Cazurile de intoxicaţii cu ciuperci iau amploare
Potrivit specialiştilor de la Centrul de sănătate publică din mun. Chişinău, intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele conţinute în acestea, extrem de agresive pentru organismul uman.
Ieri, în Secţia toxicologie de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău erau internate 20 de persoane intoxicate cu ciuperci. Două dintre acestea se află în Secţia terapie intensivă în stare foarte gravă. Printre bolnavi sunt şi doi copii, internaţi la Centrul Mamei şi Copilului, tot la terapie intensivă. Bolnavii spun că ei înşişi au cules ciupercile din pădure sau le-au cumpărat din locuri neautorizate, adică de pe marginea drumurilor.
Specialiştii de la Centrul de sănătate publică au sesizat în repetate rânduri poliţia ca să interzică comercializarea ciupercilor în locuri neautorizate. Dar, de fiecare dată când se fac verificările, comercianţii dispar pentru vreo câteva zile, apoi reapar. Medicii ne-au spus că cei mai mulţi oameni s-au intoxicat cu ciuperci cumpărate de pe traseele Chişinău-Orhei şi Chişinău-Leuşeni.
În cazul intoxicaţiilor cu ciuperci e foarte important să vă adresaţi cât mai urgent la medic. Primele simptome apar peste aproximativ două ore de la consumarea lor – greţuri, vomă, diaree, transpiraţie excesivă. După şase ore, bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă, iar după 72 de ore pot să apară complicaţii severe hepatice şi insuficienţă renală, ceea ce poate conduce la un sfârşit letal. În cazul intoxicaţiei cu ciuperca ,,pălăria şarpelui”, dacă bolnavului nu i se acordă de urgenţă asistenţă medicală, el îşi pierde cunoştinţa şi intră în comă. Unele ciuperci, susţin medicii, devin toxice dacă sunt consumate împreună cu alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!