CEI MAI… AI ANULUI 2013
• Scriitorul anului
Vladimir Beșleagă a reeditat două romane scrise cu jumătate de secol în urmă, „Zbor frânt” şi „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon”. Cele două romane reprezintă spiritul epocii postbelice, fiind în topul celor mai valoroase scrieri de acest gen din ultimii 50 de ani. „Zbor frânt” a fost al patrulea roman important în literatura română din Basarabia editat în 1966, iar „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon” a fost unicul roman de sertar al literaturii din Basarabia.
• Actrița/actorul anului
Dana Ciobanu – actriţă la Teatrul „Eugene Ionesco”, unul dintre fondatorii „Teatrului Mic”, iar de curând, în cadrul Festivalului „Toamna de aur”, a fost desemnată cea mai bună actriță pentru rolul interpretat în filmul lui Nicolae Negară „11:30”.
• Politicianul anului
Natalia Gherman este ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din 30 mai 2013 și, respectiv, cea de viceprim-ministru al RM. De asemenea, Natalia Gherman a fost negociatorul-șef din partea RM al Acordului de Asociere cu UE.
• Sportivul anului
Tenismanul Radu Albot a urcat în acest an pe cea mai buna poziție în clasamentul mondial – de pe 220 pe 164, iar la anul vrea și o calificare în premieră la un turneu de Mare Șlem. Recent cel mai bun tenisman moldovean a început cu succes evoluţia la turneul din seria Challenger de la Helsinki. Acesta s-a calificat în turul doi, după ce l-a eliminat pe germanul, Bjoern Phau.
• Cel mai tânăr ministru
Octavian Țâcu a fost numit în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului la 26 februarie, însă, odată cu învestirea în funcție a noului Cabinet de miniștri, condus de Iurie Leancă, la 30 mai, locul lui Țâcu a fost ocupat de Octavian Bodișteanu.
• Interpreta anului
Valentina Naforniță a deschis anul curent Balul Vienez alături de un interpret ceh. Soprana este solistă la Opera Națională din București și a Operei de Stat din Viena. Aceasta a devenit cunoscută în lumea întreaga după ce a câștigat concursul BBC Singer Of The World.
• Savantul anului
Vasile Botnari este considerat cel mai ingenios cercetător în perfecţionarea şi elaborarea de noi tehnologii în legumicultură, precum şi adaptarea lor în diferite condiţii de producere a legumelor bostănoaselor şi cartofului. Ca rezultat al cercetărilor, au fost înregistrate pentru utilizare la culturile legumicole şi cartofi peste 50 de produse de uz fitosanitar.
• Chirurgul anului
Vladimir Hotineanu a efectuat anul acesta, împreună cu o echipă de medici din R. Moldova și din România, prima operație de transplant de ficat din țara noastră.
• Diplomatul anului
Victor Guzun este ambasadorul R. Moldova în Estonia din 8 septembrie 2010. Grație activității lui diplomatice, relațiile moldo-estoniene au cunoscut o ascensiune, iar acordurile bilaterale între aceste două țări s-au înmulțit, printre care majorarea cifrelor de afaceri atât la import, cât şi la export.