei, spune că a fost inspirată de evenimente similare care au avut loc în Europa și SUA. „În special, am luat exemplul Belgiei, unde locuiește acum o colegă de a noastră. Ea a participat la un marș similar, acum doi ani, dedicat femeilor care luptă cu cancerul la sân și a donat acolo cosița. Fiind originară din Moldova s-a gândit că ar fi foarte bine să inițiem o asemenea campanie și în Moldova, fiindcă avem și noi necesitatea de a susține femeile care luptă cu cancerul mamar”, a comentat Gabriela.

Colectate peste 250 de cosițe

De la începutul campaniei, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, până în prezent, au fost strânse peste 250 de cosițe. Ulterior, acestea urmează să fie transmise către un peruchier din România. Stela Chiriloi are un atelier de confecționare a perucilor și colaborează cu mai multe ONG-uri și alte organizații comerciale care sunt interesate să facă acte de caritate. Prețul unei peruci medii pe piață este de circa două sute de euro, pentru o lungime medie, iar pentru părul mai lung, acesta poate crește și peste cinci sute de euro. Astfel, prin donarea perucilor, inițiatoarele campaniei Adriana Rotaru, Nicoleta Apostol, Cristina Rotaru, Olga Gordinov și Gabriela Ojog speră să ajute și să ofere încredere femeilor care luptă cu cancerul.
Una dintre organizatoarele campaniei ne-a relatat că beneficiarele care vor primi perucile gratis au fost deja identificate. O parte dintre femeile care și-au donat cosița au făcut-o pentru prietenele sau mamele lor care sunt bolnave de cancer. „Noi o să le dăm prioritate pentru că ele au fost receptive la campania noastră. Alte propuneri le-am luat de la asociații de profil, institutul oncologic și un ONG de recuperare, care de fapt este unicul care se ocupă cu consiliere psihologică și suport pentru femeile trecute prin tratamentul de cancer și desigur de la institutul oncologic”, a spus Gabriela.

Și bărbații au donat

Numărul mare de doritoare de a-și dona cosița au depășit toate așteptările organizatoarelor. „Noi am crezut că o să fie receptive femeile noastre, dar am văzut că și bărbații au donat, aceasta ne-a sensibilizat chiar la maximum”, a afirmat Gabriela.
Pentru Veronica Arpenti, una dintre femeile care și-au dăruit părul, a fost un moment mai personal. Mama ei a decedat de cancer mamar, iar tânăra spune că această experiență a fost una dificilă. „Eu țin minte cât de greu ne-a fost nouă să strângem părul acesta, să îi facem mamei o perucă. Perioada aceea a fost foarte complicată. Pe atunci aveam șapte ani. Aceasta m-a provocat să donez acum cosița mea de 30 cm. Sper să fie de ajutor cuiva”, a spus tânăra de 34 de ani.

Alina Gursacinschi, o tânără de 27 de ani spune că a dorit să își doneze cosița pentru a ajuta persoanele care trec prin aceste momente dificile în lupta cu o boală crâncenă. „Am avut o nană care a trecut prin această experiență. Mi-am amintit mult mai târziu, decât am donat părul meu, probabil a fost ceva ce a venit din interiorul meu”, a spus Alina care a donat o cosiță de 24 de centimetri.

Gestul încurajează femeile care trec prin suferință

În campanie, s-au implicat și tinere studente din țară. Victoria Vovcenco în vârstă de doar 19 ani este studentă la Facultatea de Litere. Imediat ce a auzit despre campanie a mers să își doneze părul de 20 de centimetri. „Vreau să cred că aceste peruci care urmează să fie confecționate, și anume gestul celor care donează va încuraja și poate va ușura măcar puțin durerea și suferința psihologică prin care trec femeile care au cancer”, a spus tânăra. Victoria acum spune că își convinge sora și câteva prietene să își doneze părul. „Nu cred că necesită mult timp ca să te hotărăști la un astfel de gest. Mai mult ca atât, este un lucru cât se poate de facil, care poate aduce un zâmbet pe un chip de fetiță sau femeie, care se luptă în fiecare zi cu această groaznică boală”, a conchis studenta.

În perioada campaniei, părul a fost colectat prin intermediul a câteva saloane din Chișinău, care s-au asociat cu campania. Veronica Drăgan este proprietara unui salon de înfrumusețare care a colectat cele mai multe cosițe de până acum în cadrul campaniei. „Ne bucurăm că putem ajuta indirect persoanele care trec prin astfel de momente neplăcute. În salonul nostru asigurăm o freză gratuită pentru femeile care au intenția de a dona cosița”, a declarat Veronica.

Campania va dura până la sfârșitul lunii iunie, iar până atunci vor fi colectați și bani care vor merge la confecționarea perucilor. „Faptul că trimitem părul este bine, dar manopera costă și este nevoie de ustensile și alte detalii care formează o perucă”, a spus organizatoarea campaniei. În prezent au fost colectate mai multe cosițe decât își poate permite campania să le confecționeze. Astfel, va continua inițiativa de colectare a fondurilor pentru a confecționa peruci din toate cosițele adunate.

„Ne-am gândit că foarte multă lume, mămici tinere care merg la școală, grădiniță, care sunt active în societate încă au șansa să aibă o viață normală. Toate aceste femei au problema asta foarte mare de a face față tuturor întrebărilor, de genul, de ce nu ai păr sau de ce porți basma. De ele nu se ocupă nimeni. Sunt nevoi foarte multe, nevoie de proteze, de sutien special pentru proteză care la noi în țară nu se găsesc, perucile nu se găsesc, o sumedenie de lucruri necesare”, a declarat organizatoarea.

Unde poți dona cosița

Pentru cei care vor să își doneze părul, este necesar ca acesta să fie mai lung de 20-25 cm, să fie curat și să nu fie vopsit în culori stridente, dar se acceptă părul vopsit în nuanțe naturale. Este important ca părul să nu fie deteriorat de placă sau ars. Dacă sunt persoane interesate să își doneze părul o pot face la unul dintre saloanele partenere care s-au alăturat campaniei – Vi Vero Beauty Salon (str. București 90, of. 28) și Pasquale (Calea Ieșilor 7), sau să le aducă la punctul de colectare a cosițelor de pe strada Pușkin 45, et. 5 (numărul de telefon 022-210-199).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. salutare ,ma numesc Cristina si as dori sa donez si eu cosita mea, ce este drept trebuie de frezat mai intii. In luna august o sa revin in tara ,pot sa am contact cu cineva unde sa pot trimite cosita din orasul Cahul spre Chisinau ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *