Social

Cântă în stradă pentru a-i ajuta pe săraci

Ali are 13 ani și a învățat să bată la tobe de la membrii Art Labyrinth, promotori ai unui mod de viață sănătos, a conexiunii puternice cu natura, dar și a muzicii netradiționale. Acest grup organizează frecvent concerte în aer liber, însă cel mai des îi găsiți în incinta Muzeului Zemstvei.
Băiatul s-a născut într-o familie mixtă. Tatăl său este originar din Arabia Saudită, unde se află mare parte a timpului datorită lucrului. Mama este din Moldova și e asistentă medicală. Și Iasmine, sora lui cu trei ani mai mare, bate la tobe, dar cântă și la chitară. Copiii își așteaptă tatăl cu nerăbdare pentru ca acesta, la întoarcere, să-i ajute la formarea unei trupe muzicale. Părinții lor îi susțin, căci fac asta spre binele public. „Mergem la Muzeul Zemstvei, unde băieții ne învață să cântăm și facem repetiții”, explică Iasmine. Ei și membrii Art Labyrinth se răspândesc prin tot orașul pentru a câștiga banii binemeritați și a-i dona familiilor nevoiașe.

Oamenii nu prea atrag atenție

Ali câștigă zilnic în jur de 40-50 de lei, iar împreună cu întreaga echipă reușesc să strângă 400 de lei. „Suma nu se prea schimbă chiar dacă cântăm mai mulți împreună, putem să adunăm maximum 80 de lei. Oamenii nu prea atrag atenție la asta. Sunt oameni buni, sunt oameni răi, depinde ce au în suflet”, spune Ali. Din cauza prejudecăților față de cântăreții „din stradă”, dar și din cauza că nu știu unde ajung banii, trecătorii nu sunt foarte darnici cu frații. „Chiar dacă e puțin, e mai bine decât nimic…”, rămâne optimistă Iasmine.

Faptul că suntem musulmani nu le dă dreptul să ne numească urât

„Îmi place mult să bat la tobe, în special, fiindcă este ceva specific pentru arabi”, zice Ali. Legătura puternică cu valorile culturii musulmane se datorează faptului că, odată căsătorită, mama lui a adoptat religia islam. „Noi suntem musulmani și ne închinăm lui Allah. Avem un covoraș special pentru rugăciuni și niște mărgele. Spunem câte o rugăciune pentru fiecare mărgică”, explică Iasmine.

Religia islamică presupune ca ruga să se desfășoare de cinci ori pe zi, în momente bine precizate, în zori, la prânz, după-amiază, înainte de apusul soarelui și după lăsarea serii. Astfel, după terminarea programului de școală, copiii cântă până după-amiază, pleacă acasă pentru a spune rugăciunile și vin înapoi „la lucru”. Atât Ali, cât și Iasmine au simțit discriminarea religioasă pe pielea lor, însă rămân loiali islamului. „Contează sufletul omului, nu religia lui. Colegii noștri nu prea înțeleg aceste detalii. Faptul că suntem musulmani nu le dă dreptul să ne numească urât”, spune Iasmine, care împreună cu Ali învață la Liceul „Spiru Haret” din capitală.

Întrebat dacă și-ar dori să plece în țara de origine a tatălui său, Ali a spus că preferă să rămână în Moldova, „cel puțin până când în Arabia Saudită nu va fi pace”. Conform lui, Moldova este o „țară mai ordonată, însă preferă cultura arabă”.

La o vârstă fragedă, acești doi tineri dau dovadă de multă putere, bunătate și înțelepciune, ei luptă cu prejudecățile societății și îi ajută pe cei care sunt lipsiți de mai multe… 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *