Care sunt situaţiile ce îţi pot cauza oboseala
Nu mănânci micul dejun
Alimentaţia este carburantul propriului tău corp, iar atunci când dormi, organismal continua să folosească ceea ce ai mâncat la cină pentru ca inima să poată pompa sângele, iar oxigenul să poată circula prin cellule. Aşa că, atunci când te trezeşti, ai nevoie de combustibil, adică de micul dejun. Dacă vei sari peste el, în curând te vei simţi lipsită de energie. Micul dejun, spun specialiştii, are un rol important în a da un restart metabolismului. E evident important să ai parte de un mic dejun sănătos care săincludă cereale integrale, protein de bună calitate şi grăsimi sănătoase ( un smoothie de fructe îmbogăţit cu pudră de protein, lapte degresat sau ouă cu 2 felii de pâine toast şi un iaurt degresat sau cereal cu lapte şi câteva fructe).
Ai lipsă de fier
O deficienţă de fier te face să te simţi slăbită, te iriţi uşor şi nu te poţi concentra. Te face să te simţi obosită pentru că nivelul de oxigen care circulă prin celule şi muşchi este scăzut. E nevoie să creşti nivelul de fier din organism şi pentru a scădea riscul de anemie. Ai grijă ca în alimentaţia ta să existe frunze verzi, fasole, tofu, ouă, vegetale, nuci, unt de arahide şi neapărat alimente bogate în vitamina C, pentru o ami bună absorbţie a fierului. Trebuie neapărat să afli şi care este cauza nivelului scăzut de fier din organism, pentru că lipsa acestui element din corpul tău poate ascunde o afecţiune gravă.
Sari peste rutina de exerciţii atunci când eşti obosit
Dacă nu îţi faci exerciţiile în ziua în care eşti obosit, acest fapt va “lucra” împotriva ta. Un studiu realizat la Universitatea din Georgia pe oameni sănătoşi care au început să facă un program de exerciţii uşoare de 20 de minute timp 3 zile pe săptămână a arătat că aceştia s-au simţit mai puţin obosiţi după 6 săptămâni. Exerciţiile regulate îmbunătăţesc forţa şi rezistenţa, ajută aparatul cardio respirator să lucreze mai eficient şi oferă oxigen şi nutrienţi ţesuturilor. Aşa că data viitoare când eşti tentat să sari peste rutina zilnică de exerciţii, nu te lăsa dus de val şi încearcă să faci măcar o plimbare.
Nu te hidratezi suficient
Chiar şi atunci când eşti doar uşor deshidratat – de exemplu cu doar 2% mai puţin decât necesarul de lichide al organismului – acest fapt îşi pune amprenta pe nivelul tău de energie. Deshidratarea cauzează o reducere în volumul sângelui, făcându-l mai dens. Ceea ce determină inima să pompeze mai puţin efficient, reducând viteza cu care oxigenul şi nutrienţii ajung în muşchi şi la organe. Aşadar, nu neglija cele 8 pahare de apă pe zi.
Te îngrijorezi uşor
Dacă te gândeşti că e posibil să fii concediat atunci când te cheamă şeful tău la o şedinţă sau ţi-e teamă să mergi cu bicicleta de frica unui accident, atunci eşti vinovat de “îngrijorare”. Sau te aştepţi întotdeauna la cel mai rău scenario dintr-o situaţie. Acest tip de anxietate te poate paraliza şi te poate extenua mental. Când ai astfel de gânduri, trage aer adânc în piept şi întreabă-te dacă chiar este posibil să se întâmple acel lucru. Mi bine fă o plimbare în natură, meditează sau discută cu un prieten apropiat. E posibil să reuşeşti să scaăi de aceste gânduri negative şi să devii mai realist.
Ai o problemă în a spune “Nu”
Oamenii care îşi doresc să îi mulţumească pe alţii o fac, cumva, pe cheltuiala propriei energii şi fericiri. Aşa că data viitoare când eşti rugat să faci ceva ce nu vrei să faci, nu eşti obligat să spui da. Instruieşte-te să spui “Nu”. Repetă singur în maşină. Imaginează-ţi situaţii în care oamenii îţi cer favoruri şi şi găseşte posibilităţi prin care să îi refuzi politicos. Atunci când te auzi spunând “Nu”, îţi va fi mai simplu să o spui în realitate în următoarea situaţie în care vei fi pus să refuzi.
Mănânci junk food
Mâncărurile ce conţin mulţi carbohidraţi, zahăr, grăsimi gresc indicele glycemic, un indicator al rapidităţii cu care carbohidraţii cresc nivelul zahărului din sânge. După un vârf de energie de scurtă durată, apare o oboseală cu care te vei lupta toată ziua. E important să ţii glicemia sub control mâncând protein de calitate şi cereal integrale la fiecare masă ( pui – la cuptor, nu prăjit, orez brun, somon, cartof dulce).
Sursa: csid.ro