Cultură

Carte de vizită Ștefan Negură: „Naiul îmi este cel mai aproape de suflet”

În 1987 este admis la Școala Republicană de Muzică „E. Coca” (actualmente, Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”), în clasa de pian a profesorului Ghenadie Ciobanu. Paralel cu pianul, studiază naiul, fluierul, cavalul, ocarina, tilinca și alte instrumente populare. În 1999 absolvă liceul sus-numit, iar în 2004 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este laureat al mai multor concursuri internaționale. În 2000 a fost distins cu Premiul municipal al tineretului în domeniul literaturii, artei și științei.

Dacă fratele său mai mic, Ion, a ales flautul, Ștefan Negură a îndrăgit naiul. Este ceea ce au putut lua mai de preț de la tata, pentru a-și crea un nume în această viață de artist. Amintim că tatăl lor face parte dintr-o dinastie de lăutari din raionul Nisporeni și că a creat, la Chișinău, cea mai bună școală de nai din lume.

„Am îndrăgit naiul, flautul lui Pan, pentru că e mai aproape de sufletul meu. Am cântat și cânt la pian, dar și la multe alte instrumente electronice. Concertez, de obicei, mai mult peste hotare, unde am posibilitatea să fiu acompaniat de orchestre de cameră și de cele simfonice. Astfel, am cutreierat lumea întreagă. Acasă, adeseori, sunt acompaniat la instrumente electronice. De altfel, îmi doresc ca, fiind susținut de instrumentele electronice, să le promovez pe cele tradiționale, din țara noastră, și nu numai”, afirmă poli-instrumentistul Ștefan Negură.

De-a lungul carierei sale, a evoluat pe scene profesioniste din Germania, Italia, Suedia, Franța, Portugalia, Finlanda, Letonia, Polonia, Macedonia ș.a. La majoritatea festivalurilor-concurs la care a participat a luat Marele Premiu, premiul I sau II. În prezent, el visează ca împreună cu întreaga familie să organizeze la Chișinău un Festival internațional de muzică la nai „Ion Negură”. Pentru aceasta au toate șansele, în afară, probabil, de cele financiare.
Apropo, tatăl său, profesorul Ion Negură, a învățat mai mulți muzicieni la nai, inclusiv de peste hotare. Unul dintre aceștia este un profesor de instrumente etnologice la o universitate de cultură din Statele Unite ale Americii și care, timp de zece luni, a învățat naiul la Ion Negură.

În decembrie 2012, Ștefan Negură a avut un turneu în mai multe orașe ale României, unde a fost acompaniat de „Eastern Royal Orchestra”, dirijată de Daniel Fedorean-Zaharov. Puțin mai înainte, el a participat la Zilele Culturii R. Moldova în Federația Rusă. Totodată, de mai mulți ani colaborează cu Capela Corală „Moldova”, dirijată de Valentin Budilevschi, cu care a înregistrat zeci de piese în fondul postului „Radio Moldova”.

Din 2009 este profesor de nai la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”, iar din 2012 – și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Sperăm că de Ștefan Negură veți mai auzi. Pentru că el este mereu prezent acolo, unde lumea are nevoie de cântec și dorește să-l asculte anume pe el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *