Justiție

Ce restricții i-a stabilit instanța Marinei Tauber după ce a fost eliberată din arest la domiciliu

Marina Tauber, cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, formațiune politică declarată neconstituțională de Curtea Constituțională (CC) a fost eliberată din arest la domiciliu, după ce luni, 17 iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins demersul procurorului de prelungire a măsurii preventive pe un termen de 30 zile.

Instanța a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 de zile, iar aceasta nu are voie să părăsească orașul Chișinău.

Astfel, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), instanța a stabilit mai multe restricții în privința Marinei Tauber:

  • să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul decât în condițiile stabilite de către instanță, să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanței de judecată orice schimbare de domiciliu;
  • să nu intre în legătură cu persoane care au calități procesuale în cauza penală (martori, acuzați);
  • să se prezinte la organul de urmărire penală sau instanța de judecată ori de câte ori este citată;
  • să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal și să predea pașapoartele instanței de judecată.

De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea avocaților Marinei Tauber privind recuzarea unuia dintre procurori. Ședința preliminară va avea loc la data de 13 septembrie 2023, procurorii și apărătorii fiind obligați să fie pregătiți pentru examinarea tuturor cererilor și demersurilor.

Vă amintim că Tauber a fost reținută pe 1 mai, pe Aeroportul de la Chișinău, în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. Aceasta a dat asigurări că nu intenționa să fugă din țară și susține că ar fi fost reținută din nou în contextul alegerilor din Găgăuzia.

Înainte de a fi reținută, aceasta a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook, în care a precizat că știe că urma să fie reținută, dar că are planificat un zbor în străinătate, acolo unde susținea că urma să își facă niște investigații medicale. 

La 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Menţionăm că Marina Tauber este cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Şor”.

Iar pe 7 iunie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis prelungirea mandatului de arest la domiciliu pe numele deputatei Marina Tauber cu încă 20 de zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *