Cele mai vulnerabile țări din UE la PROPAGANDA RUSIEI

Astfel, potrivit think tank-ului pan-european, in topul listei tarilor cu cea mai pro-occidentala elita politica se afla Estonia, urmata de țări precum Slovenia, Marea Britanie și Portugalia.
Sentimentul pro-occidental este puternic și în cercurile politice din Olanda, Belgia, Germania, Spania, România și Danemarca, și mai puțin manifestat în cercurile politice din țări precum Malta, Polonia, Suedia și Italia. Și mai slab este „occidentalismul” în Franța, Finlanda și Republica Cehă.
Cel mai puternic sentiment anti-occidental se remarca în cercurile politice din Bulgaria și Slovacia, dar este dominant în țări precum Grecia, Austria și Ungaria, spun expertii ECFR.
Consiliul European pentru Relații Externe a evaluat pozițiile a 181 de partide din UE în probleme precum integrarea europeană, liberalismul, separarea religiei de stat, situația în sfera securitatii, legăturile transatlantice, comerțul liber, globalizarea, relațiile cu Rusia și sancțiunile împotriva acesteia, sprijinul pentru Ucraina, criza refugiaților, războiul din Siria și relațiile cu alte partide.
Expertii ECFR sustin ca sentimentul anti-occidental dintr-o țară reprezintă premise bune ca Rusia sa-si dezvolte influența sa. Deși valul de mișcări populiste anti-occidentale nu își originea în Rusia, cercurile politice din Occident trebuie să acționeze astfel încât Moscova sa nu poata beneficia de aceste sentimente in propriu avantaj.
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un think-tank pan-european cu birouri în șapte capitale europene. Lansat în octombrie 2007, acesta desfășoară activități de cercetare și urmărește să promoveze o dezbatere informată cu privire la dezvoltarea unei politici externe coerente și eficace, bazate pe valori europene.
ECFR a fost înființată de Mark Leonard împreună cu 50 de politicieni europeni, lideri de afaceri, intelectuali și activiști publici.