CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

China trebuie să ceară ”agresorului rus să oprească războiul” în Ucraina, cere la Beijing ministrul german de externe

”Nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China”, a apreciat vineri, 14 aprilie, ministrul german de externe Annalena Baerbock, cerând Beijingului să solicite ”agresorului rus să oprească războiul” în Ucraina, relatează France Presse și Agerpres.

”Trebuie să o spun deschis că mă întreb pentru ce poziţia chineză nu include până în prezent o cerere ca agresorul rus să oprească războiul”, a declarat Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă comună la Beijing cu omologul său chinez Qin Gang.

Recenta vizită a preşedintelui Chinei, Xi Jinping la Moscova a arătat, potrivit ministrului german de externe, ”că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China, iar decizia de a utiliza această influenţă are efecte directe asupra intereselor esenţiale ale Europei”.

”În acelaşi fel în care China s-a angajat cu succes pentru un echilibru paşnic între Iran şi Arabia Saudită, dorim ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să pună în sfârşit capăt agresiunii sale şi ca ea să participe la găsirea unei soluţii paşnice a conflictului”, a mai adăugat Baerbock, care efectuează prima sa vizită în China în calitate de ministru.

De asemenea, vizita sa intervine la o săptămână după cea a preşedintelui Franței, Emmanuel Macron şi a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care invitaseră Beijingul, apropiat Moscovei, să joace un rol pentru pacea în Ucraina.

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut pentru a determina China să intervină pe lângă Rusia şi să o aducă la masa negocierilor, notează AFP.

Astfel, de la începutul războiului pornit de Moscova împotriva Ucrainei, Beijingul se declară oficial neutru, fără să fi condamnat vreodată invazia rusă.

”China a gândit întotdeauna că singurul mod de a rezolva criza ucraineană este de a promova pacea şi convorbirile”, a declarat vineri şeful diplomaţiei chineze.

”China este pregătită să continue să lucreze pentru pace şi speră că toate părţile implicate în criză vor rămâne obiective şi calme şi că ele vor face împreună eforturi constructive pentru rezolvarea crizei prin intermediul negocierilor”, a adăugat Qin Gang.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *