Cultură

Ce putem vedea la CRONOGRAF

Vă mai recomandăm două filme apropiate ca tematică despre oamenii de la ţară: Oamenii din lemn şi Viaţa, un drum departe; Oamenii din lemn este un film despre ultimul şi singurul locuitor al unui sat belarus din cea mai mare pădure din Europa, Belovezhskaya Pushcha, iar Viaţa, un drum departe povesteşte despre un sat portughez din munţi care încă mai trăieşte ca acum o mie de ani. Cele două filme trag un clopot de alarmă asupra faptului că civilizaţia rurală este pe cale să fie rasă de pe faţa pământului de către civilizaţia urbană. Istoria lui Leonid este un film ucrainean şi relatează cum, după dezastrul de la Cernobîl din1986, personajul principal al filmului nu a plecat din satul natal, ci a crescut în apropierea reactorului ucigaş. Ar fi bine să mai vizionaţi şi filmul Scrisoare tatei a regizorului sârb Srdjan Keca care dezvăluie cum ororile recentelor războaie sângeroase din fosta Iugoslavie i-au îndoliat familia. Lista filmelor bune însă e cu mult mai lungă. Adică toate filmele din festival merită să fie văzute!

O antologie mirosind a vopsea proaspătă

Recent a apărut de sub tipar Cartea poeziei 2012, o antologie de poezie în limba română din R. Moldova. Culegerea cuprinde doar poezii publicate (în presa culturală sau în volume) în anul care a trecut. Antologia este foarte bine făcută şi adună între copertele sale cele mai frumoase poezii tipărite în 2011, scrise de poeţi din toate generaţiile. Citind antologia, putem să constatăm că nivelul general al poeziei basarabene este unul foarte înalt. Nu este exclus ca şi în alţi ani să fi existat multă poezie bună, dar, până nu demult, asemenea antologii pur şi simplu nu apăreau. Cea din acest an este a doua ca număr. Ceea ce ne face să exclamăm, în pofida cârcotaşilor, că suntem pe un drum bun!

Jos pălăria, domnilor scriitori!

Scriitorii Emilian Galaicu-Păun şi Leo Butnaru au fost nominalizaţi la premiile Uniunii Scriitorilor din România. Emilian Galaicu-Păun la secţiunea proză pentru romanul Ţesut viu, apărut la Editura „Cartier”, iar Leo Butnaru pentru un volum de traduceri din avangarda rusă. De asemenea, scriitorul Ioan Es Pop care a vizitat Chişinăul la sfârşitul lui aprilie ca oaspete şi laureat al Festivalului Primăvara poeţilor a fost nominalizat la poezie cu volumul Unelte de dormit

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *