CSI / Rusia

Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale (XIV): Justiţie coruptă ca în Venezuela

În concepţia cetăţenilor ruşi, printre aşa-zişii prieteni ai ţării lor se numără: Republica Belarus -38%, Kazahstan – 23%, China – 14%, Germania – 13%, Franţa – 11%, India – 4%, Venezuela – 4%, SUA – 3%, niciun stat – 12%.

În 2004, fiecare a cincisprezecea casă din Londra a fost cumpărată de cetăţeni ruşi. Potrivit datelor agenţiei imobiliare Knight Frank, în 2000, ruşii au cumpărat locuinţe în capitala Marii Britanii cu valoarea totală de peste 93 milioane de lire sterline. În 2004, această sumă a crescut până la 396 milioane de lire. În 2006, bogătaşii ruşi au scos din buzunar deja 799 milioane de lire pentru case şi apartamente. Agenţia nu a luat în considerare imobilele vândute la un preţ mai mic de un milion de lire sterline. În perioada 2005-2009, circa 219 mii de cetăţeni ruşi şi-au cumpărat locuinţe în Marea Britanie. În perioada 2003-2011, numărul cetăţenilor ruşi care şi-au procurat vile şi apartamente pe Coasta de Azur a Franţei a crescut de 40 de ori (de la 50 până la 2000 de persoane).

În FR există peste 160 de organe de control. O parte din acestea (Procuratura, Serviciul Federal de Securitate, Ministerul de Interne, Vama) au dreptul să pornească şi să investigheze cazuri penale. 40% din sentinţele emise de judecătorii ruşi sunt eronate. Deciziile de îndreptăţire a inculpaţilor (dacă nu e proces cu juraţi) nu depăşeşte procentajul de 0,8 la sută.

Anual, în judecătoriile din FR se plătesc mite în valoare totală de 210 milioane de dolari. Suma a fost stabilită în funcţie de dosarele penale pornite pe cazuri de corupţie. Rusia ocupă locul 43 în topul statelor cu sisteme judecătoreşti corupte, fiind aproape de Venezuela, Chile, Congo, Maroc şi Senegal. Instanţele de judecată ocupă locul cinci în lista celor mai corupe sfere din Rusia. Lucrurile stau mai prost la universităţi, medicină, serviciul militar şi primirea spaţiului locativ. Cetăţenii ruşi plătesc în fiecare an circa trei miliarde de dolari în diferite instanţe. Circa 25% din cetăţeni sunt interesaţi de păstrarea unei societăţi corupte.

(Va urma)

Traducere I.M. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *