Actualitate

Ce așteptări au profesorii de la viitorii parlamentari?


Gheorghe Colțun, doctor habilitat, USM
Din păcate, parlamentarii își amintesc de învățământ doar înainte de alegeri. Ei știu doar să promită, dar în rest nu fac nimic. Vreau ca viitorii deputați să țină cont de faptul că noi, profesorii universitari, muncim foarte mult, facem manuale, scriem monografii, dar primim cele mai mici salarii, chiar mai puțin decât profesorii preuniversitari. Consider că ar fi bine ca profesorilor, care sunt invitați la simpozioane peste hotare, să le fie acoperită o parte din cheltuieli. Parlamentul vrea ca noi să facem știință, dar nu ne ajută cu nimic. Faptul că guvernanții nu vor să investească în educație, ne face să credem că ei vor să ne îndobitocească pe toți, pentru ca să fie cei mai deștepți. Acum noi trăim în țara mincinoșilor și a egoiștilor, nu cred că degrabă se va schimba ceva. 


Silvia Strătilă, profesoară, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”
Mi-aș dori foarte mult ca promisiunile viitorilor parlamentari să se transforme în fapte, din păcate, sunt sceptică că interesul sau capacitățile lor vor deveni funcționale. Aș putea doar să le sugerez în ce se pot concretiza promisiunile lor pe care le auzim în campania electorală: să încurajeze și să susțină calitatea în învățământ, așa cum este indicat în Codul educației, propulsând cadrele didactice care au pregătire, atitudine și conștiință profesională; să susțină financiar școlile pentru dotarea lor; să motiveze financiar pedagogii, în special cadrele tinere, ca aceștia să-și permită un trai decent; să se restabilească parteneriatul educațional, în vederea schimbului de experiență, între ministerele din RM și cel din România; funcția de director în școli să fie ocupată prin concurs, în mod transparent. Toate acestea sunt niște realizări posibile, dacă viitorul legislativ ar avea atitudine și interes necondiționat.


Alexandru Lupușor, lector universitar, USM
Dat fiind că parlamentarii care tocmai își încheie mandatele au reușit să adopte Codul educației, aștept ca următoarea legislatură, să întreprindă, în limitele competenței care îi revine, acele măsuri care vor contribui la transpunerea dispozițiilor normative din prezentul cod în practică, astfel încât procesele din sistemul educațional să capete o mai mare coerență și transparență, iar rezultatele sale să-și sporească eficiența și competitivitatea. În ceea ce privește învățământul universitar, așteptările mele vizează adoptarea de către parlamentari a tuturor condițiilor de ordin normativ capabile să asigure principala condiție de existență a unei universități – autonomia universitară – astfel încât universitățile, fără a-și pierde rolul de instituții educaționale, să devină totodată veritabili actori sociali, cu reale implicații în domeniul culturii, dar și al activității economice. Or, acest fapt nu poate fi realizat decât ca urmare a sporirii rolului universităților în domeniul cercetării.


Nadia Ciorbă-Grosu, profesoară, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Aș vrea ca viitorii parlamentari să ne creeze condiții decente de muncă și să ne pună la dispoziție resurse educaționale ca se le putem oferi elevilor toate cunoștințele necesare. Dorim să avem și un salariu mai bun. Acum, practic, doar serviciile comunale sunt mai mari decât salariul unui profesor. Ar fi bine ca viitoarea guvernare să continue reformele pe care le-a inițiat. Trebuie să știe că au pornit pe calea cea bună. Instalarea camerelor de supraveghere în sălile de bacalaureat este o soluție bună. Nu cred că acestea ar trebui să-i deranjeze pe elevi. Spre exemplu, atunci când merg prin diferite localuri nu-i deranjează că sunt filmați, iar atunci când trebuie să scrie examenul nu știu de ce, dar acest lucru îi deranjează.


Lilia Olaru, profesoară, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Fălești
Sunt multe lucruri care trebuie modificate în țară, inclusiv în domeniul pedagogic. Schimbările preconizate sunt mai mult decât necesare și sper că viitorii noștri deputați să conștientizeze acest lucru. Consider că va fi mai ușor pentru copii dacă orele ar fi divizate în obligatorii și opționale. Îmi doresc să ni se creeze și nouă condiții bune de muncă, fiecare profesor să aibă un asistent și un calculator, care să fie conectat la Internet. Cât despre salariu, ca și în fiecare domeniu, ar fi bine să fie majorat. Sper ca accentul să rămână totuși pe calitatea învățământului, pentru că noi acum creștem „viitorul”, iar el trebuie să fie de calitate.

D.G.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *