Actualitate

Cele 50 de alerte cu bombă, anunțate pe 5 iulie pe teritoriul Republicii Moldova – FALSE. Detalii de la IGP

Alertele cum bombă anunțate ieri, 5 iulie, la mai multe instituții din Republica Moldova s-au dovedit a fi false. Este pentru prima dată când oamenii legii sunt alertați despre o posibilă minare în atât de multe locații. Informația a fost confirmată miercuri, 6 iulie, pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

„Este vorba de peste 50 de locații în toată țara. Polițiștii au încheiat aseară toate verificările, în nicio locație nu s-a depistat nimic, toate s-au adeverit a fi false”, a declarat Diana Fetco.

Astfel, în cercetarea cazului sunt implicate mai multe instituții ale statului, potrivit șefei secției comunicare și protocol al IGP.

„Se întreprind toate măsurile pentru a identifica persoana sau persoanele responsabile”, a mai declarat Natalia Stati.

Ulterior, pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru comunicarea minciunoasă cu bună știință despre actul de terorism, iar persoana responsabilă de infracțiune riscă amendă de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

Vă amintim că pe 5 iulie, poliția Republicii Moldova a fost sesizată prin intermediul poștei electronice, că mai multe instituții ale statului (Parlament, Guvern, instituții judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău) ar fi minate.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a acuzat pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, că ar sta în spatele alertelor cu bombă la mai multe instituții ale statului, inclusiv la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde magistrații examinează cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie.

De asemenea, Litvinenco afirmă că autoritățile ar trebui să vină cu „măsuri suplimentare pentru ca răspunderea pentru astfel de perversiuni să fie pe potriva gravității faptei comise”.

Marți seara, poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat că alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău este falsă. Ulterior, Aeroportul și-a reluat activitatea în regim normal.

„Tot personalul din Aeroport, dar și călătorii au fost evacuați de urgență, la fața locului fiind prezente instituțiile specializate ale MAI în vederea verificărilor.

În aceste circumstanțe, procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar oprită, ceea ce înseamnă că unele curse vor fi efectuate cu întârzieri”, a anunțat Poliția de Frontieră.

Aceasta a fost a treia alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău în mai puțin de 48 de ore. Luni, 4 iulie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a fost alertată despre prezența explozibilului pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, polițiștii de frontieră au anunțat că în urma verificărilor nu au fost depistate careva dispozitive explozive, și de asemenea s-a dovedit a fi falsă.

Sursa: Zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *