Opinii și Editoriale

CCA este impotriva umorului lui Gheorghe Urschi

Pe data de 13.10.2009, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a organizat concursul cu privire la distribuirea frecventelor radio si canalelor TV.75. Acest eveniment n-a trecut, insa, fara incidente. S-a descoperit ca la concurs participa doua firme diferite cu doua conceptii identice.

Ambele firme concureaza spre a obtine frecventa pentru conceptul postului de radio „Umor FM”. Caz fara precedent! Una din ele este SRL „Brandson”, directorul careia e Liliana Urschi, fiica vestitului umorist Gh. Urschi, care nu o singura data a participat la concurs si a promovat ideea de lansare de catre SRL „Brandson” a postului de radio „Umor Fm”. „Brandson” SRL participa a cincea oara la concursul CCA cu conceptia unui post de radio umoristic. Stiind ca in conditiile economiei de piata o idee facuta publica poate fi usor preluata de terte persoane, echipa SRL „Brandson” inca in 2007 a inregistrat la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a RM marca comerciala „Umor Fm”.

Asadar, SRL „Brandson” a depus documentele cu conceptia postului de radio „Umor Fm” pe data de 07.10.09. Mare le-a fost, insa, surprinderea, cand – in ultima zi de depunere a actelor – pe 08.10.09, la concurs s-a inregistrat societatea comerciala SRL „Umor Fm” cu inca o conceptie a postului de radio „Umor Fm”, adica absolut identic celui pe care SRL „Brandson” incearca, de cativa ani incoace, sa-l lanseze pe piata. S-a aflat ca, in pofida prevederilor Legii cu privire la protectia marcilor, SRL „Umor Fm” a fost inregistrata de Camera Inregistrarii de Stat a RM pe data de 06.10.09, adica cu doua zile inainte de data-limita a depunerii documentelor pentru participarea la concursul CCA.

La o incercare atat de obraznica de preluare a businessului, proprietarul marcii a reactionat imediat, adresandu-se in instanta de judecata competenta. Astfel, pe data de 12.10.09, la CCA a fost inaintata incheierea instantei de judecata prin care CCA a fost obligat sa nu admita participarea SRL „Umor Fm” (firma nou-sclipuita) la concursul de distribuire a frecventelor radio si canalelor TV, anuntat prin decizia CCA nr. 75 din 02.09.09, pana la examinarea cauzei in fond. Membrii CCA, insa, au hotarat, in pofida celor mentionate in actul judecatoresc, obligatoriu spre executare, sa amane concursul cu privire la cele opt frecvente la care pretinde SRL „Umor Fm” pana pe data de 27.10.09. Reprezentantii SRL „Brandson”, prezenti in sala de sedinta, au protestat vehement impotriva actului de samavolnicie crasa a membrilor CCA, dar fara vreun rezultat, caci cinci membri ai CCA au votat pentru amanarea concursului.

Motivul oficial al acestei amanari exceptionale a fost „sa i se acorde termen SRL „Umor Fm” sa atace si sa anuleze incheierea judecatoreasca de interdictie, pentru a putea participa la concursul CCA”. Vai, ce multa grija fata de concurentul respectiv a demonstrat CCA? Aici ar trebui sa amintim ca, prin decizia nr. 87 din 01.10.09, CCA a pus in executare o alta incheiere judecatoreasca, prin care a scos din concurs frecventa 101.3 MHz. Asta – fara interpretari curajoase si fara a se gandi la concurentii interesati de aceasta frecventa. Se pare ca CCA aplica selectiv principiul executarii obligatorii a actelor judecatoresti, consfintit de art. 16 al Codului de Procedura Civila al RM.

La aceasta istorie, se impune doar inca o precizare – CCA ii refuza firmei „Brandson” SRL distribuirea frecventei radio de doi ani incoace, pe motiv ca umorul lui Gheorghe Urschi nu este suficient pentru un post de radio (!). Se impune o intrebare logica: daca Urschi, in Moldova, nu are atata umor, cine il are? Cu cine va aparea pe post sau ce va difuza firma aparuta peste noapte – SRL „Umor Fm”? De ce numai conceptul acestei firme n-a fost publicat pe site-ul oficial al CCA, in pofida obligatiei stipulate de art. 13 al deciziei CCA nr.75 din 02.09.09 si art. 23 al Codului Audiovizualului?

Nu stim raspunsul la aceste intrebari. Cert, insa, este ca firma intrusa SRL „Umor Fm” are un statut privilegiat pentru membrii CCA. Ramane ca organele de drept competente sa afle mai multe detalii despre „simpatiile” CCA si temeiul acestora.
 

Nicolae Gheorghiu,
or. Chisinau

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *