CERCETARE. Consumul miezului de nucă reduce riscul de cancer la prostată
De asemenea, nucile pot încetini dezvoltarea tumorilor, odată ce cancerul la prostată s-a instalat în organism, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe şoareci.
Cancerul la prostată este cea mai comună formă a acestei boli în rândul bărbaţilor, după cel de piele, dar, odată depistat, poate fi tratat cu succes. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, parte a sistemului reproducător masculin.
Nucile fac parte dintre super-alimente, fiind foarte bogate în nutrimente esenţiale organismului, inclusiv acizi graşi omega 3, iar studii anterioare au demonstrat eficienţa lor în reducerea riscului de cancer mamar şi boli cardiovasculare, scrie antena3.
Cel mai recent studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din Davis, arată că nucile reduc nivelul factorului de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanşarea cancerului mamar şi la prostată.
Studiul, publicat în Journal of Medicinal Food, a avut ca scop să stabilească dacă beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea cancerului la prostată sunt generate de consumul de nuci sau de substanţe din acestea, precum acizii graşi omega 3, care se găsesc şi în alte alimente.
Şoarecii incluşi în acest studiu au fost hrăniţi, timp de 18 săptămâni, fie cu nuci, fie cu ulei de nucă, fie cu grăsimi similare celor care se găsesc în acest fruct. În urma studiului s-a dovedit că primele două pot reduce nivelul de colesterol şi încetini dezvoltarea tumorilor la prostată, în timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleaşi efecte, motiv pentru care cercetătorii spun că beneficiile vin din alte substanţe din acest fruct.
Însă studiul nu a stabilit care dintre celelalte substanţe din nuci pot preveni cancerul la prostată şi nici ce combinaţii. Aceste fructe conţin, printre altele, fibre, zinc, magneziu şi seleniu.
Totodată, consumul de nuci poate modifica mai multe mecanisme asociate dezvoltării tumorilor, reducând nivelul de IGF-1, dar şi de colesterol, necesar creşterii celulelor canceroase. De asemenea, consumul de nuci a redus nivelul unor molecule – markeri ai riscului de cancer la prostată.
Autorii acestui studiu spun că, deşi a fost efectuat pe şoareci şi nu pe oameni, bărbaţii ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor în dietă, consumate, însă cu moderaţie, pentru că sunt bogate în calorii.
SURSA: ANTENA3.RO