Internațional

Ce se ascunde în spatele „deciziilor dificile” în Herson anunțate de Surovikin

Declarația generalului rus Serghei Surovikin, numit de Putin noul comandant al trupelor rusești care luptă în Ucraina, potrivit căreia nu sunt excluse „decizii dificile” în ceea ce privește Hersonul, a fost percepută de mai mulți ca o pregătire pentru o retragere din sudul Ucrainei și de pe întregul mal drept al râului Nipru, în timp ce alții au văzut-o ca pe o determinare de a apăra malul drept până la capăt, notează serviciul rusesc al BBC și Hotnews.

În prima declarație publică a generalului Surovikin a susținut că acțiunile ocupanților ruși în Herson vor depinde de situația militară și tactică, care ”este deja foarte dificilă”.

Generalul Armaghedon susține că la ora actuală situația din orașul ocupat din 2 martie este periculoasă pentru civili, precizând că podul Antonovski și barajul hidroelectric Kakhovka au fost avariate de rachetele HIMARS, traficul este oprit, livrările de alimente sunt dificile și există probleme cu apa și electricitatea.

„În orice caz, vom porni de la necesitatea de a salva cât mai mult posibil viețile civililor și ale militarilor noștri. Vom acționa în mod conștient și în timp util, fără să excludem deciziile dificile”, a declarat acesta.

Primul interviu televizat al unui comandant ar putea pregăti un eșec

Prin prima intervenție televizată a generalul Surovikin de fapt pregătește opinia publică rusă pentru capitularea Hersonului, consideră Christo Grozev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de la site-ul de investigații Bellingcat.

Astfel, printre pretextele invocate de generalul proaspăt numit de Putin se numără „Kievul poate folosi arme interzise, nu ne putem permite să expunem populația la așa ceva… trebuie luate decizii grele”, consideră Grozev.

La rândul său, șeful administrației impusă de Rusia în regiunea Herson, Volodimir Saldo, a anunțat recent evacuarea populației de pe malul drept al Niprului, din cauza viitoarei ofensive pe scară largă a forțelor armate ucrainene, care ar duce la distrugere a barajului centralei hidroelectrice Kakhovka și inundarea unei zone întinse din zonă.

Aproximativ 60.000 de locuitori din regiunea Herson vor fi „relocate” pe malul stâng al râului Nipru, ceea ce va dura aproximativ șase zile, susține Saldo.

La începutul lunii octombrie, truepele armate ucrainene au străpuns apărarea rusă de pe malul drept al Niprului și au început să avanseze spre Berislav și spre barajul de la hidrocentrala Kakhovka.

Astfel, că teama rușilor staționate în Herson de a fi încercuite a devenit reală.

Terenul plat și aproape lipsit de copaci este dificil de apărat și de atacat, dar dacă o greșeală în ofensivă se soldează doar cu pierderi, o greșeală în defensivă se poate transforma într-un dezastru, deoarece Rusia nu vrea să piardă Hersonul, singurul centru regional al Ucrainei pe care Rusia a reușit să îl captureze de la începutul invaziei.

Mișcarea Ucrainei în Herson

Armata Ucrainei a încercat să blocheze liniile de aprovizionare rusești către Herson prin distrugerea celor două poduri rutiere principale peste Nipru, în timp ce Kievul nu a mai permis difuzarea știrilor în sudul țării, ceea ce a dus la speculații că pregătește o nouă ofensivă considerabilă în Herson, notează The Guardian.

„Când ucrainenii nu difuzează știri înseamnă că se întâmplă ceva. Întotdeauna au făcut acest lucru înainte, atunci când se desfășoară o ofensivă mare”, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, pentru Sky News.

„Bănuiesc că în următoarele 48-72 de ore ar putea să ne spună ce se întâmplă”, a adăugat Michael Clarke.

Este destul de clar că Surovikin a fost comandantul rus care a încercat să se retragă mai devreme din Herson (era zona sa de responsabilitate). Selectarea sa ca și comandant general semnalează probabil că Putin va interveni mai puțin în luarea deciziilor militare.

Și corespondentul The Wall Street Journal în Ucraina Matthew Luxmoore consideră că discurul generalului Armaghedon sugerează că rușii se vor retrage din Herson ceea ce ar duce la o victorie majoră pentru Kiev.

Ce cred bloggerii ruși despre discursul generalului Surovikin

Generalul Surovikin, numit comandant al forțelor rusești din Ucraina la 8 octombrie, a devenit primul comandant militar rus pe care autoritățile au decis să îl televizeze după începerea invaziei.

În intervenția televizată, discursul generalului Armaghedon părea dinainte pus în scenă, nu privea în cameră și citea ce era deja scris fără să facă improvizații, relatează Hotnews.

La începutul interviului, noul comandant avea retorica Kremlinului deja știută: „inamicul are un regim criminal care împinge la moarte cetățenii ucraineni”, „autoritățile ucrainene folosesc trupe de barieră formate din naționaliști care împușcă pe oricine încearcă să părăsească câmpul de luptă” sau „nu urmărim rate mari de avansare, cruțăm fiecare soldat”.

Însă, generalul și-a continuat intervenția vorbind deschis despre situația din Herson pe care a calificat-o ca fiind „foarte deficilă” în timp ce bloggerii ruși naționaliști par că au intrat în vrie comentând că „totul este pierdut, războiul este pierdut”.

Asta în timp ce unii jurnaliști pro-Kremlin par mai optimiști pentru că veștile au venit direct de la comandant, nu de la vreun purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării, și au apreciat onestitatea generalului.

Și Semion Pegov, un jurnalist militar și blogger rus, a distribuit pe canalul său de Telegram War Gonzo, laudă prestația noului comandant, despre care spune că este „probabil unul dintre primii generali din noua noastră istorie care a devenit practic un erou popular după perioada cu vești proaste”.

Iar alți bloggeri ruși au perceput interviul generalului ca pe o pregătire pentru ceva foarte serios, nu ca pe un semnal de retragere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *