ActualitateSănătate

Ce a scos la iveală un nou studiu despre consumul frecvent de băuturi energizante

Potrivit unui studiu realizat în Norvegia, s-a constatat că consumul frecvent de băuturi energizante este legat de calitatea slabă a somnului și de insomnie în rândul studenților. Studiul, publicat în jurnalul BMJ Open, arată că, cu cât studenții consumă mai des băuturi energizante, cu atât mai puține ore de somn pe care le au noaptea. Chiar și consumul ocazional, cum ar fi de 1-3 ori pe lună, este asociat cu un risc mai mare de insomnie. Băuturile energizante conțin, de obicei, aproximativ 150 mg de cofeină pe litru, precum și cantități variabile de zahăr, vitamine, minerale și aminoacizi.

Aceste băuturi sunt populare în rândul studenților și al tinerilor datorită afirmațiilor privind stimularea performanțelor mentale și fizice. Deși există dovezi care sugerează că băuturile energizante pot avea un impact asupra calității somnului, rămâne neclar ce aspecte ale somnului sunt afectate și dacă aceste efecte diferă între sexe.

Pentru a investiga acest aspect în continuare, cercetătorii au analizat datele din Studiul privind sănătatea și bunăstarea studenților (studiul SHOT22), care a chestionat 53 266 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Ce au arătat rezultatele Participanții au fost întrebați cu privire la frecvența consumului de băuturi energizante și la obiceiurile lor de somn. Rezultatele au relevat diferențe notabile între sexe în ceea ce privește modelele de consum de băuturi energizante, femeile fiind mai puțin predispuse să consume băuturi energizante în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, atât bărbații, cât și femeile care au raportat un consum mai mare de băuturi energizante au dormit mai puțin în comparație cu cei care le consumau ocazional sau deloc. Aceste persoane au avut, de asemenea, mai multe dificultăți în a adormi și în a se trezi în timpul nopții, ceea ce a dus la o eficiență mai scăzută a somnului. Insomnia a fost mai răspândită atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor care au consumat zilnic băuturi energizante în comparație cu cei care le consumau ocazional sau deloc. De asemenea, studiul a constatat că cei care consumau băuturi energizante de 1-3 ori pe lună prezentau în continuare un risc crescut de probleme de somn. Este important de reținut că acest studiu este observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii definitive cu privire la relația cauză-efect între consumul de băuturi energizante și problemele de somn, scrie incredibilia.ro. Cercetătorii sugerează că identificarea factorilor de risc modificabili, cum ar fi frecvența consumului de băuturi energizante, ar putea ajuta la dezvoltarea de intervenții pentru a aborda problemele de somn la studenții universitari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *