Ce arată dovezile de până acum despre exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea, dincolo de speculații
Cauza exactă a exploziilor de la baza aeriană din Crimeea rămân încă necunoscute dar trei dovezi cruciale indică toate înspre o sursă probabilă a lor.
Acestea sunt prezentate pe pagina sa de Twitter de jurnalistul Oliver Alexander, un colaborator al Foreign Policy, The Washington Post, Der Spiegel și a altor publicații occidentale, care a publicat numeroase analize despre războiul din Ucraina de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.
Acesta amintește că există multe înregistrări video care au surprins momentul exact al exploziilor de la aerodrom din unghiuri diferite, explicând însă că în niciuna dintre acestea nu pot fi văzute dovezi ale impactului unei rachete.
„Nu există o singură pată sau pixel vizibil care ar indica o rachetă Neptun ce se îndreaptă lent și la altitudine joasă sau o rachetă SRBM (n.r. rachetă balistică de rază scurtă)”, subliniază el.
Acest detaliu este important fiindcă numeroase persoane au speculat că, deoarece baza aeriană s-a aflat la o distanță prea mare de linia frontului pentru a fi lovită cu sisteme HIMARS sau alte lansatoare multiple de rachete din dotarea forțelor armate ale Kievului, ucrainenii ar fi atacat aerodromul cu rachete Neptun.
Acestea au o rază mult mai mare, de 280-300 de kilometri, comparativ cu lansatoarele multiple de rachete sau celelalte sisteme de arme ce ar fi putut folosite într-un asemenea atac.
Exploziile de la baza din Crimeea au avut loc în același timp
În al doilea rând, două dintre exploziile puternice au avut loc simultan, la secundă. Deși acest lucru nu este imposibil de realizat cu un atac cu rachete, este mult mai simplu de obținut cu încărcături explozive plasate de forțe speciale aflate la sol.
A treia dovadă o reprezintă imaginile din satelit realizate de compania Maxar în luna mai care arată că toate cele 4 locuri lovite în timpul atacului erau folosite pentru a depozita muniție pentru avioanele de luptă rusești. O cantitate mică de explozibili plasați în aceste locuri ar fi capabili să producă explozii masive, explică Alexander.
De altfel, un oficial ucrainean a declarat miercuri sub condiția anonimității pentru The Washington Post că forțele speciale ucrainene s-ar afla în spatele atacului. Însă unii au privit cu scepticism această informație dat fiind faptul că The New York Times a citat un alt oficial de la Kiev care părea să confirme ipoteza folosirii unor rachete Neptun.
Oficialul citat de NYT nu a dorit să precizeze ce tip de armă a fost folosit în atac, menționând doar că a fost vorba de un dispozitiv „de fabricație exclusiv ucraineană” (la fel ca rachetele Neptun).
După cum concluzionează și Oliver Alexander, doveziile din prezent nu demonstrează cu certitudine că atacul a fost realizat de forțe speciale ucrainene dar ele arată că acesta este cel mai plauzibil scenariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!