Ce putem oferi noi Uniunii Europene?

Potrivit lor, Moldova are destule argumente pentru a fi acceptată în UE. În primul rând, Moldova poate să ofere multe avantaje economice, cum ar fi forţa de muncă mobilă şi pozitiv apreciată peste hotare; pământuri agricole fertile care acoperă circa 40% din PIB-ul ţării şi care pot fi mai rentabile în condiţiile unui management avansat; o infrastructură largă, dar care necesită investiţii şi o piaţă de desfacere mică dar deschisă pentru produsele europene. Iar echipa de miniştri din Guvernul condus de Vlad Filat, ce a lansat campania „regândeşte Moldova”, simbolizează potenţialul de care dispune această ţară. În al doilea rând, RM ar fi prima republică din CSI ce ar adera la UE, ceea ce ar încuraja şi vecina Ucraina, să aplice reformele necesare pentru realizarea ambiţiilor sale europene. Integrarea în UE ar avea un impact pozitiv şi asupra Transnistriei, a cărei economie de mult timp se bazează pe comenzi din Europa, iar facilitarea accesului pe piaţa europeană ar determina Chişinăul şi Tiraspolul să găsească un compromis.
Chiar dacă mulţi oficiali europeni se tem că aderarea RM la UE ar provoca un nou val de migraţiune a forţei de muncă în Occident, aşa cum s-a întâmplat în cazul polonezilor sau a românilor, ei nu vor să vadă reversul acestei probleme, mai exact, faptul că în statele UE muncesc deja sute de mii de moldoveni, dar majoritatea lor se află ilegal pe teritoriul Uniunii. Munca lor este înalt apreciată, însă condiţiile severe de a obţine o viză îi obligă să apeleze la traficanţi de persoane, ca să treacă hotarul european ilegal.
În această situaţie, acceptând RM, UE ar stimula moldovenii aflaţi ilegal în statele sale să iasă din umbră şi să se întoarcă acasă sau să călătorească şi să muncească legal, ceea ce ar contribui enorm la lichidarea reţelelor de traficanţi de fiinţe umane, droguri şi arme. Extinderea UE prin Moldova ar instaura şi un regim de securitate şi transparenţă avansat în regiune, ce ar stimula reformele în statele vecine. Allin şi Rojanski precizează că în prezent, aderarea RM la UE pare ireală, însă Bruxellesul trebuie să extindă liberalizarea regimului de vize şi să aprobe acordul cooperării comerciale cât mai curând posibil. Această apropiere le va permite moldovenilor să se bucure de multe beneficii pe care le aduce cu sine integrarea europeană.
Timpul.md