Externe

Cereale ucrainene: Este ”prea devreme” să ne bucurăm, afirmă președintele Ucrainei

Luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că este ”prea devreme” pentru a se bucura după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost unanim salutată, scrie AFP cu referire la Agerpres.

„În momentul de faţă, este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video cotidian.

„Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a mai adăugat liderul de la Kiev.

Vă amintim că pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape şase luni, un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Liban, în conformitate cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează atenuarea crizei alimentare globale.

„Portul a redevenit operaţional, exporturile s-au reluat, putem spune că acesta este un prim semnal pozitiv că vom putea opri criza alimentară mondială”, a amai dăugat liderul ucrainean.

„Este responsabilitatea partenerilor noştri, în special a Naţiunilor Unite şi Turciei” să garanteze siguranţa acestor livrări, a insistat el.

Menționăm că Ucraina şi Rusia au semnat pe 22 iulie la Istanbul cu ONU şi Turcia un acord de deblocare a exporturilor de cereale în faţa riscului de foamete în lume. Cei doi beligeranţi au parafat două texte identice, dar separate, la cererea ucrainenilor care au refuzat să semneze cu ruşii.

La o zi după semnare, mai multe rachete ruse au vizat portul Odesa, reaminteşte AFP. 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.