Ce cărți citesc deputații noștri? Dodon se laudă cu „Istoria Moldovei” de V. Stati, iar Diacov cu „Din calidor” de Paul Goma
Alina Zotea, PL
Ultima carte citită a fost „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” de Robin Sharma. Este o carte pe care cel care vrea să-și găsească forța interioară trebuie s-o lectureze. Este o carte extraordinară în care m-am regăsit.
O altă carte, pe care am cumpărat-o din România, este „Despre frumusețea uitată a vieții” de Andrei Pleșu. Am un mare respect pentru autor, citesc zilnic ce scrie dumnealui pe blog, pe Facebook. Deci, este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori.
Cea de-a treia carte am achiziționat-o când am fost ultima dată la Bonn, Germania. Este vorba despre o carte în care se descrie biografia doamnei Angela Merkel, mai exact prima etapă a vieții ei. Se numește „Das erste Leben der Angela M.” și este scrisă de autorii Ralf Georg Reuth și Günther Lachmann. Este scrisă în germană, am început să o citesc și este extraordinară și abia aștept să ajung până la sfârșitul ei.
Igor Dodon, PSRM
Ultima carte pe care am recitit-o acum este autobiografia mareșalului Jukov. Am recitit recent și „Istoria Moldovei” a lui Stati și chiar recent am început să citesc cartea „33 strateghii voinî” de Grin Robert (din rus., „33 strategii de război”). Fiecare-și are specificul său. Eu citesc mult în ultimul timp. Am o bibliotecă acasă, pe care o completez ocazional și mă strădui să le citesc pe toate.
Valentina Buliga, PD
Printre ultimele trei cărți citite este „Muki i radosti” (n.red., din rus. „Agonie și extaz” de Irving Stone), pe care o recitesc acum. Este istoria de viață a domnului Michelangelo, italianul, tânărul care a devenit cunoscut prin sculpturi și activitatea pe care a avut-o. Este o carte despre istoria Italiei, de la Florența până la Roma, de la Roma până la Napoli. Este o carte pe care am citit-o în clasa a IX-a și la care am vrut să revin.
A doua carte pe care am citit-o recent, chiar fiind la Strasbourg, este „Basarabia decapitată” semnată de doamna Valentina Sturza, despre represiunile politice. Autoarea mi-a adus-o la Parlament și eu am luat-o cu mine în deplasare. E cu adevărat strașnic ce am citit acolo.
Și a treia carte este „Mama lucișîi lider” de Moe Grjelakovski (n.red., din rus.: Mama este cel mai bun lider). Mai am vreo două pagini de citit din ea. Este o carte care cuprinde istoriile de viață ale multor doamne.
Nu citesc preponderent în rusă, așa s-a întâmplat.
Bogdan Țârdea, PSRM
Ultimele trei cărți… Stați să-mi aduc aminte. Acum termin de citit lucrarea semnată de O’Neil – „Civilizația”. Este un istoric britanic care descrie, în această carte, trăsăturile civilizației europene, grație cărora ea s-a remarcat în fața celorlalte civilizații, precum cele africană, chineză, japoneză sau latino-americană. E vorba de supremația legii, în al doilea rând spiritul de competitivitate existent între diverse unități economice și chiar politice ale continentului european. Un al treilea moment, în viziunea autorului, este separarea bisericii de stat. Sunt și alte componente, grație cărora civilizația europeană le-a putut depăși pe celelalte. Or, anume aici au apărut științele moderne, tehnologiile militare moderne, industrializarea și multe alte fenomene care permit și până în ziua de astăzi să dețină supremația și care vor permite, în viziunea acestui autor, să se mențină în top. Deci, este o lucrare care contrazice nițel lucrarea lui Huntington, despre ciocnirea civilizațiilor. Ultimul spunând că Occidentul își pierde pozițiile în top, civilizațiile chineză și cea japoneză ocupând locurile de vârf.
A doua este o lucrare de-a lui Brzezinski, „Tabla de șah” (n. red.: „Marea tablă de șah” de Zbigniew Brzezinski), pe care am recitit-o recent.
Și a treia este cartea „Democrația” (n.red.: „Mitul democrației), a istoricului din România, Lucian Boia.
Vladimir Hotineanu, PLDM
Am citit multe cărți la viața mea, chiar foarte multe, nu știu dacă le mai țin minte… L-am recitit pe Stere recent. „Înainte de revoluție” (n.red., „În preajma revoluției”), aceste două volume ale sale, dacă știți, sunt deosebit de importante. Le-am citit și în tinerețe, dar acum mă uit cu alți ochi la cele scrise, care sunt actuale. Tot ce avem și în stradă, în instituțiile guvernamentale, toate au fost în 1890, aproape 100 de ani de ocupație rusă.
Bacovia este foarte important. Și recitesc acum poezia lui Grigore Vieru, „Taina care mă apără”, este volumul acesta mare al lui. Astea cred că sunt cele mai importante. Sunt amator de poezie, dar fără discuție, din cei trei enumerați, cel mai aproape de suflet îmi sunt Stere și Grigore Vieru.
Din scriitorii străini îi prefer pe Theodor Dreiser, Jack London, iar Stendhal, după vârstă mea, este chiar aproape, nu pot să nu-i menționez pe Tolstoi, Dostoievski și Cehov.
Mihaela Iacob, PL
Am citit din seria „Regina albă”, „Regina Roșie”, „Doamna apelor” de Philippa Gregory, o autoare irlandeză, despre istoria din 1500 încoace. Am citit „Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde și ultima a fost „Călugărul care și-a vându Ferrari-ul” de Robin Sharma. Acum citesc „În căutarea fericirii” de Bertrand Russell. Mai mult merg în librăriile din România și văd care sunt în top 50 cele mai bune bestsellere sau cărți din istorie, sau cele pe baza cărora se fac filme. Astea-mi plac mai mult.
Dumitru Diacov, PD
Ultimele trei… Citim ceea ce ne trebuie mai mult pentru serviciu, ceea ce iese din editurile moldovenești, poeții moldoveni.
Nu demult am citit o cărțulie de poezie a lui Vasile Spinei. Nu demult, am citit cartea „Nauci menia umirati” de Igor Volnițkii (din rus., „Învață-mă să mor”). Nu știu de ce e în limba rusă…
Și a treia carte, pe care am început acum s-o citesc este semnată de Paul Goma, „Din calidor”.
Impresiile depind de ceea ce citești. Poți să lecturezi ceva care te face să corectezi mersul tău politic ș.a.m.d. De exemplu, recent, am răsfoit o carte pe care am citit-o vreo 15 ani în urmă. Se numește „50 de legi ale puterii”, în care sunt scrise multe sfaturi care se raportează la ziua de astăzi. Câte lucruri simple au fost descrise de înaintașii noștri și cum noi, câteodată, mergem și călcăm prin gropi și nu luăm seama de experiența celor care au trecut înaintea noastră.
Deputatul Reșetnicov din fracțiunea parlamentară PCRM a refuzat să răspundă la telefon la întrebarea noastră.
Motivele fiind, din punctul nostru de vedere, penibile, vă arătăm discuția pe care am avut-o cu acesta la telefon:
Artur Reșetnicov: Veniți la mine și-o să discutăm. Așa întrebări la telefon nu se discută.
Ana Gherciu: Ce fel de întrebare este aceasta, de trebuie să ne întâlnim pentru a primi un răspuns la ea? Dvs. știți care sunt ultimele trei cărți pe care le-ați citit sau nu?
A.R.: V-am spus, veniți și vom discuta despre cărți și despre altceva.
A.G.: Bine, dar despre ce puteți dvs. discuta la telefon?
A.R.: Hai nu-mi făceți mie interogatoriu, bine?! Spuneți-mi dvs. care sunt ultimele trei emisiuni televizate privite de dvs.
A.G.: Prefer să citesc știrile. Dar nu văd legătura…
A.R.: Eu nu vorbesc de știri, ci de filme artistice.
A.G.: Domnule, ce au filmele cu cărțile?
A.R.: De unde să știu cine sunteți dvs.?
A.G.: Păi, m-am prezentat!
A.R.: Și eu pot să mă prezint că eu sunt Nicolae Timofti, o să mă credeți?
A.G.: Nu, pentru că știu că acest număr aparține deputatului Reșetnicov.
(n.red.: Discuția a continuat, deputatul insistând să ne întâlnim pentru ca acesta să ne spună care sunt ultimele trei cărți citite de el. Întâlnirea nu a avut loc.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!