Carpov nu crede într-un consulat rusesc la Tiraspol
O declaraţie în acest sens a făcut, astăzi, la un briefing, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov. Aceasta vine după ce presa a vehiculat, în ultimele zile, posibilitatea admiterii, de către autorităţile de la Chişinău, a ideii deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruseîn regiunea transnistreană, transmite MOLDPRES.
În alt context, Eugen Carpov a remarcat că este necesară ridicarea statutului observatorilor – UE şi SUA, care fac parte din formatul de negocieri, – la nivel de mediatori, în condiţiile în care rolul acestora în cadrul dialogului de soluţionare a conflictului transnistrean este tot mai vizibil. Acest deziderat este firesc, în condiţiile în care UE acordă suport financiar şi politic dezinteresat Republicii Moldova, iar SUA, la fel, este o parte activă în acest proces, a opinat vicepremierul.
Potrivit viceprim-ministrului pentru Reintegrare, unul din principiile asupra cărora s-a convenit la Viena, unde, în perioada 17-18 aprilie curent, s-a desfăşurat a doua rundă din acest an a negocierilor în formatul "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean, este egalitatea tuturor celor şapte părţi implicate în negocieri. Acest principiu garantează dreptul fiecăreia de a propune pentru discuţie orice subiect considerat important în procesul de negocieri", a precizat Carpov.
De asemenea, Carpov a comunicat că, în cadrul actualei runde, a fost finalizată elaborarea documentului cu privire la agenda comprehensivă a procesului de negocieri, care include următoarele domenii principale: problematica social-economică, problematica umanitară şi drepturile omului, precum şi chestiunile de securitate şi reglementarea politică a conflictului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!