Candidaţi cu păcate vor să obţină mandate
Monitorizarea acestora a început acum trei luni în baza a mai multor criterii de evaluare: averi şi venituri necorespunzătoare, utilizarea resurselor administrative în scop personal sau de partid, utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal, protecţionism, trafic de influenţă, administrare defectuoasă, amenzi neachitate, imaginea publică a candidatului şi traseismul politic.
Informaţia acumulată a fost verificată de referenţi şi jurişti, după care a fost trimisă liderilor de partid pentru a elimina din listele lor persoanele compromise.
Cei care nu întrunesc criteriile de integritate morală şi respectiv nu sunt compatibili cu funcţia de deputat sunt 22 de candidaţi de la PCRM, doi de la PDM, doi de la PL, trei de la PDLM şi unul de AMN.
Aşadar, conform în buletinului „Cunoaşte-ţi candidatul”, partidul cu cei mai mulţi păcătoşi este PRCM.
Cu numărul 2 în lista PCRM, ex prim-ministrul Z. Greceanâi a atras condamnarea RM la CEDO în perioada când dumneaei era ministru al Finanţelor, prejudiciind bugetul de stat cu 2,5 milioane de euro. În funcţia de premier, Greceanâi a secretizat ilegal mai multe hotărâri ce nu constituiau secret de stat.
Are pufuşor pe botişor şi Mark Tkaciuk, numărul 5 din lista PCRM. Potrivit ICPC, acesta a achiziţionat un automobil, a cărui valoare întrece cu 30% totalul veniturilor declarate pentru un an. Presa a mai scris că lui Tkaciuc îi aparţine „Şcoala Antropologică Superioară” SRL, care a obţinut în timpul guvernării comuniste un teren de peste 2000 m.p. şi un lot aferent de jumătate de hectar, al căror preţ depăşeşte 2 milioane de euro.
Printre cei care ascund ceva de ochii lumii se numără şi Igor Dodon, fostul Ministru al Economiei, cu numărul 6 în lista de candidaţi. Păcatul lui Dodon lui este declaraţia falsă de avere. Declarând un venit de 136 mii lei pentru 2009, în acelaşi an el a donat 150 mii lei partidului şi, tot din acei 136 mii de lei(!), Dodon a restituit 72 mii lei la insistenţa CCCEC, pentru că a primit salariu timp de trei ani pentru o funcţie pe care nu a exercitat-o.
În „lista neagră” figurează şi trei membri ai PLDM. Simion Furdui, cu numărul 18, este învinuit că, în campania electorală din 2009, a finanţat PLDM cu 430 mii de lei, deşi, potrivit declaraţiei depuse la CEC, în ultimii doi ani a obţinut venituri de 84 mii lei.
În lista PD există doi candidaţi compromişi, printre care şi Dumitru Diacov. Acesta ar fi exercitat influenţă asupra Departamentului de Combatere a Crimelor Organizate şi Corupţiei în vederea nedivulgării pentru presă a informaţiilor despre implicarea fiicei sale într-un caz de contrabandă cu ţigări.
Mihail Moldovanu, cu numărul 21 în lista de candidaţi al PL, a dat declaraţii false despre veniturile sale şi a primit salariu pentru două funcţii, fapt recunoscut de Moldovanu.
În ceea ce priveşte lista AMN, potrivit ICPC, numele candidatului Alexandru Oleinic, ministru degrevat al Tehnologiilor Informaţionale, figurează în mai multe hotărâri ale Curţii de Conturi privind privatizarea cu încălcări a patrimoniului public.
Solicitaţi de TIMPUL pentru a comenta informaţia, purtătorul de cuvânt al PL, Petru Grozavu, a declarat că „partidul va convoca o şedinţă în care se va decide dacă Mihai Moldovanu şi Ştefan Urâtu vor fi excluşi din lista partidului”, în timp ce PLDM nu are de gând să excludă vreun membru, din motiv că „nu există nicio hotărâre judecătorească”.
Alexandru Oleinic de la AMN dezminte acuzaţiile, spunând că „este vorba despre nişte acte ale Curţii de Conturi, efectuate la solicitarea comuniştilor încă in 2001”, când era deputat în opoziţie, şi că toate învinuirile „au fost respinse de către Procuratură şi nu a fost deschis niciun dosar”.
PD nu a venit cu nicio replică, iar cei de la PCRM nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia.
Potrivit ICPC, au fost editate 200.000 de buletine ce conţin informaţia despre candidaţii compromişi, acestea fiind curs de răspândire în toată republica.