Sănătate

Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicații. Cea mai buna rețetă de ceai de ghimbir

Usureaza arsurile gastrice
Arsurile gastrice, principalul simptom al refluxului gastroesofagian, afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Cei mai multi utilizeaza medicamentele inhibitoare, insa cauza ramane. Ceaiul de ghimbir, in schimb, nu doar ca usureaza simptomele, insa si calmeaza intreg sistemul digestiv. In plus, ataca bacteria helicobacter pylori, pe seama careia se pune aparitia refluxului gastroesofagian.

Pentru efecte maxime, se recomanda consumarea ceaiului de ghimbir cu 20 de minute inainte de masa.

Ajuta la scaderea in greutate
Supraponderabilitatea poate atrage probleme de sanatate grave: atac de cord, tensiune arteriala mare, colesterol crescut, diabet si chiar cancer.

Ceaiul de ghimbir te poate ajuta in arderea grasimilor, prin imbunatatirea metabolismului. In plus, creeaza mai repede senzatia de satietate si suprima apetitului. Bea ceai de ghimbir si poti intarzia aparitia senzatiei de foame cu pana la 6 ore.

Tine sub control glicemia
Nivelul glucozei din sange este foarte important pentru mentinerea starii de sanatate si a unei greutati optime. Ceaiul de ghimbir te va ajuta sa iti echilibrezi nivelul glicemiei si sa ai o putere de concentrare mai mare.

Relaxeaza muschii
Cand faci miscare, muschii obosesc si apar crampele. Ceaiul de ghimbir te ajuta sa reduci durerea musculara si sa scurtezi perioada de recuperare de dupa efort.

Imbunatateste absorbtia nutrientilor
Starea de sanatate a organismului depinde foarte mult si de cat de bine se absorb nutrientii din alimentele pe care le consumam. Daca vrei sa-ti imbunatatesti starea de sanatate, ceaiul de ghimbir va spori absorbtia de nutrienti in organism.

Usureaza greturile de gravida
Femeile insarcinate ar putea incerca ceaiul de ghimbir pentru usurarea simptomelor asociate cu sarcina: greturi, varsaturi etc.

Reduce inflamatia cauzata de artrita
Ghimbirul are puternice proprietati antiinflamatorii si poate fi de un real ajutor in cazurile unor boli inflamatorii precum artrita.

Decongestioneaza caile respiratorii
Aceleasi proprietati antiinflamatorii contribuie si la decongestionarea cailor respiratorii cauzate de astm sau alte probleme respiratorii.

Sinusurile vor fi si ele decongestionate si va fi favorizat drenajul acestora cu ajutorul ceaiului de ghimbir, baut cald spre fierbinte.

Imbunatateste circulatia sangvina
Ghimbirul ajuta la subtierea sangelui, imbunatatind circulatia sangvina. Un ceai de ghimbir este excelent, mai ales pe timp de iarna, pentru ca genereaza senzatia de cald. De asemenea, ceaiul de ghimbir este indicat in caz de degeraturi usoare, grabind vindecarea.

De ajutor in caz de rau de miscare
Daca ai rau de miscare, ceaiul de ghimbir iti vine in ajutor. Va calma stomacul si vei uita de starile de ameteala, greata si varsaturi.

Usureaza durerile
Poti uita de medicamentele analgezice. Gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, ghimbirul reduce intensitatea durerilor. Incepe dimineata cu un ceai de ghimbir si vei simti imbunatatirea.

Improspateaza respiratia
Spre deosebire de usturoi sau ceapa care dau un miros neplacut respiratiei, ghimbirul o improspateaza. Ceaiul de ghimbir va “spala” gura si poti scapa astfel de respiratia cu gust de cafea sau mancare.

Imbunatateste libidoul
Pentru ca este stimulata circulatia sangelui in organism, ghimbirul poate fi considerat si afrodisiac. Efectele sunt evidente atat la barbati, cat si la femei.

Imbunatarirea sistemului imunitar
Ca o concluzie a tuturor beneficilor de mai sus, se poate spune ca ghimbirul imbunatateste sistemul imunitar, pentru ca elimina toxinele, anihileaza bacteriile si curata sistemul limfatic.

Contraindicatiile ceaiului de ghimbir
In ciuda efectelor sale miraculoase, ceaiul de ghimbir poate face mai mult rau decat bine unor categorii de oameni.

Iata cine nu trebuie sa consume ghimbir.

Persoanele care au probleme cu coagularea sangelui
Pentru ca imbunatateste circulatia sangvina, ceaiul de ghimbir nu este recomandat persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui, intrucat creste riscul de sangerare abundenta.

Inainte de operatii
Acelasi motiv de interdictie este si in cazul persoanelor care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala. Ceaiul de ghimbir consumat inainte favorizeaza sangerarea abundenta.

Femeile insarcinate
Desi face minuni in cazul greturilor matinale, el poate genera contractii uterine. De aceea, gravidele ar trebui sa fie precaute cu ghimbirul si sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ceai de ghimbir.

Persoanele bolnave de ulcer
Ghimbirul poate conduce la blocaj intestinal, mai ales in cazul persoanelor care au ulcer sau care au mai suferit de blocaje intestinale. Cere sfatul medicului cu privire la dozajul corespunzator, in caz ca vrei sa consumi ghimbir.

Pietre la fiere
Ghimbirul stimuleaza productia de bila, de aceea este contraindicat persoanelor cu pietre la fiere.

Persoanele cu diabet
Medicii recomanda sa eviti combinarea ghimbirului cu medicamente care subtiaza sangelui. De asemenea, ghimbirul este contraindicat in cazul persoanelor care iau tratament pentru diabet. Cere sfatul medicului inainte sa consumi.

Reteta ceai de ghimbir
Pentru a prepara cea mai buna reteta ceai de ghimbir ai nevoie de doua ingrediente principale: ghimbir proaspat si apa filtrata. Restul ingredientelor sunt optionale. Iata o reteta pentru doua portii

Ingrediente pentru preparaea ceaiui de ghimbir
– 1 lingura de ghimbir proaspat ras

– 2 cani de apa

– 1 lingura de miere raw sau sirop de artar pur

– sucul de la jumatate de lamaie.

Optional

– 1 baton de scortisoara

– flori de musetel

– tinctura de echinaceea

– frunze proaspete de menta

– 1 varf de cutit de boia de ardei iute.

Mod de preparare ceai de ghimbir
Curata ghimbirul de coaja, da-l pe razatoare fina. Infuzeaza ghimbirul si poti adauga, dupa gust, optional, scortisoara, menta, musetelul, boiaua.

Daca folosesti ibricul: fierbe apa, adauga ghimbirul, opreste focul si lasa ibricul pe ochi 10 minute. Daca folosesti ceainicul, pune ghimbirul in el, adauga apa fierbinte, lasa 10 minute.

Strecoara apa pentru a indeparta ghimbirul, adauga zeama de lamaie proaspat stoarsa si indulcitorii dupa gust.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *