IT&C

Cartoon Network si Jetix – cele mai violente posturi de desene animate

Posturile Cartoon Network si Jetix – care, pe 19 septembrie 2009, s-a transformat in Disney Channel – au fost, in 2009, cele mai violente dintre posturile de televiziune de desene animate care retransmit programe pe teritoriul Romaniei si al R. Moldova.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) al Romaniei a prezentat studiul "Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului", intr-o conferinta de presa.

Proiectul analizeaza, prin metoda analizei de continut si a analizei semio-discursive, continuturile violente din programele a 11 posturi TV, timp de o saptamana (5 – 11 ianuarie 2009). Au fost analizate 348 de ore si 15 de minute de programe.
In ceea ce priveste posturile pentru copii, in cadrul studiului au fost cercetate Cartoon Network, Jetix si Minimax, timp de o saptamana, cate patru ore pe zi.

Pe intreaga perioada monitorizata, s-au inregistrat 2.005 acte de violenta in desenele animate de pe cele trei canale. Media pe fiecare canal a fost de 668 acte de violenta, cel mai violent canal, din punct de vedere al frecventei "pure", fiind Jetix-ul, cu 852 de acte, urmat de Cartoon Network (815 acte) si de Minimax, cu 338 acte.

In functie de frecventa medie per emisiune, tot Jetix a fost pe primul loc – cu 14 scene de violenta, in medie, pe emisiune, in timp ce pe Cartoon Network au fost 9 scene, iar pe Minimax – 6 scene. De asemenea, potrivit studiului, in timp ce pe canalele Cartoon Network si Jetix nu a existat nicio emisiune fara cel putin un act de violenta, pe canalul Minimax au existat astfel de emisiuni.

Potrivit studiului, Jetix a avut cele mai multe scene de violenta pe ora, respectiv 37, fiind urmat de Cartoon Network, cu 31 de acte, si de Minimax, cu 20 de acte. Cu alte cuvinte, un copil care se uita la desene animate, pe toate cele trei canale in mod relativ egal, are "sansa" sa vada la fiecare doua minute de emisiune un act de violenta, potrivit studiului.

Pe de alta parte, Cartoon Network este canalul de desene animate care are scenele de violenta cele mai lungi, pe acest canal fiind si cea mai mare durata medie a unui act violent (15 secunde) si cele mai lungi scene de violenta (cele de 300 de secunde). In schimb, pe Jetix, durata unui act de violenta este de 11 secunde, iar pe Minimax – 10 secunde.

In functie de ponderea violentei (frecventa si durata violentei) in cadrul unei emisiuni, cel mai violent canal este tot Cartoon Network, in cadrul caruia, 13,3% din durata unei emisiuni medii este ocupata de violenta. In schimb, ponderea violentei in cadrul unei emisiuni Jetix a fost de 11,5%, iar in cadrul unei emisiuni Minimax – 5,4%.

La nivel general, in cazul posturilor de desene animate, predomina violenta de tip fizic, in 52% dintre cazuri (1.057 de acte). Violenta verbala este pe locul al doilea (29% dintre cazuri), fiind urmata de violenta psihologica (13%), cea economica (4%) si sociala (2%).

La Jetix si Cartoon Network, cea mai frecventa forma de violenta este cea fizica, cu 59,5% si 53,6%, in timp ce pe Minimax cea mai frecventa forma de violenta este cea verbala, cu 39,3% dintre acte, urmata de cea fizica – 33,4%. Cea mai frecventa forma de violenta fizica este, in cazul posturilor de desene animate, bataia, cu 227 cazuri, urmata de agresari/ ciocniri (218) si raniri cu obiecte contondente (13%).

Dupa mediafax.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *