Sănătate

Câte cești de cafea este sănătos să bem în fiecare zi

Cafeaua pare să fie cea mai bună sursă de energie, ne salvează când nu am reuțit să dormim suficient, iar pentru mulți dintre noi este și un obicei. 

Cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte, este sănătoasă. Bogată în antioxidanți, ne poate ajuta să fim mai sănătoși. Iar legătura cu creșterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajută să fim mai alerți, mai atenți, mai plini de energie. Aceasta reduce riscul de diabet, demență, infarct, AVC și cancer de ficat și desigur ne ajută să slăbim. Dar în ce măsură?

Din cauza conținutului de cofeină, excesul de cafea poate avea și efecte secundare: amețeli, bufeuri, insomnie, anxietate. Ca să nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci când suferiți de anumite afecțiuni în cazul cărora cofeina nu este recomandată: hipertensiune, psoriazis și dermatită seboreică, reflux gastric etc.

Specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 400 mg de cafeină pe zi. Dacă preparăm cafeaua cu o concentrație medie, asta înseamnă maxim 5-6 cești pe zi, sau dacă beți cafeaua în căni mai mari, maxim 2-3 căni.

Regula se aplică doar în cazul unui adult sănătos. Iar dacă beți cafeaua concentrată, cum este varianta espresso, limitați-vă la 3 cești (o cana și jumătate) pe zi.

Ingredientele benefice din cafea

Cofeina nu este ingredientul-cheie care transformă cafeaua într-o băutură sănătoasă. Cercetătorii au descoperit că există sute de substanțe naturale în boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sănătății sistemului cardiac și a celui cerebral. Mulți  dintre constituenții naturali ai cafelei sunt antioxidanți performanți în protecția celulelor împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi.

Un studiu japonez a decoperit că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simplă pe zi își reduc riscul dezvoltării hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu până la 20%.

Cafeaua ramane o băutură sănătoasă și dacă este decofeinizată. De altfel, oamenii de știință susțin că o concentrație prea mare de cofeină poate conduce la deshidratare și la creșterea stării de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate să aducă mai multe deservicii organismului, decât beneficii.

Băutorii de cafea primesc zilnic o doză importantă de antioxidanți, crom și magneziu, care ajută la reglarea nivelului de glicemie în sânge care ajută organismul să dozeze în mod corect secreția de insulină.

Principalele ingrediente din cafea sunt – cofeina – tanina – tianina – xantina – spermidina – gaiacol – acid citric – acid clorogenic – acetaldehida – spermina – putrescine.

Beneficiile cafelei:

1. Cafeaua ajuta la combaterea depresiei
Un studiu efectuat de Institutul Național de Sănătatee din SUA a descoperit că persoanele care beau în medie patru cești de cafea pe zi sunt cu 10% mai puțin predispuse depresiilor, decât cele care nu consumă niciodată cafea. Intrucât efectul în cauză nu s-a putut observa în urma consumului altor băuturi cofeinizate (băuturi acidulate, de exemplu), responsabilă cu starea pozitivă de spirit nu este cofeina, ci antioxidanții din boabele de cafea.

2. Cafeaua reduce predispozitia catre suicid
Un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos în evidență o statistică impresionantă consumul de 2-4 cești de cafea pe zi reduce predispoziția spre suicid a bărbaților și femeilor cu până la 50%. Pe de altă parte, un studiu finlandez pune în prim plan efectele excesului de cafea asupra sănătății mentale. Rezultatele cercetării în cauză, arată că persoanele care beau între 8 și 9 cești de cafea pe zi prezintă o susceptibilitate crescută către comiterea actului suicidal, comparativ cu băutorii cumpătați.

3. Cafeaua ajută la reglarea activității hepatice
Mai multe studii de specialitate sugerează că un consum zilnic de cafea poate ajuta ficatul să își autoregleze funcțiile. Cercetătorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit că, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltării colangitei sclerozante primare, o boală autoimună rară care produce ciroza hepatică, insuficiență hepatică și chiar cancer hepatic. O altă cercetare efectuată pe un eșantion de 125,000 de participanți arată că persoanele alcoolice care beau o ceașcă de cafea pe zi își reduc cu 20% șansele de a dezvolta ciroza alcoolică.

4. Cafeaua este un stimulent puternic al creierului
Cafeaua crește substanțial randamentul cerebral și fizic, fiind folosită de mulți atleți înainte de intrarea în competiții. Cofeina crește numărul acizilor grași care circulă în fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanța sportivă.

5. Cafeaua reduce riscul dezvoltării diabetului de tip II
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai puține șanse de dezvoltare a diabetului de tip II. Cercetătorii nu au reușit să formuleze o explicație concretă a fenomenului, deși s-a putut observa faptul că acidul clorogenic din cafea inhibă răspunsul precoce al glucozei și insulinei.

6. Cafeaua reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson și Alzheimer
Există suficiente dovezi științifice care atestă eficienșa cafelei în prevenirea instalării bolilor neurodegenerative. Un studiu a demonstrat că bautorii de cafea au cu 60% mai puține șanse să se îmbolnavească de Alzheimer și demență, iar o altă cercetare în domeniu susțne că această băutură reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.

Câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:
– Evită să bei cafea după ora 5 după-amiază, pentru a nu-ți induce stări de insomnie sau anxietate
– Urmărește mereu reacțiile organismului – dacă ai stări ne neliniște fără motiv, încearcă să bei mai puțină cafea și vezi dacă simți diferența dacă suferi de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea; orice medic generalist sau nutruționist care îți cunoaște istoricul medical te poate ajuta cu această informație; la diabetici de exemplu, cofeina influențează nivelul zahărului în sânge.
– Cumpără cafea de calitate; chiar dacă investești mai mult, e mai bine să știi că trebuie să controlezi doar efectele cafelei, nu și efectele coloranților, aditivilor sau aromelor adăugate.
– Nu adăuga zahăr sau lapte pentru a nu spori consumul de cofeină, fără să-ți dai seama; dacă totuși nu poți bea cafeaua neagră, încearcă să alegi variante mai sănătoase de indulcitori; în plus, o cafea mai slabă te poate ajuta să te obișnuiești mai ușor cu gustul.

Efectele cafelei trec după o anumită perioadă, așa că dacă bei mai multă cafea, împarte consumul pe tot parcursul zilei; 2 cafele băute dintr-un foc dimineașa îți vor da un boost foarte mare de energie, care va scădea rapid și după doar 3-4 ore te vei simți obosită și poși suferi chiar și de dureri de cap.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *