CSI / RusiaRăzboiUcraina

Cele mai usturătoare pierderi ale Moscovei și borna negativă atinsă de Armata Roșie. Câte echipamente ucrainene au fost distruse în luptă

Într-un an și două luni de război în Ucraina, armata rusă ar fi pierdut peste 10.000 de echipamente militare, potrivit experților Oryx, care urmăresc pierderile de ambele părți, potrivit publicației independente The Moscow Times. Armata ucraineană ar fi pierdut de trei ori mai puține.

Oryx numără doar pierderile care sunt documentate, prin fotografii sau înregistrări video, așadar amploarea reală a pierderilor materiale suferite de Rusia începând cu 24 februarie 2022, când președintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, ar putea fi mai mare.

Aproape două treimi din echipamentul rusesc a fost distrus de armata ucraineană, mai mult de un sfert a fost făcut cadou de ruși când s-au retras în grabă anul trecut din teritorii recucerite de Kiev.

Astfel, multe dintre tancurile, transportoarele, sistemele de rachete, sistemele de comunicații lăsate în urmă de forțele rusești sunt folosite de inginerii ucraineni pentru a repara armele folosite împotriva armatei roșii.

Oryx clasifică pierderile în patru grupe, iar în cazul Rusiei sunt distribuite:

  • distruse – 6.477;
  • avariate – 304;
  • abandonate – 394;
  • capturate – 2.834

Cele mai semnificative pierderi sunt vehiculele de luptă ale infanteriei (2.286) și tancurile (1.928), inclusiv 60 dintre cele mai moderne tancuri T-90 (dintre care 18 sunt ultimul model T-90M).

Eșecul usturător de la Vuhledar

Printre eșecurile armatei ruse se numără nouă încercări nesăbuite de a traversa râul Seversky Doneț în mai 2022, soldate cu pierderea a aproximativ 80 de vehicule blindate și a peste 400 de oameni.

Pe aceeași listă figurează pierderea a aproape 100 de tancuri în 100 de ore în timpul contraofensivei ucrainene de la Harkov din septembrie și ofensiva eșuată de la Vuhledar din februarie 2023.

La Vuhledar, colonelul-general Rustam Muradov a aruncat armata în câmpuri minate și în focul artileriei, pierzând două brigăzi de elită de pușcași marini și 103 vehicule, inclusiv 36 de tancuri în doar trei zile, conform estimărilor Oryx.

La începutul lunii aprilie, Putin l-a demis pe Muradov din funcția de comandant al Districtului Militar de Est și l-a îndepărtat de la comanda trupelor care luptă în Ucraina.

Incapacitatea de a lupta eficient este demonstrată nu doar de generali, ci și de comandanții de pe linia frontului, care au pierdut 240 de vehicule care serveau ca posturi de comandă și stații de comunicații.

La începutul războiului, trupele ucrainene au neutralizat aviația rusă, respingând debarcarea la Gostomel, lângă Kiev, distrugând peste o duzină de elicoptere pe un aerodrom de lângă Herson și folosind eficient mijloacele de apărare aeriană.

Rusia, lovită în interior

În luna decembrie, dronele au atacat aerodromul Engels-1 din regiunea Saratov, unde două bombardiere strategice, un Tu-22M3 și un Tu-95MS, au fost avariate la sol, potrivit Oryx.

Bombardierele au fost apoi mutate de la baza aeriană către o locație necunoscută.

În total, Rusia a pierdut 79 de avioane și 81 de elicoptere, potrivit Oryx.

Deși Ucraina nu a fost implicată în lupte navale din primele zile ale războiului, a reușit să distrugă opt nave militare rusești și să avarieze alte patru.

Cea mai importantă „victimă” a fost nava amiral a Flotei Mării Negre, crucișătorul Moskva, pierdere cauzată de un atac cu rachete ucrainene Neptune, potrivit Kievului, dar Rusia nu a recunoscut niciodată pierderea.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului rus al Apărării, din cei aproximativ 500 de membri ai echipajului, doar unul a murit, iar 27 sunt dați dispăruți.

Potrivit Novaya Gazeta Europe și Meduza, pierderile estimate ar fi de aproximativ 40 de morți și 100 de răniți.

Pierderile Ucrainei

Pierderile Ucrainei, potrivit Oryx, sunt disproporționat de mici. Kievul ar fi pierdut în total 3.164 de echipamente:

  • distruse – 2.032;
  • avariate – 176;
  • abandonate – 89;
  • capturate – 867.

Printre acestea se numără 480 de tancuri, 523 de BMP-uri, 10 posturi de comandă și stații de comunicații, 61 de avioane și 29 de elicoptere, precum și 25 de nave, dintre care unele au fost scufundate chiar de ucraineni.

Documente ale Pentagonului, scurse pe rețelele de socializare, oferă estimări ale SUA privind victimele făcute în cele două armate în timpul ostităților care durează de un și jumătate.

Este posibil ca Rusia să fi pierdut între 189.500 și 223.000 de militari, dintre care 43.000 uciși în luptă, în timp ce Ucraina între 124.500 și 131.000 de soldați, inclusiv până la 17.500 uciși în luptă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *