Eveniment

Ce facem cu cumătra vulpe?

În prezent, numărul mamiferelor roșcate este de zece ori mai mare decât norma ecologică admisibilă sau, mai exact, câte 20-25 la o mie de hectare. Prin urmare, cercetătorii de la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Științe susțin că avem în jur de 50 mii de vulpi pe teritoriul țării, ceea ce înseamnă că numărul acestora se apropie de cel al iepurilor de câmp. 

„În ultimii zece ani, numărul vulpilor a ajuns să fie de opt-zece ori mai mare decât norma ecologică. Nici în anii 2000 nu era norma ecologică de două vulpi la 1000 ha, erau patru-cinci, dar, totuși, această depășire nu era atât de sensibilă. Acum, odată cu creșterea lor la 15-20, chiar 25 de vulpi la 1000 ha, impactul lor negativ este destul de mare atât la păsări și la mamifere, cât și la fauna cinegetică”, a afirmat Anatolie Savin, colaborator științific coordonator din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe.

Zonele centrale ale țării, cele mai populate de vulpi

Specialiștii susțin că o densitate mai mare a vulpilor este atestată în zona centrală, unde este un relief deluros și mai împădurit. „Totodată, în mare măsură, această creștere a numărului de vulpi este cauzată și de sistemul nostru de gospodărire țărănească, și de faptul că țăranii își țin în libertate orătăniile. Apoi, sunt multe case părăsite sau în proces de construcție, în care vulpile își fac adăposturi și trăiesc permanent în sat”, a remarcat Anatolie Savin.

Totodată, oamenii de știință ne informează că vulpea este purtătoarea mai multor boli, precum rabia, sau a endoparaziților și ectoparaziților. Prin ea, aceste boli circulă prin gospodării, la animale, dar chiar și la oameni. „Anul acesta, pentru prima dată în istoria noastră, vânătorii au făcut o lucrare de deratizare a vulpilor, scopul acesteia fiind de a reduce posibilitățile de molipsire și transmitere a rabiei. Sunt o problemă mare pentru săteni, deoarece dau buzna și în mijlocul satului, ca să-și găsească hrana”, a menționat cercetătorul de la Institutul de Zoologie.

O vulpe la doi iepuri de câmp

Mai mult, în prezent, R. Moldova se confruntă cu situația în care corelația dintre vulpi și iepuri este de o vulpe la doi iepuri, și nu o vulpe la 50 de iepuri, precum ar fi firesc. De altfel, și acum doi ani, vulpile reprezentau o amenințare pentru viețuitoarele din pădurile țării, iar vânătorii se plângeau că acestea le mănâncă fazanii și rațele sălbatice.

Deși la acea perioadă Ministerul Mediului interzicea vânătorilor să împuște vulpile în timpul primăverii, din august anul trecut, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 606, este prevăzută vânătoarea nelimitată și în orice perioadă a vulpilor. „Astfel, dacă la 13 ianuarie s-a încheiat sezonul de vânătoare la iepuri, pentru vulpi mai continuă”, a menționat Ala Rotaru, șefa Direcţiei resurse naturale și biodiversitate, din cadrul Ministerului Mediului.

Numărul lupilor din RM nu prezintă un pericol

În ceea ce privește lupii, pe teritoriul țării avem în prezent aproximativ 25 de lupi, la care se alătură și lupi din haitele de pe terenurile adiacente din Ucraina. Potrivit specialiștilor, aceștia atacă zonele marginale ale țării, precum Basarabeasca, Vulcănești sau Fardița, unde au fost cazuri de atac iarna trecută.

„Anul acesta, însă, au fost puține cazuri de atac al lupilor asupra stânelor de oi sau a animalelor sălbatice, precum cerbul sau mistrețul. Acest lucru înseamnă că lupii nu stau pe teritoriul nostru, deoarece sunt deranjați de vânători. Din același motiv, au dispărut și la începutul anilor `70. Anual, se împușcă șapte-opt lupi prin vânătoare, dar cred că, în realitate, sunt mai mulți împușcați”, a spus Anatolie Savin.
 
Termenele de vânătoare în sezonul 2012-2013, potrivit Hotărârii Guvernului RM nr. 606 din 15.08.2012
Astfel, au fost modificate termenele de vânătoare la următoarele specii de vânat: mistreţi – de la 18 noiembrie 2012 până la 30 decembrie 2012, iepuri – de la 2 decembrie 2012 până la 13 ianuarie 2013, porumbei (cu excepţia porumbelului de scorbură) – de la 18 august 2012 până la 30 decembrie 2012, gâște (cu excepţia gâștei cu gâtul roşu) – de la 1 octombrie 2012 până la 15 ianuarie 2013. Totodată, a fost aprobată cota de recoltare nelimitată pentru vulpi.
 
În anii `50-`60 erau 200-300 de lupi în R. Moldova, iar din acest motiv erau puține copitate prin pădurile Moldovei. Astăzi, am putea avea 60-70 de lupi pe teritoriul țării fără mari riscuri pentru populație sau animalele din pădure.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *