Sănătate

Cele mai nutritive fructe și legume autohtone din luna iunie

E bine să le mâncăm la scurt timp după ce le-am procurat și să nu le păstrăm prea mult în frigider.  

 Cireșele

Aceste fructe proaspete au proprietăți antioxidante și puține calorii. Fructele oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi recuperarea organismului după efort, ajuta la somn și protejează inima. Unul dintre compușii forte conținut de cireșe este licopenul, un compus pe care îl găsim și în roșii. Cireșele mai conțin antociani, compuși care ameliorează în mod natural durerea și au efect antiinflamator, putând reduce riscul îmbolnăvirii cu mai multe tipuri de cancere. Cireșele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de melatonina, hormonul responsabil de un somn lung si odihnitor. O porție de cireșe este o sursa bună de fibre și vitamina C.

Castravetele

Compus din 96% apa, este unul dintre alimentele cu putere mai mare de hidratare. Castravetele este bogat în vitaminele A, C și K, precum magneziu și potasiu. În afara de salate și sandwich-uri încercați să utilizați felii de castravete pe garnituri.

Agrișele

Agrișele conțin vitamina C, fibre, minerale și potasiu care sunt bune pentru întregul organism. Deși sunt destul de acre, nutriționiștii ne recomandă să le consumam fără adaos de zahăr, pentru a ne bucura de beneficiile acestor fructe fără calorii suplimentare.

Zmeura

Compușii din zmeură au abilitatea de a preveni dezvoltarea excesivă a bacteriilor și a unor tipuri de ciuperci care pot afecta organismul. Pe cât de puține calorii are, pe atât este zmeura de bogată în antioxidanți care combat îmbătrânirea și reduc riscul unor afecțiuni asociate vârstei a treia.

Morcovii

Deși sunt disponibili pe piața pe întreaga durată a anului, morcovii au cel mai bun gust la începutul verii. Dulci, parfumați și plini de sevă, morcovii timpurii sunt bogați în Beta caroten, un antioxidant puternic care protejează pielea și revitalizează sângele.

Cartofii noi

Cartofii noi și dulci sunt una dintre cele mai populare legume de la începutul verii. Plini de carbohidrați, proteine, calciu, fibre și nu în ultimul rând – vitamina C, cartofii reduc inflamațiile, cresc activitatea cerebrală și previn baliile cardiovasculare.

Ceapa

Fito-compușii activi din ceapa îmbunătățesc imunitatea organismului, reglează nivelul de zahar din sânge și sunt responsabili de producerea colesterolului HDL, „colsterolul bun” care menține inima sănătoasa.

Usturoiul

Pentru a beneficia de toate nutrimentele sale, usturoiul trebuie consumat crud. Cel mai important efect al sau este cel de antibiotic natural, care poate ajuta organismul în lupta cu infecțiile. Usturoiul este un aliat bun datorita conținutului de magneziu, calciu, vitamina B, fosfor și potasiu.

Boabele de mazăre

Înainte de toate mazărea este o sursa bogata de fibre vegetale, vitamina A, vitamina C , vitamina B9, carbohidrați, calciu, fier, fosfor, potasiu și alte minerale. Specialiștii susțin că dintre toate vegetalele acestea sunt cele mai potrivite pentru a furniza tiamina (vitamina B1). Mazărea poate substitui cu succes carnea pentru o vreme, fiind extrem de bogata în proteine.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *