Război

„Carnea de tun” a lui Putin pentru sacrificare – în armata separatistă din Donețk și Lugansk luptă prizonieri, infirmi și bătrâni

Recruții din republicile autoproclamate pro-ruse Donețk și Lugansk spun că sunt înșelați de comandanții lor și folosiți drept carne de tun pe front. Mulți soldați intră în armată și sunt trimiși la luptă, deși unii dintre ei nu mai avuseseră nici măcar o dată în mână o armă. De asemenea, totul lipsește. ”I-am văzut pe rezerviști mergând la Azovstal fără veste anti-glonț și cu căști sovietice” – își amintește Kiril, în vârstă de 19 ani, relatează The Moskow Times, citat de onet.pl.

La sfârșitul lunii iunie, Moscova a sporit mobilizarea soldaților din așa-numitele ”Republici Populare” Donețk și Lugansk. Pe străzi au loc revolte, iar tinerii sunt obligați să se înregistreze la birourile militare de recrutare. În același timp, pe rețelele de socializare au apărut numeroase videoclipuri cu apeluri ale soldaților către președintele Rusiei, Vladimir Putin, și către autoritățile republicilor nerecunoscute pe arena internațională. Recruții îi acuză pe comandanți de fraudă.

Contrar declarației că rezerviștii nu vor lua parte la operațiuni de luptă, ci vor menține ordinea doar în teritoriile controlate de ruși ale Republicii Populare Donețk și vor ocupa a treia linie de apărare, personalul neinstruit și neexperimentat – fără examene medicale obligatorii – a fost transferat în posturi avansate din Mariupol” – citim într-unul dintre aceste mesaje.

Redactorii The Moscow Times au găsit cel puțin cinci apeluri similare din partea soldaților din Regimentul 105, 107, 113 și 127 de pușcași din Republica Populară Donețk, precum și din partea membrilor Regimentului 206 al Republicii Populare Lugansk.

La începutul lunii martie, liderul autoproclamatei republici, Denis Puszylin, a promis că militarii mobilizați nu vor ajunge în „prima linie”, dar militarii din Donbas, care au fost intervievați de redactorii The Moscow Times, au pretins că se întâmplă exact opusul: au fost oameni în prima linie care nu ținuseră niciodată o armă în mână.

„Pentru ca creierul să nu se împrăștie”

I-am văzut pe rezerviști mergând la Azovstal fără veste anti-glonț și cu căști sovietice: ca să nu li se împrăștie creierul. Am fost îngrozit să-mi recunosc prietenii printre ei” – a povestit Kiril, un tânăr recrutat de 19 ani.

Văduva lui Oleg, în vârstă de 30 de ani, un soldat căzut din Republica Populară Doneţk, a declarat că unitatea soţului ei a fost desfăşurată pentru a atrage atenţia artileriei inamice de lângă Mariupol.

Soțul meu mi-a scris că au fost folosiți ca momeală pentru a localiza artileria ucraineană”, a spus femeia.

Soțul ei, Oleg, a ținut un jurnal timp de peste o lună în care a descris ce s-a întâmplat în război. Bărbatul a luat parte la luptele pentru Mariupol și a fost ucis în asaltul portului.

Pe 9 martie, când s-a anunțat că compania lui Oleg va fi trimisă să curețe o zonă industrială de lângă Mariupol, bărbatul a scris: „Pușlin a spus că nu vom fi în față, locul nostru era pe linia a treia (…). Toți au intrat în panică spunând că nu avem echipament, nici antrenament, nici mâncare, ne era foame etc. Eram practic civili îmbrăcați în militari.”

Konstantin Skorkin, fost analist al think tank-ului Carnegie Moscow Center și expert în politica Donbasului, spune că trupele din republicile autoproclamate sunt de obicei folosite „pentru munca murdară”.

Donbas are unități militare de elită, precum unitatea lui Chodakowski. Sunt bine echipate și probabil bine plătite. Și au mase de oameni mobilizați. Aceștia sunt oameni obișnuiți, care fac treburi liniștite, care sunt aruncați în față pentru a cârpi găurile. Asta în ciuda faptului că comandanții promit să nu-i trimită în afara republicilor”, spune el.

Pacifiştii merg la măcel

Printre cei mobilizați cu forța sunt mulți care refuză să lupte și încearcă să saboteze ordinele. Astfel de oameni sunt aspru pedepsiți. Unul dintre luptătorii Republicii Populare Doneţk, venit ca voluntar din Rusia, spune că cei care nu vor să lupte sunt trimişi la măcel.

Avem rezerviști care au refuzat să intre în ofensivă, sunt 70 – au fost puși în tancuri și trimiși la luptă, a fost o pedeapsă colectivă. Toți au fost uciși sau luați prizonieri, pe scurt: au dispărut” – mai spune bărbatul.

Bătrâni, invalizi, foști prizonieri și oameni evident incapabili de a face serviciul militar sunt aruncați în luptă” – aceste cuvinte au fost repetate în relatările mai multor soldați din Donbas la care au ajuns redactorii The Moscow Times.

Am avut în grupul nostru un epileptic, un bărbat cu probleme serioase la picioare, câțiva dependenți de droguri și un bătrân de șaptezeci de ani care a îngrozit pe toată lumea prin înfățișarea lui” – a spus unul dintre soldații armatei din Donbas.

Konstantin Skorkin cunoaște mai multe cazuri similare: ”Soțul prietenului meu a fost mobilizat, în ciuda faptului că are o vedere foarte slabă și îi lipsește un deget la mână. A fost profesor. A murit lângă Popasna într-un atac cu mortiere”.

De la închisoare, pe front

Printre cei mobilizați se numără și foști prizonieri. Unul dintre bărbații care ispășesc o pedeapsă într-o închisoare din Republica Populară Donețk a declarat pentru The Moscow Times cum condamnații sunt trimiși pe front direct din spatele gratiilor.

Le oferă eliberare anticipată dacă sunt de acord să meargă pe front. Cel mai adesea, bineînțeles, îi recrutează pe cei care au deja ceva experiență: foști polițiști, militari sau ofițeri ai serviciilor de securitate. Sunt mulți dintre ei aici” – a spus bărbatul într-un interviu pentru „The Moscow Times”. ”Unii sunt de acord să meargă la război, nu trag pe nimeni cu forța. Am refuzat, am frați și o soră în Ucraina, cum pot să mă lupt cu ei?”

Mama unui alt prizonier a confirmat că fiului ei i s-a oferit o călătorie pe front, dar acesta din urmă a refuzat. Femeia crede că într-o colonie penală este mult mai în siguranță decât în ​​sălbăticie.

Nu credeam că voi spune asta, dar mă bucur că fiul meu este în închisoare: cel puțin așa nu va fi trimis la război”. De câteva ori am fost oprit pe stradă de militari, întrebând dacă sunt bărbați în casă: puteau să-l apuce și să-l ia. În închisoare, măcar va rămâne în viață.

„Te duci la mare… La marea de sânge”

De asemenea, mamele și soțiile soldaților din Donbas au încercat în mod repetat să atragă atenția autorităților locale asupra problemei. În martie, au protestat la Lugansk cerând întoarcerea soților și fiilor abandonați în Harkov.

Femeile au fost reținute curând de angajații Ministerului Securității de Stat al Republicii Populare Lugansk. Una dintre ele, a raportat NTV, riscă până la 20 de ani de închisoare pentru organizare de revolte și trădare.

În martie, în Donețk, cu jumătate de oră înainte de începerea demonstrației Uniunii Mamelor din Donbas, sistemul de rachete Tochka-U a intrat în miting. Autoritățile locale au fost acuzate că au organizat un miting al „luptătorilor ucraineni”. Se pare că au vrut în mod deliberat să adune cât mai mulți oameni în piață.

Multe văduve nu pot primi despăgubiri și nu au primit trupurile soților lor. Olga a reușit să găsească trupul soțului ei două luni mai târziu, grație ajutorului unor voluntari celebri.

”L-am sunat pe unul dintre soldaţi. Nenorocit excepțional…. Mi-a spus că li s-a interzis să meargă în zona Mariupol pentru a ridica cadavrele morților, pentru că acolo era prea periculos. Așa că nu era periculos să-i trimiți acolo în viață, dar să le ia trupurile înapoi era prea periculos”, și-a amintit văduva agitată.

Olga se consideră norocoasă. Multe alte femei trebuie să-și caute soții mult mai mult. Trei văduve au spus că rudele decedatului nu au fost adesea informate despre moartea soldaților. „Oamenii noștri sunt trimiși pe front fără pașapoarte, ceea ce face identificarea dificilă”, a spus soția unui alt militar decedat. Mulți dintre cei căzuți sunt anonimi. În acest caz, familia nu poate conta pe nicio compensație.

Colonelul unității i-a spus soțului ei: „Te duci la mare, la marea de sânge”. Au crezut că este o glumă. Au ajuns să-i ducă lângă Zaporizhia. Au fost trimiși să atace, unii chiar au mers fără căști. Nici măcar nu erau carne de tun, ci doar deșeuri de măcinat. Din cei opt bărbați din grupul lor, trei s-au întors. Nu și-au putut lua cadavrele: au spus că întreaga zonă a fost minată” – spune Taisia, locuitoare a Donețkului.

Soțul Taisiei a refuzat să se supună ordinului. A supraviețuit printr-un miracol.

Scrisori către Putin

Femeile de pe chatul „Mama Donbasului”, din aplicația Telegram, spun că scriu scrisori către birourile lui Putin, Pușlin, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko și Ministerul rus de Externe, dar majoritatea apelurilor sunt ignorate. Ministerul rus al Afacerilor Externe a răspuns unei văduve că nu se amestecă în treburile altor state suverane.

Fluffy e bine și nimeni nu-l va pedepsi. Desigur, atitudinile oamenilor față de orice se schimbă acum. Mulți care credeau în Republica Populară Donețk urăsc deja abrevierea DRL. Cineva urăște Federația Rusă acum. Vedeți cine a început totul”, s-a plâns una dintre femeile ai căror soți nu au mai venit acasă.

Avocatul Serghei Krivenko, directorul organizației „Cetățean și Armată”, este conștient de numeroasele încălcări ale drepturilor oamenilor mobilizați în Republica Populară Lugansk, dar spune că apărătorii drepturilor omului sunt neputincioși în cvasi-statele autoproclamate.

Aceasta este o zonă gri, acolo nu există reglementări. Singurul lucru pe care îl pot face cei care nu vor să lupte este să ia singuri o decizie și să părăsească teritoriul republicii” – rezumă el.

Din punct de vedere legal, locuitorii ambelor republici autoproclamate sunt considerați cetățeni ai Ucrainei, dar de fapt nu pot primi protecția statului, explică avocata Anastasia Burakova. Conform dreptului internațional umanitar, astfel de cetățeni se încadrează în categoria „persoanelor protejate” de Națiunile Unite și își păstrează toate drepturile fundamentale, dar, în practică, protecția lor împotriva arbitrarului nou guvern este problematică. Drept urmare, acești oameni sunt ținuți ostatici de autoritățile locale.

Ei bine, nu este nimic fizic posibil de făcut aici, de obicei în cazul încălcărilor drepturilor omului în teritoriile ocupate. Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați înregistrează faptele, cheamă, negociază termenii unui acord, dar ONU nu poaet organiza un ajutor rapid specific în fiecare caz – explică Burakov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *