Economie

Ce facem? Putin nu mai vrea să mănânce fructe moldovenești

Totuși, întrucât interzicerea importului de fructe moldoveneşti în Rusia este o decizie politică și puțin probabil că va fi „temporară”, producătorii moldoveni trebuie să găsească noi pieţe de desfacere, consideră experții.

Lucru mai greu de realizat pentru Vasile Nitrean din satul Volovița, raionul Soroca, care are o livadă de meri de 15 ani, și vindea fructele doar în Rusia. „Suntem o gospodărie mică, de 10 hectare, dar avem probleme mari. De la începutul anului am făcut în jur de 14 lucrări de tratare, am cheltuit circa 200 mii de lei pe chimicale cu bani luați în credit”, precizează Vasile Nitrean.

Așadar, la momentul actual, producătorul spune că nu ştie ce va face cu recolta de mere din acest an. „Peste două săptămâni, începem culesul de mere. Le vom culege în lăzi, așa cum făceam cândva ca să le duc în Rusia, doar că de data aceasta le vom transporta în Piața Marii Adunări Naționale”, spune indignat agricultorul.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a declarat că deși au fost mărite subvențiile, „în situația dată trebuie să depunem alte eforturi, fiindcă o parte din partenerii de dezvoltare nu au dorit să discute acest lucru până nu s-a întâmplat”.

De asemenea, potrivit ministrului, au fost lansate negocierile cu europenii privind modalitatea de compensații. „Prim-ministrul Leancă a discutat cu comisarul european ca și cotele în Uniunea Europeană să fie puse în acțiune nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie. Sunt multe lucruri de făcut. Va trebui să suplinim Fondul de Subvenționare în Agricultură în așa mod, încât să asigurăm sută la sută subvențiile, deoarece mulți au investit în aceste linii de sortare, de ambalare. Ceea ce e o povară financiară destul de grea”, a declarat ministrul.

Mai mult, deși, inițial, premierul Iurie Leancă a cerut ca în acest scop să fie alocate 20 milioane de lei, în proiectul prezentat de ministrul Finanțelor se menționează suma de 19,5 milioane de lei. Potrivit ministrului, banii vor fi acordați agenților economici care au avut de suferit în urma blocajului economic impus de Rusia. Șeful guvernului a cerut să fie instituit un mecanism de acordare a acestor finanțe, astfel încât unii agenți economici să nu fie discriminați. De asemenea, banii vor fi utilizați pentru promovarea produselor care au fost interzise de Rusia.
Totuși, în cazul în care fructele nu vor putea fi comercializate pe piața Federației Ruse, Vasile Bumacov a precizat că, în mod sigur, va fi depăşită suma de 150 milioane de dolari la capitolul pierderi.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui sau ar putea să acţioneze Federaţia Rusă în instanţe internaţionale ca să impună Moscovei despăgubiri, Bumacov a precizat că aceste acţiuni sunt de lungă durată și nu rezolvă problemele care s-au creat acum. De asemenea, oficialul a remarcat că exportatorii ar trebui să acceseze alte pieţe, iar guvernul va acorda asistenţă astfel încât să fie uitat acest coşmar.

„Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile spre alte piețe”

Alexandru Slusari, președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect” a declarat că o interdicție asupra importurilor de fructe în Rusia ar putea duce la un colaps al prețurilor de pe piața internă. „Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile lor către alte țări și vor fi obligați să-și vândă recoltele lor de pe piața internă”, a spus el.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe consideră că Rusia sancţionează Moldova pentru că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Pare-mi-se că nimeni nu a rămas tare surprins de această decizie pe care nu o poţi comenta ca pe o decizie economică, doar politică. Ce i-a deranjat atât de tare semnarea acestui acord, nici nu pot lămuri”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Vitalie Gorincioi.

„Ne vom orienta către piața din România și țările baltice”

Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Republica Moldova, a declarat că producătorii se aşteptau la aceste interdicţii. „Vom încerca să exportăm în România sau în ţările baltice, care ne mai ţin minte încă. În alte ţări nu putem spune că ne aşteaptă cu braţele deschise şi este necesară o activitate de promovare a mărfurilor noastre”, a spus directorul.

Expertul economic Viorel Chivriga a declarat că Rosselhoznadzor e „o bâtă politică a Kremlinului”. „În aceste structuri nu activează nişte diletanţi. Ei ştiu prea bine unde suntem noi vulnerabili şi oricând ne şantajează cu această vulnerabilitate. Producătorii moldoveni totuşi trebuie să lucreze asupra calităţii şi ambalării produselor, pentru a exclude vulnerabilitatea”, a spus în încheiere expertul.

„Zona de liber schimb cu UE pune în pericol piața rusă”

Rusia a impus o interdicție „temporară” la importurile de fructe din Moldova, aceasta fiind o altă interdicție pe lângă cele asupra importurilor de vin. Aceste măsuri sunt văzute drept pedeapsă pentru semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE a Republicii Moldova.

Potrivit unei copii a ordinului emis de Serviciul Federal pentru controlul veterinar și fitosanitar al Federației Ruse, citat de The Moscow Times, „interdicțiile temporare”, care se referă la mere, pere, gutui, caise, cireșe, cireșe sălbatice, piersici, nectarine, prune, a intrat în vigoare la 21 iulie. Decizia a fost impusă ca urmare a unor „încălcări sistematice ale cerințelor internaționale și rusești fitosanitare”, se arată în respectivul ordin. Totuși, fructele din Republica Moldova, precum și vinul moldovenesc, au o reputație excelentă în rândul consumatorilor din Rusia.

Rușii au declarat în repetate rânduri că o zonă de liber schimb cu UE, una dintre măsurile incluse în acord, ar pune în pericol piața rusă. „Ar fi un aflux de bunuri ieftine, re-exportate din Europa”, scrie The Moscow Times, asta deși economiștii au spus că zona de comerț liber nu reprezintă o amenințare economică reală pentru Rusia.

Mai mult, prim-vicepremierul Igor Șuvalov declarase că după ratificare Rusia ar putea institui potențiale tarife la importurile din Moldova, asta în timp ce în prezent importurile din Republica Moldova sunt eliberate de taxe vamale ca urmare a statului de membru într-o zonă de liber schimb, care include Rusia și alte țări din Comunitatea Statelor Independente.

Federaţia Rusă este principala piaţă pentru exportul fructelor moldoveneşti. Anul trecut, Moldova a exportat în Rusia 200 de mii de tone de fructe, 90 la sută dintre care sunt mere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *