Ce așteptări au antreprenorii de la viitorii parlamentari?
Vladimir Iosif Bolea, exportator
Eu cumpăr produsele din R. Moldova și le vând în România, deci oricum fac afaceri cu moldovenii. De aceea în primul rând sper din tot sufletul ca în noul parlament să treacă cât mai multe partide democratice pentru formarea unei majorități covârșitoare cu care să poată continua direcția de deplasare politică actuală, adică pro UE. La fel mi-aș dori ca un om de afaceri să poată aplica în practică reformele declarate în toate domeniile. Ar fi bine să se creeze o colaborare mai strânsă între direcția economică a parlamentului cu mediul oamenilor de afaceri. Numai așa parlamentarii ar putea cunoaște problemele adevărate și reale cu care se confruntă mediul de afaceri. Un alt punct important este lupta cu toate cazurile de corupție. Vreau ca aceasta să fie aplicată în practică și să nu rămână doar la nivel declarativ.
Lucia Berdos, antreprenoare
Aștept ca viitorii deputați să contribuie la îmbunătățirea climatului de afaceri. Îmi doresc să avem mai multe investiții străine, să ni se ofere mai multe garanții și oportunități de dezvoltare. Ar fi bine dacă cetățenii care câștigă banii peste hotare ar investi ulterior banii într-o afacere în R. Moldova și astfel va contribui la dezvoltarea țării. Consider că este extrem de important să se adopte mai multe legi care ar susține antreprenorii și i-ar motiva să activeze în continuare. Aș vrea ca deputații să se consulte mai des cu reprezentanții societății civile și sper că astfel oamenii de afaceri vor fi auziți. Îmi doresc să se țină cont și de părerea noastră. Nu este corect să decidă ei totul pentru noi.
Maxim Țurcan, antreprenor
Viitorii parlamentari ar trebui să aibă grijă ca noi, antreprenorii, să nu fim „îngropați” de politica fiscală. Cred că ei trebuie să ne ajute și în anumite situații să ne favorizeze ca să putem activa în regim normal. În prezent, reprezentanții statului vin peste afacerile noastre ca barbarii și caută de unde pot rupe ceva. La fel antreprenorii întâmpină multe dificultăți pentru că peste tot este multă birocrație. Ai impresia că toți îți pun bețe în roate. Să fie din partea mea, eu aș concedia toți bătrânii și aș lăsa tinerii să muncească, poate așa se va schimba ceva. O altă problemă o constituie faptul că legile nu sunt adaptate la realitatea de astăzi. Viitorii deputați vor trebui să adopte legi care vor motiva cetățenii să-și deschidă o afacere la ei acasă. Nu știu în ce măsură poate influența parlamentul, dar consider că la noi trebuie modificată atitudinea oamenilor pentru că de aici pornesc toate problemele. Vreau să trăim mai bine, de aceea cred că alături de parlamentari trebuie să depunem și noi un mic efort pentru ca să se schimbe lucrurile.
Nadejda Vames, antreprenoare
Consider că activitatea antreprenorială este în dezvoltare în R. Moldova, iar viitorii parlamentari ar trebui să creeze condiții favorabile acestei activități neperturbând bugetul de stat, activitatea statală și toate celelalte componente importante. Avem nevoie de o legislație funcțională și corectă unilateral, o stabilitate atât economică, cât și legislativ-contabilă, dar și de posibilitatea reală de raportare către stat în regim online. Consider că aceste schimbări ar face mai eficientă comunicarea dintre cele două părți. Un alt aspect de care ar trebui să țină cont viitorii deputați este posibilitatea reală de creditare a afacerilor. Îmi doresc să avem niște condiții reale de creditare aici la noi în țară și să nu depindem de străini. La fel, sigur că îmi doresc mult că fiecare specialist să-și facă bine meseria – designeri să fac design calitativ, iar parlamentarii să facă politică eficientă, și nicidecum să nu fie invers.
D.G.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!